Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ζητά χρηματοδότηση για το κεφάλαιο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων που διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για την ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εντάσσεται και η συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών στον τομέα των εγχώριων μεταφορών, αλλά και η ενίσχυση ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Την Παγκόσμια Τράπεζα εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, ο Πατρίτσιο Παγκάνο, Εκτελεστικός Διευθυντής και ο Χρ. Παπουτσής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Τράπεζα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου ΥΠOΜΕΔΙ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την εξειδίκευση και άμεση υλοποίηση της συνεργασίας».

Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στα βασικότερα έργα υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών που προωθούνται για την επόμενη περίοδο, μεταξύ των οποίων: Τα νέα εμπορευματικά κέντρα Logistics και πιο συγκεκριμένα, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, για το οποίο, όπως είπε, προκηρύσσεται τις επόμενες μέρες σχετικός διαγωνισμός από τη «ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», ενώ θα ακολουθήσει σχεδιασμός επέκτασής του. Νέα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές, που όπως αναφέρεται «αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές».

Σε αυτή την αντίληψη εντάσσονται και τα σιδηροδρομικά έργα, όπως η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη μιας «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», τα έργα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως το Λαύριο. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται στην ενίσχυση των λιμενικών υποδομών, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «πύλες εισόδου της χώρας» και σε άλλες περιοχές με τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Στον κλάδο των αερομεταφορών εντάσσεται η κατασκευή νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, προωθείται άμεσα ο σχετικός διαγωνισμός που θα προβλέπει την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ και οι επενδύσεις για την «ανάπτυξη» των περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα που παραχωρήθηκαν στη «Fraport».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασαν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για όλα τα παραπάνω, αλλά και «τις εκτός συνόρων τεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες» και επισήμαναν «τη δυνατότητά της για την ενεργοποίηση συνεργαζόμενων με την Παγκόσμια Τράπεζα Τραπεζών και Δικτύων Επενδυτών». Τέλος, δήλωσαν «τη διαθέσιμότητά τους για την προετοιμασία, τη σύνταξη φακέλων και την ωρίμανση των έργων για την αξιοποίηση των πόρων και την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ