Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προς τι ο ντόρος;

Πολύς ντόρος γίνεται ξανά με αφορμή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τη μη αποδοχή του ΔΝΤ. Ηρθε, λοιπόν, η κυβερνητική εκπρόσωπος και είπε στο ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ: «Εμείς αυτό το έχουμε αποδεχθεί και από τη στιγμή που το έχουμε αποδεχθεί αυτό, δεν κάνουμε κάποιο αίτημα για την αποχώρησή του». Προς τι, λοιπόν, ο ντόρος όταν είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα περιέχει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για φτήνεμα του εργάτη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, φοροληστεία του λαού, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, απελευθερώσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια και να κερδοφορήσουν, ενώ ο λαός πληρώνει και το χρέος; Ο αποπροσανατολισμός του λαού για όλ' αυτά που του τσακίζουν τη ζωή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οσο για την ουσία, οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου, οι ενδοαστικοί στην Ελλάδα, αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί για τα συμφέροντα διαφόρων μερίδων επιχειρηματικών ομίλων είναι πίσω απ' αυτή τη φασαρία.

«Αντισυστημικοί»...

Πώς θα ακούγατε τα «αντισυστημικά» συνθήματα των Χρυσαυγιτών, για το σάπιο πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά κ.λπ. αν μαθαίνατε ότι δύο ευρωβουλευτές τους (οι Επιτείδιος και Συναδινός) «διόρισαν» τις κόρες τους ως υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου; Επειδή, μάλιστα, απαγορεύεται ο ευρωβουλευτής να προσλάβει ως υπάλληλο κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, «αντάλλαξαν» προσλήψεις, δηλαδή ο ένας προσέλαβε την κόρη του άλλου! Για τόση αντισυστημικότητα μιλάμε.

Επίσης, πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι «εργολάβος» των αντικομμουνιστικών επιθέσεων από τις σελίδες της φασιστικής φυλλάδας Γιώργος Μισιάκας ή Μάστορας, που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ καπιταλιστικό, είναι μετακλητός υπάλληλος της Βουλής διορισμένος από το κόμμα του στο γραφείο του Μιχαλολιάκου; Δηλαδή, πληρώνεται από τη Βουλή με έναν «συστημικότατο» κρατικό μισθό, για να επιτίθεται στο ΚΚΕ και να κάνει ναζιστική διαφώτιση!

Αυτά για αρχή. Για να πέφτουν οι μάσκες και για να μην κοροϊδεύουν το φτωχόκοσμο για τα «καθαρά χέρια» και την αντισυστημικότητά τους.

Ο ψεύτικος προοδευτισμός

Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης, δεν έλειψε η προσπάθεια αναπαραγωγής της θεωρίας των δύο άκρων από διάφορους επιλεκτικά «προοδευτικούς», που ενώ μιλούν για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, την ίδια στιγμή με άνεση ψηφίζουν νόμους που τσακίζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και επεμβάσεις. Αυτοί, λοιπόν, είτε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ κ.α., επιχείρησαν να ταυτίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ με αυτές της Χρυσής Αυγής, των ΑΝΕΛ και άλλους αντιδραστικούς κύκλους.

Τι δουλειά, όμως, έχει η θέση του ΚΚΕ, ότι η σχέση των ομοφυλόφιλων είναι ιδιωτική τους υπόθεση και είναι απαράδεκτη κάθε φραστική ή και σωματική επίθεση, κάθε είδους διάκριση γι' αυτήν, με το ρατσισμό και την ομοφοβία; Τι σχέση μπορεί να έχει η θέση του ΚΚΕ ότι η οικογένεια σημαίνει αναπαραγωγή και ότι αυτή προϋποθέτει τη βιολογική σχέση άνδρα και γυναίκας, με τα κηρύγματα περί θεϊκής ευλογίας του οικογενειακού θεσμού μέσω του θρησκευτικού γάμου; Τη στιγμή, μάλιστα, που το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που υπερασπίζεται την υποχρεωτικότητα μόνο του πολιτικού γάμου. Αυτή η προσπάθεια είναι σκόπιμη, με στόχο τη συκοφάντηση του ΚΚΕ, τον αντικομμουνισμό αλλά και για να κρύψουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους για την αντιλαϊκή επίθεση, πίσω από ένα βολικό ψεύτικο προοδευτισμό.

Το «Πριν» και η διαστρέβλωση

«Στο σοσιαλισμό θα υπάρχουν άραγε ομοφυλόφιλοι;», αναρωτιέται αρθρογράφος του «Πριν» την περασμένη Κυριακή, σχολιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ για το Σύμφωνο Συμβίωσης και προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι η θέση του αυτή ταυτίζεται με τη μέση «ομοφοβική συντηρητική κυρίαρχη αντίληψη». Ο αρθρογράφος του «Πριν» κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί μια ατομική υπόθεση, όπως είναι μια συμβίωση με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις, να ανάγεται σε οικογένεια. Είναι άραγε παρωχημένη αυτή η ανάλυση του Ενγκελς το 1884, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος; Είναι άραγε συντηρητισμός η θέση ότι δεν μπορεί να διαμορφώνεται στα παιδιά παραποιημένη αντίληψη της βιολογικής σχέσης άνδρα - γυναίκας; Μια σχέση που πηγάζει από τη φυσιολογία του ανθρώπινου είδους και είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού; Μια σχέση που δεν μπορεί να αλλοιώνεται από τα βιώματα του παιδιού, όπως αντικειμενικά θα συμβεί μεγαλώνοντας σε μια συμβίωση με ομόφυλους «γονείς»;

Τι σχέση έχει, άραγε, αυτή η θέση με τις απόψεις που διατυπώνουν κατά καιρούς εκπρόσωποι ακραίων συντηρητικών κύκλων, παράγοντες της Εκκλησίας κ.λπ. Τι σχέση έχει αυτή η θέση με φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις; Καμιά απολύτως και ο αρθρογράφος το ξέρει καλά. Δεν έχουμε την απαίτηση να καταλάβει - πόσο μάλλον να συμφωνήσει - ο εν λόγω αρθρογράφος με αυτή τη θέση. Εχουμε, όμως, την απαίτηση να μην τη διαστρεβλώνει από αντι-ΚΚΕ εμπάθεια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1909 Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς.

1921 Ξεκινά τις εργασίες του το 9οΠανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (23-28/12/1921).

1926 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στη Νικαράγουα.

1931 Σ' όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις ανέργων για ψωμί, επιδόματα και δουλειά.

1944 Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε τις θέσεις του στη Δραπετσώνα, ενώ απέκρουσε με επιτυχία τις επανειλημμένες απόπειρες του εχθρού να καταλάβει το ύψωμα Καραβά. Επίσης, ανατίναξε τις Φυλακές Αβέρωφ. Από την άλλη μεριά, η Ορεινή Ταξιαρχία κατέλαβε το Θησείο και άρχισε να βάλλει κατά του Ψυρρή. Στην Ηπειρο, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από τα Γιάννενα, φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική συντριβή του.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας.

1947 Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη, η ΠΔΚ πρόβαλλε ως κύριους και πρωταρχικούς σκοπούς της τους παρακάτω:

«1. Να συνεχίσει και να εντείνει με όλα τα μέσα και με όλες τις δυνάμεις του λαού τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των ξένων ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους, για την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, για την επικράτηση και τη νίκη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού.

2. Να κυβερνήσει τη χώρα πάνω σε λαϊκές και δημοκρατικές βάσεις, παίρνοντας όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη των λαϊκοδημοκρατικών θεσμών και μεταρρυθμίσεων όπως των λαϊκών συμβουλίων, της λαϊκής δικαιοσύνης, της αγροτικής μεταρρύθμισης, της λαϊκής παιδείας κ.λπ. και για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του λαού στις ελεύθερες και στις απελευθερωμένες περιοχές.

3. Να επιδιώξει την πραγματοποίηση και επέκταση της συμφιλίωσης και ενότητας του λαού, πάνω στη βάση της εξασφάλισης της εθνικής ανεξαρτησίας και του σεβασμού των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών και

4. Να εκπροσωπεί τη δημοκρατική Ελλάδα στο εξωτερικό και να αποκαταστήσει φιλικές σχέσεις με όλους τους δημοκρατικούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους».

Πρώτος Πρόεδρος της ΠΔΚ καθώς και υπουργός Στρατιωτικών ορίστηκε ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1986 Με 264 καταδίκες και ύστερα από πέντε χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, λήγει η δίκη 1.433 στελεχών της συνδικαλιστικής οργάνωσης «DISK» στην Τουρκία.

2013 Πεθαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του ομώνυμου όπλου (Βραβείο «Στάλιν» 1949, «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας» 1958 κ.ά.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ