Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
Πρώτο μέλημά τους... η συμμετοχή τους στο «διάλογο»

Αν και είναι γνώστες από πρώτο χέρι, όπως και οι σπουδαστές των Ιδρυμάτων που διοικούν, της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, η ένσταση της Εκτακτης Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές, περιορίστηκε στο ότι στην Εθνική Επιτροπή του στημένου και προσχηματικού «διαλόγου» για την Παιδεία θα εκπροσωπεί τα ΤΕΙ μόνο ένα άτομο.

Στο δελτίο Τύπου της Συνόδου, οι πρόεδροι κάνουν απλή αναφορά στη δραματική μείωση των προϋπολογισμών των ΤΕΙ την τελευταία πενταετία κατά 75% - 77%, όχι όμως και στις πρόσφατες περικοπές της τάξης του 20%, μέσω του νέου προϋπολογισμού, που συνολικά δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

«Η συμμετοχή μας στον Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ παρά το γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015»(!), αναφέρεται στο Δελτίου Τύπου.

Η Σύνοδος παρουσίασε τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις» της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου που παρέστη στη Σύνοδο, οι οποίες όμως δε συνιστούν ούτε ασπιρίνες για τα τεράστια προβλήματα των ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, η Σ. Αναγνωστοπούλου καθησύχασε τη Σύνοδο ότι θα συμπληρωθούν οι επιτροπές του διαλόγου από επιπλέον καθηγητές των ΤΕΙ, ισχυρίστηκε ότι έχει κάνει αίτημα για 1.500 προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2016, χωρίς όμως να πει αν το αίτημα θα γίνει αποδεκτό και ενώ τα ιδρύματα λειτουργούν με μόλις 54 μόνιμους εκπαιδευτικούς πανελλαδικά(!), έταξε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα ιδρύματα.

Παράλληλα, όμως, η αναπληρώτρια υπουργός άνοιξε πάλι τη συζήτηση για νέο σχέδιο «Αθηνά», λέγοντας ότι «στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Δηλαδή, βλέπει θετικά το κλείσιμο/συγχώνευση τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων ή και τη μετατροπή Τμημάτων των ΤΕΙ σε ΙΕΚ, με κριτήριο πάντα την ανταγωνιστικότητα και τις ανάγκες της αγοράς, αφού αυτή καλούνται τα ΤΕΙ να υπηρετήσουν όλο και καλύτερα.

Η Σύνοδος ομόφωνα επικρότησε τις παραπάνω δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση παραμένουν(2016-02-27 00:00:00.0)
Να γίνουν άμεσα όλες οι μετεγγραφές(2015-12-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σπουδαστών στην Πάτρα(2015-10-30 00:00:00.0)
Καλές προθέσεις και γραφειοκρατικά τερτίπια δεν αποτελούν λύση(2015-10-15 00:00:00.0)
Χαμηλή χρηματοδότηση μέχρι το 2014(2010-11-23 00:00:00.0)
Εισέπραξαν μόνο υποσχέσεις(1996-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ