Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φέρνοντας σε επαφή τους νέους με το καλό πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο

Στιγμές από τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εβδομάδας βιβλίου που ολοκληρώνεται αύριο

Η επιτυχία που είχε η εβδομάδα βιβλίου που διοργάνωσε από τις 14 έως τις 20 Δεκέμβρη η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36), είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η παράταση λειτουργίας της έκθεσης βιβλίου στο Στέκι έως αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι.

Η έκθεση περιλαμβάνει παλιές και νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, μελέτες και κομματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ, λευκώματα και αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία από τον πλούτο της ελληνικής και παγκόσμιας πεζογραφίας και ποίησης.

«Τέτοιες μέρες και παρά το γεγονός ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τα παιδιά από λαϊκές οικογένειες, μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, γεμίζοντας νέα δύναμη μ' ένα βιβλίο. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι ξεκούραστη ενασχόληση και συμβάλλει στην κατάκτηση γνώσης, ειδικότερα στη γενιά μας, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της να διαστρεβλώσει και να παραχαράξει την Ιστορία, να κρύψει την αλήθεια. Θα συνεχιστεί η ευκαιρία ενόψει των γιορτών να κάνουμε το καλύτερο δώρο για όλους μας, ένα βιβλίο από τις νέες και παλιές εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής"», σημειώνει η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, αναγγέλλοντας την παράταση της έκθεσης.

Το ενδιαφέρον των νέων γι' αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ φάνηκε από τις πρώτες μέρες της εβδομάδας βιβλίου, όπου πολλοί νέοι επισκέφτηκαν το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, ξεναγήθηκαν στην έκθεση, ενώ παρακολούθησαν και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γίνονταν στο πλαίσιό της.

Από τον Ενγκελς και τον Λένιν στον Ρίτσο

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, με την πρώτη να είναι αφιερωμένη στον Φρίντριχ Ενγκελς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 195 χρόνων από τη γέννησή του και να αφορά την πορεία έκδοσης των έργων του για τον ιστορικό υλισμό από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την ομιλία του και παράλληλη παρουσίαση power point, στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα των έργων του Φ. Ενγκελς, στη σημασία μελέτης των έργων του από το ΚΚΕ, που ως επαναστατική πρωτοπορία πρέπει να είναι σε θέση να παράγει θεωρία με βάση τα έργα των θεμελιωτών του μαρξισμού. Η εισηγητική ομιλία έκλεισε με μια παρουσίαση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής «Ο πόλεμος των χωρικών», «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική», «Κείμενα για την οικονομική κρίση», «Αντι-Ντύρινγκ» και «Ο Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας», προκειμένου να γίνουν γνωστά τα ζητήματα που βρήκε απέναντί του το επαναστατικό κίνημα εκείνης της εποχής και ήταν ανάγκη να δώσει απαντήσεις, ζητήματα που και σήμερα απασχολούν το επαναστατικό κίνημα, το ΚΚΕ.

Μέσα από την εκδήλωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε η τεράστια ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων στα μέσα παραγωγής, για γνώση της θεωρίας της κοινωνικής εξέλιξης, καθώς και των νομοτελειών που διέπουν τον καπιταλισμό, να μετατραπεί σε υλική δύναμη ανατροπής του καπιταλισμού.

Ακολούθησε την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη μια εκδήλωση αφιερωμένη στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, ποιήματα που γράφτηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949 στη Μακρόνησο και φυλάχτηκαν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια, από άλλους κρατούμενους που κατάφεραν να τα διασώσουν. Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικοθεατρική παράσταση από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ.

Τη σκυτάλη πήρε την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη η Οχτωβριανή Επανάσταση, μέσα από την παρουσίαση του έργου «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο, από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το έργο του Λ. Γιούργκο αποτελεί μια ζωντανή αφήγηση με δυνατή γραφή, που απευθύνεται στον καθένα που θέλει να γνωρίσει το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα, την Οχτωβριανή Επανάσταση, και αναδεικνύει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα πολύ σημαντικά ζητήματα της επαναστατικής θεωρίας και δράσης. Την παρουσίαση ακολούθησε προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Για τις εκδόσεις της ΚΝΕ και το τσάκισμα του φασισμού

Το Σάββατο 19 Δεκέμβρη ακολούθησε μια πλούσια εκδήλωση που περιελάμβανε δύο παρουσιάσεις και μια βράβευση. Ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή», παρουσίασε το Λεύκωμα του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Πρόκειται για έκδοση με χειρόγραφες εφημερίδες και περιοδικά που γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν σε φυλακές και εξορίες, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και την περίοδο της χούντας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνολικά στις διώξεις του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε όλη την περίοδο που αναφέρεται το Λεύκωμα, ενώ αναφερόμενος στις εφημερίδες που ανατυπώνονται σε αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Πρόκειται για έντυπα που γράφτηκαν με την "ψυχή στο στόμα", με χίλιες δυο δυσκολίες, "κάτω απ' τη μύτη των φρουρών" και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό των αγωνιστών. Που, όμως, ταυτόχρονα, είναι ένας "καθρέφτης" της ζωής τους, αντανακλούν το ακλόνητο αγωνιστικό φρόνημα των δεσμωτών αγωνιστών και αγωνιστριών, αποδεικνύουν πως η συνείδηση και η σκέψη όσων φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα παρά τα βαριά δεσμά τους».

Την ίδια μέρα, το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσίασε το CD παραγωγής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν μέσα στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ. Επίσης, βραβεύτηκαν με αναμνηστικό συμμετοχής όσοι πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας που είχε προκηρύξει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια κάρτα φιλοτεχνημένη από κρατούμενο στις Φυλακές Τρικάλων το 1953.

Το τσάκισμα του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Σοβιετική Ενωση μπήκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, που παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ» του Κ. Μ. Σιμόνοφ, από τον Αρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σε μια εκδήλωση που απευθυνόταν ιδιαίτερα στους μαθητές. Αναδείχτηκε ότι οι νίκες της Σοβιετικής Ενωσης κατά της Γερμανίας επιτεύχθηκαν χάρη στην εργατική εξουσία, στα πλεονεκτήματα των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των μαζών με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, στο Κομμουνιστικό Κόμμα που καθοδήγησε τον τιτάνιο αγώνα. Οπως είπε ο ομιλητής, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των αγορών που οξύνθηκαν με την καπιταλιστική κρίση του 1929-1932. Σημείωσε ότι κοινός στόχος των ιμπεριαλιστών ήταν η Σοβιετική Ενωση και κατέδειξε τα ιστορικά γεγονότα που συνηγορούν σε αυτό, όπως η υπογραφή του αντικομμουνιστικού Αντικομιντέρν Συμφώνου ανάμεσα στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, το οποίο υπογράφηκε το 1936, αλλά και την πολύπλευρη στήριξη του φασισμού από τις αστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια.

Αναφερόμενος στη μάχη του Στάλινγκραντ, παρουσίασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα και τόνισε ότι η νίκη του Κόκκινου Στρατού έκρινε την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ανέβασε το κύρος της Σοβιετικής Ενωσης, επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη των αγώνων των λαών ενάντια στο φασισμό. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» (29/8/2018)
Πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους νέους με το καλό βιβλίο (9/12/2015)
Εκθεση βιβλίου της ΚΝΕ (14/1/2012)
Εκθεση βιβλίου της ΚΝΕ (14/1/2012)
Στην Πάρνηθα με μαθητές Γυμνασίων (22/4/2011)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ (15/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org