Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δημιουργικά εργαστήρια

Οι μικροί ζαχαροπλάστες είναι έτοιμοι!
Οι μικροί ζαχαροπλάστες είναι έτοιμοι!
Το δικό τους χώρο είχαν τα εργαστήρια που είχε επιμεληθεί ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Τα παιδιά, με το που έμπαιναν στο χώρο, έπαιρναν αμέσως τη θέση τους μπροστά από... την κουζίνα των καλικάντζαρων για να δημιουργήσουν.

«Φτιάχνουμε τα καπέλα μας και... γινόμαστε ζαχαροπλάστες!». Τα υλικά απλά. Λευκό χαρτόνι, διαφανή σακουλάκια και πολύχρωμα στολιδάκια... Με την κατάλληλη βοήθεια, τα παιδιά δημιουργούσαν το δικό τους σκούφο ζαχαροπλαστικής με τ' όνομά τους πάνω! Ολα, πλέον, ήταν έτοιμα για την ώρα της ζαχαροπλαστικής. Βασικό συστατικό το αγαπημένο γλύκισμα των παιδιών, που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τη σοκολάτα!

Σοκολατένια γλειφιτζούρια, τρουφάκια, χιονάνθρωποι με ζαχαρόπαστα παρασκευάστηκαν και βεβαίως καταναλώθηκαν επί τόπου! Ακόμα, τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία της σοκολάτας, για το μεγάλο ταξίδι του κακάο από την Αμερική και τους Ινδιάνους μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική.

Εργαστήρι γιορτινό με ζωγραφική και κατασκευές. Ξυλάκια, κορδέλες, χαρτόνια, χάντρες, κουμπιά και μπογιές ήταν απλωμένα στα τραπεζάκια. Με όλα αυτά τα πολύχρωμα υλικά έφτιαξαν στολίδια για το δέντρο και διακοσμητικά στολίδια για το δωμάτιό τους, όπως ταρανδάκια, χιονάνθρωπους και έλατα.

Η κατασκευή «Το ψηφιδωτό δέντρο» ενθουσίασε τα παιδιά. Ανέλαβαν μια αποστολή: Να βρουν το δέντρο και αφού ακολουθήσουν τις οδηγίες, να το στολίσουν κάπως... διαφορετικά! Μέσα από αυτό το εργαστήρι, ήρθαν σ' επαφή με έννοιες όπως προσφυγιά, αλληλεγγύη...

Γλυκές δημιουργίες!
Γλυκές δημιουργίες!
«Με λύπη, σας ανακοινώνω ότι φέτος δε θα μπορέσω να έρθω να σας φέρω δώρα! Είμαι πολύ στενοχωρημένος και δεν μπορώ να ταξιδέψω... και οι φίλοι μου οι Καλικάντζαροι είναι λυπημένοι και δεν μπορούν να φτιάξουν τα δώρα... αλλά και τα ελαφάκια μου είναι λυπημένα και δεν μπορούν να πετάξουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί στον κόσμο δεν υπάρχει ειρήνη! Πολλά παιδιά σαν εσάς αναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους γιατί γίνεται πόλεμος εκεί, γι' αυτό πηγαίνουν σε άλλες χώρες μήπως καταφέρουν να ζήσουν καλύτερα!»... Αυτό το γράμμα εισήγαγε τα παιδιά στην ιστορία.

Στη συνέχεια, όλα μαζί σκέφτηκαν πώς πρέπει να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Γράμματα αλληλεγγύης, ζωγραφιές και πολλά άλλα στόλισαν το δέντρο. Η δραστηριότητα έκλεισε με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της Γης»...Στόλισαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο...
Στόλισαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο...

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org