Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αξιοποιεί τις επιθέσεις ως πολυεργαλείο για κλιμάκωση καταστολής και επεμβάσεων

Θέμα ενεργοποίησης της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» θέτει σήμερα η Γαλλία στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ

Η εκτίμηση ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι θα αξιοποιηθεί ως πολυεργαλείο σε μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» τα ευρωενωσιακά μονοπώλια (διαχείριση προσφυγικών ροών, πόλεμος σε Συρία - Ιράκ, ενίσχυση της καταστολής εντός ΕΕ, διεργασίες για το «μέλλον της ΕΕ» κ.ά.), επιβεβαιώνεται από μια σειρά εξελίξεων που τρέχουν ταχύτατα στις Βρυξέλλες, σαν έτοιμες από καιρό...

Καταρχάς, το Σάββατο, δημοσιοποιήθηκε Κοινή Δήλωση των αρχηγών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ και των επικεφαλής των θεσμών της, στην οποία τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή μαζί, με όλα τα απαραίτητα μέσα και με ανηλεή αποφασιστικότητα (...) Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και το μίσος».

Χτες, ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς - που στο φόντο του χτυπήματος στη γαλλική πρωτεύουσα, εστίασε στην κατάσταση στη Συρία, στο μεταναστευτικό και στο Παλαιστινιακό.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Α. Ντεζίρ, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, συγκεκριμένα «για την ανταλλαγή των πληροφοριών, αστυνομικών και δικαστικών, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενδυνάμωση του ελέγχου των εξωτερικών και ορισμένες φορές και των εσωτερικών συνόρων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της «συμμαχίας» που δρα κατά των «τζιχαντιστών», έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Συρία.

Η δε ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε πως η «ευρωπαϊκή απάντηση» στην τρομοκρατία περιλαμβάνει «διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά στοιχεία». Εσπευσε, ωστόσο, να «καθησυχάσει» ότι το βασικό στοιχείο είναι «η διπλωματία και η πολιτική», και πρόσθεσε πως σε αυτό το «πεδίο» θα «ηττηθεί τελικά το "Ισλαμικό Κράτος"», καθώς μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία (βλ. σχέδια για απομάκρυνση Ασαντ) αποτελεί την «καλύτερη δυνατή λύση». «Δεν είμαστε όμως ακόμα κοντά σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε...

Η Γαλλία ζητά ενεργοποίηση της «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ

Το επόμενο βήμα θα λάβει χώρα σήμερα, στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος), καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ανακοίνωσε, χτες, στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ότι ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Αμυνας «να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, δυνάμει του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο ορίζει ότι, όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση, όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να παράσχουν την υποστήριξή τους».

Πρόκειται για την περιβόητη «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ, που προβλέπει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος - μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Η εν λόγω ρήτρα, μάλιστα, «εμπλουτίστηκε» με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την εισαγωγή «ρήτρας αλληλεγγύης» (άρθρο 222), η οποία προβλέπει ότι «εάν ένα κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη - μέλη»...

Τέλος, την Παρασκευή, πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας και με στόχο «να ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση και να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν», όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση για τη συνεδρίαση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και το αίτημα που είχε καταθέσει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου και στο οποίο αναφερόταν ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Πίσω από τις φράσεις του τύπου «ενίσχυση της μάχης κατά της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα» είναι προφανές ότι «χωράνε» όλες οι μορφές των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των νέων μέτρων καταστολής με θύματα και πάλι τους λαούς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις(2016-09-27 00:00:00.0)
Φουλ προετοιμασία εδάφους για εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2015-12-13 00:00:00.0)
Η Γαλλία πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της επέμβασης στη Μέση Ανατολή(2015-11-22 00:00:00.0)
Ο τρομο-συναγερμός στοχεύει στο λαϊκό κίνημα(2010-10-07 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων η ΕΕ(2003-12-05 00:00:00.0)
«Ευκαιρία» για σκληρά μέτρα...(2001-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ