Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G-20
Στο τραπέζι οικονομία και «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

ΑΤΤΑΛΕΙΑ.--

Η 10η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του κόσμου (G-20) ολοκληρώθηκε χτες στην Αττάλεια της Τουρκίας, ελάχιστα 24ωρα μετά το νέο μακελειό στο Παρίσι. Οπως αναμενόταν, ο λεγόμενος «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν, όπως και η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η πίεση από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη (ή και ύφεση/στασιμότητα) που επιδρά και σε παλιούς και νέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αλλά και συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ, η Σύνοδος των G-20 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή, Καναδάς, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ ως σύνολο) ενέκρινε και Κοινό Ανακοινωθέν για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Στο σχέδιο του Ανακοινωθέντος που διέρρευσε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική «Χουριέτ», αναφερόταν ότι «μένουμε ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Οι G-20 σημείωναν ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις χώρες μας και επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού, για να εμποδίσουμε και να καταστείλουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες μέσω αυξημένης διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας». Ακόμα, ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να εργαστούμε προληπτικά σε όλα τα επίπεδα, για την παρεμπόδιση του βίαιου εξτρεμισμού και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων και την προώθηση της ένταξης όλων των μελών της κοινωνίας».

Οι G-20 δηλώνουν ακόμα αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την «αυξανόμενη ροή ξένων τρομοκρατών», ενισχύοντας τη συνεργασία τους και μέτρα όπως «την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών, τη διαχείριση των συνόρων για να ελέγχονται τα ταξίδια, προληπτικά μέτρα και κατάλληλη δικαστική απάντηση απέναντι σε εγκληματίες». Δεσμεύονται ακόμα και για κοινή δράση για «την ενίσχυση της ασφάλειας της παγκόσμιας αεροπορίας».

Στο μέτωπο της οικονομίας, που ήταν αρχικά και το κύριο αντικείμενο των «20», με το Κοινό Ανακοινωθέν που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, εκφράζεται η βαθιά ανησυχία τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι δε φτάνουν ούτε στο 1/3 αυτού που πιστευόταν ότι θα επιτευχθεί. Επισημαίνονται δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και προτροπές, ώστε υποτίθεται να μην προκαλείται «έκπληξη στις αγορές» από πολιτικές αποφάσεις (π.χ. πτώση επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών). Επίσης, γίνονται αναφορές - ευχολόγια για την κατάσταση της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της επισφαλούς εργασίας, για την αναγκαιότητα του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ δε λείπουν και αναφορές για την αξιοποίηση του Προσφυγικού ως ευκαιρία και την αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά και της δυνατότητας της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και το ζήτημα της υποτιθέμενης «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι επόμενη συνάντηση των G-20 το 2016 θα φιλοξενηθεί από την Κίνα και το 2017 από τη Γερμανία.

Συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου έγιναν μια σειρά διμερείς επαφές, όπως αυτή που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως δήλωσε ο πρώτος, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν «τα βήματα που θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας εντός του συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Ως μοντέλο εταίρων και ως στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, με κατανόηση στη δράση για την παγκόσμια ειρήνη».

Από τη μεριά του, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «πολύ βοηθητική συνάντηση για τη στήριξη της συντονισμένης δουλειάς που κάνουμε, για να βοηθήσουμε να ενισχυθούν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που επιτρέπουν στο ΙΚ να επιχειρεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ