Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12320

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπάρχει λύση με λαϊκή συμμαχία, κόντρα στο ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεστίαση του Κόμματος στη Θήβα


ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με προϋπόθεση την αντεργατική πολιτική

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο αναπτυξιακό νόμο. Επεξεργάζεται πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και προσέλκυση καπιταλιστικών επενδύσεων


ΣΕΛ.  10

Κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή!

Ενεργοποιείται η ενίσχυση της Τουρκίας με νέα στρατιωτικά μέσα

Από πρόσφατη συμμετοχή ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟική άσκηση
Από πρόσφατη συμμετοχή ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟική άσκηση
Στην ενεργοποίηση της απόφασής του, στις 24 Νοέμβρη, προχωράει το ΝΑΤΟ, για ενίσχυση της ασφάλειας της Τουρκίας με περισσότερα στρατιωτικά μέσα. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη μεγαλύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, ο συνωστισμός στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (θυμίζουμε ότι έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές δυνάμεις της Ρωσίας κ.ά.) κάνει πολύ εύφλεκτο το μείγμα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα γεννιούνται για την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την επιχείρηση. Ο λαός μας να επαγρυπνεί για αρνητικές εξελίξεις.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το γνωστό παραμύθι

«Η Ευρώπη αλλάζει!» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία. Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που το ακούμε. Το ακούσαμε και στην περίπτωση της Γαλλίας το 2012 με την εκλογή Ολάντ, ήταν βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015. Το ακούσαμε και για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία. Σε αυτό το μοτίβο της «Ευρώπης που αλλάζει» σχολιάζει θετικά η «Αυγή της Κυριακής» την κριτική του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, προς τη Γερμανία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα, εδώ και ένα χρόνο και ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, προσπαθεί να εμφανίσει την αντιλαϊκή πολιτική της ως αποτέλεσμα του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να εμφανίσει τη συγκρότηση μιας συμμαχίας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας «ενάντια στη λιτότητα» ως το μέσο για ν' αλλάξει η Ευρώπη υπέρ των λαών, καλλιεργώντας για άλλη μια φορά ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετική. Πρώτα απ' όλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί ούτε πρόκειται ν' αλλάξει φιλολαϊκά, γιατί είναι απ' τη φύση της ένωση καπιταλιστικών κρατών, ένωση προς το συμφέρον των μονοπωλίων, των αστικών τάξεων, ένωση ιμπεριαλιστική. Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς από την πολιτική που διαμορφώνει σε όλα τα «μέτωπα». Από το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά μέχρι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το Προσφυγικό.

Επίσης, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι κυβερνήσεις τους μπορεί να ασκούν κριτική στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ που έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας, αλλά δεν αμφισβητούν τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις). Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, αφού αυτές έχουν ως στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, την ενίσχυση της προσπάθειας για καπιταλιστική ανάκαμψη. Στόχοι που προϋποθέτουν θυσίες διαρκείας για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση τους το καλοκαίρι του 2015, το χεράκι που βάλανε στη διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ομως και στην Πορτογαλία, η «αριστερή» κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, με τη στήριξη του «Αριστερού Μπλοκ» και του ΚΚ, έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων». Οσον αφορά τους «Podemos» στην Ισπανία, είναι πολύ πιο καθαρό ότι το πρόγραμμά τους αφορά πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού, στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη συγκρότησή τους έχουν προσαρμόσει τη συνθηματολογία τους, λειαίνοντας όποιες ψευτοριζοσπαστικές αναφορές και όποιες υποσχέσεις για ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αποκαλύπτοντας τον καθαρό σοσιαλδημοκρατικό τους χαρακτήρα. Σήμερα, είναι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν με τους Σοσιαλιστές που στήριξαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αντιπαραθέσεις και η κριτική που μπορεί να ασκούν Γαλλία, Ιταλία αλλά και Πορτογαλία, ίσως και Ισπανία το επόμενο διάστημα στη Γερμανία, η ενίσχυση της πλευράς που ζητάει μια ορισμένη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας δεν έχουν ως κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, δε γίνονται για την ανάκτηση δικαιωμάτων, για την ελάφρυνση των λαών από τα κρατικά χρέη κ.λπ. Αλλά για τη στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων, την παροχή ρευστότητας στο κεφάλαιο, το πέρασμα των αναδιαρθρώσεων με συναίνεση και κοινωνική ειρήνη. Οι σύμμαχοι, λοιπόν, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παλιοί, νέοι και μελλοντικοί, δεν είναι σύμμαχοι του λαού, ούτε του ελληνικού, ούτε κανενός της ΕΕ. Οι λαοί δεν έχουν να προσμένουν τίποτα από τέτοιου είδους αλλαγές. Στο χέρι τους είναι να παλέψουν ενάντια στο κεφάλαιο, την εξουσία του, στην ΕΕ, στα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους σε όλες τις εκδοχές τους. Εκεί υπάρχει η διέξοδος για το λαό.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα για Παλαιστινιακό κράτος

Συνάντηση, χτες, του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Μαχμούντ Αμπάς

Με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.


ΣΕΛ.  4


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία σήμερα στα κεντρικά της ΔΕΗ

ΣΕΛ.  11
«Λοκ άουτ» από την εργοδοσία της ΕΒΓΑ!

Τρομοκρατία και εκβιασμοί απέναντι στο δίκαιο αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων


ΣΕΛ.  11
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας

ΣΕΛ.  19
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παύσουν οι διώξεις για τις κινητοποιήσεις αγροτών

Το σταμάτημα των διώξεων που υφίστανται δεκάδες αγρότες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις προηγούμενων χρόνων ζητάει το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  12


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org