Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ακολουθώντας τις περιπέτειες των ηρώων της Ντενεκεδούπολης

Με τον Ηλιο αφηγητή, αλλά και κιθαρωδό, να συνοδεύει ζωντανά επί σκηνής τα τραγούδια και την κίνηση των ηθοποιών ξεκίνησε η παράσταση «Ντενεκεδούπολη» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, στις πρωινές εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ.

Ο Ηλιος μάς σύστησε τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο, τον Μελένιο, τον Σοφό, τον Οκέι Μπαμ Μπαμ και μας έδωσε μια εικόνα της πολιτείας τους, της Ντενεκεδούπολης. Μετά, όμως, εμφανίστηκε ο Λαδένιος, που με το «έτσι θέλω» απαίτησε να τους κυβερνήσει και να καρπώνεται τους κόπους τους!

Ο Σαρδέλας, η Μηλίτσα κι ο Βουτυρένιος αποφάσισαν τότε να ξενιτευτούν και να αναζητήσουν τις τύχες τους σε μια άλλη μακρινή χώρα, στο «Κουρδιστάν», όπου τα πάντα δούλευαν ρολόι... Στην πραγματικότητα όμως τα Ρολόγια ξεζούμιζαν τα Ντενεκεδάκια στη δουλειά, χωρίς να τα αφήνουν να ξεκουραστούν και χωρίς να τα αμείβουν για τον κόπο τους. Οπότε οι τρεις φίλοι επέστρεψαν στην Ντενεκεδούπολη, όπου όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά: Τα μικρά Ντενεκεδάκια πεινούσαν κάτω από τη δυναστική διακυβέρνηση του Λαδένιου.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να στείλουν τον Μελένιο και τον Βουτυρένιο να ζητήσουν δανεικό αλεύρι από τους πιο πλούσιους γείτονες της Ντενεκεδούπολης, από τα Φυσερά. Από τα πλούσια Φυσερά, ο κύριος Ουλτραμέρ δέχτηκε να τους δανείσει τρία σακιά αλεύρι, με τον όρο... να του επιστρέψουν δέκα σακιά! Ομως, τα πράγματα περιπλέχτηκαν, όταν ο πλούσιος κύριος Ουλτραμέρ πήγε σε αντιδικία με τη φτωχή κτηνοτρόφο και φίλη του Μελένιου, Τυρένια, κατηγορώντας την ψευδώς ότι τον χτύπησε. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Μελένιος που κλήθηκε στο δικαστήριο να αποφασίσει ανάμεσα στο αν θα πει την αλήθεια (ότι ο Ουλτραμέρ χτύπησε την Τυρένια) ή αν θα υποστηρίξει το ψέμα του Ουλτραμέρ για να εξασφαλίσει στα Ντενεκεδάκια το πολυπόθητο αλεύρι. Η τελική επιλογή του Μελένιου να πει την αλήθεια ανταμείβεται από τους φτωχούς γείτονες της Ντενεκεδούπολης, που φέρνουν από το υστέρημά τους τρόφιμα στην πόλη.


Εμενε όμως ακόμα ένα πρόβλημα: Ο Λαδένιος! Τότε πια, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους τα παιδιά από το κοινό, που ώθησαν τα Ντενεκεδάκια να κάνουν την επανάστασή τους και να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με δαύτον!

Η παράσταση έκλεισε με τα παιδιά να ανεβαίνουν στη σκηνή, να τραγουδούν και να χορεύουν μαζί με τους ηθοποιούς το αγαπημένο τραγούδι «Ντενεκεδούπολη» στη μελωδία του Γιάννη Μαρκόπουλου, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους για την παράσταση.

Και πραγματικά την άξιζε την επιβράβευση η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, οι δεκαπέντε περίπου νέοι, αποκλειστικά ερασιτέχνες, που δούλεψαν επιμελώς κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την παράσταση, που πλαισιώθηκε με έξυπνα και όμορφα σκηνικά και κοστούμια. Είναι, εξάλλου, γνωστό πως το παιδικό θέατρο είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως οι πιο απαιτητικοί κριτές που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά, έδειξαν την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org