Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εσβησε» πεντάχρονη προσφυγοπούλα

Στις σιδηροδρομικές ράγες του Εβρου κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής πεντάχρονης προσφυγοπούλας, η οποία κατάφερε με την οικογένειά της να περάσει το περασμένο Σάββατο τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η εξαμελής οικογένειά της διέσχισε χιλιόμετρα από τη Συρία έως την Ελλάδα και επέλεξε να μπει στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα του Εβρου, για να μην κινδυνέψει στα νερά του Αιγαίου. Η πεντάχρονη πρόσφυγας ξέφυγε από την προσοχή των γονιών της ενώ κινούνταν πεζή δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή Δικαίων - Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Την ίδια μέρα, 170 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην ακατοίκητη νησίδα Γιούρα, βόρεια της Αλοννήσου. Μεταξύ των 170 ατόμων περιλαμβάνονταν περισσότερα από 50 ανήλικοι. Λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η μεταφορά τους από τα Γιούρα προς την Αλόννησο. Οι πρόσφυγες βρέθηκαν στα Γιούρα τα ξημερώματα, όταν τους εγκατέλειψε στο ακατοίκητο νησί ο διακινητής τους. Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ πνίγηκε ένα τρίχρονο παιδάκι που επέβαινε σε πλαστική βάρκα στη Χίο. Βάρκα με πρόσφυγες στην οποία επέβαινε και ο διακινητής, προσέγγισε την ακτή. Η βάρκα χτύπησε σε βράχια και εξερράγη η μηχανή της. Οι επιβάτες της βρέθηκαν στη θάλασσα. Αποτέλεσμα ήταν, ένα παιδί περίπου τριών χρόνων να πνιγεί λίγα μέτρα από την ακτή. Διασώθηκαν 15 άτομα.

Επίσης, χώρο για την ταφή 71 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν οι αρχές της Μυτιλήνης. Το πρόβλημα είναι πως το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα όπου θάβονταν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια, έχει γεμίσει. Οι σοροί συντηρούνται σε ειδικό κοντέινερ - ψυγείο στον αύλειο χώρο του νεκροτομείου. Στο μεταξύ, άλλη μια σορό άνδρα ξέβρασε η θάλασσα στη βόρεια Λέσβο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα θύματα του ναυαγίου της 28ης Οκτώβρη. Ας σημειωθεί ότι οι νεκροί αυτού του μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν τους 60, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Εξάλλου, μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής υπάρχουν στη Λέσβο για τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ