Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι λαοί πληρώνουν...

Εχουμε πόλεμο, είπε χτες ο Φρανσουά Ολάντ, το ίδιο έσπευσαν να αναφωνήσουν όλα τα αστικά ΜΜΕ αμέσως μετά το μακελειό στη Γαλλία. Ομως, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι εξαπολύθηκαν το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, το 2001 στο Αφγανιστάν, το 2003 στο Ιράκ, το 2011 στη Λιβύη, ήταν μάλιστα η Γαλλία που έκανε πρώτη την επίθεση και ακολούθησε το ΝΑΤΟ. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έγιναν σε όλα τα κράτη της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία (πάλι με συμβολή της Γαλλίας). Ιμπεριαλιστική επέμβαση έγινε και στη Συρία. Η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων είχε αποφασιστική συμβολή στην οργάνωση και εκπαίδευση αυτών που ανέτρεψαν τον Καντάφι, αλλά και στην οργάνωση και εκπαίδευση του λεγόμενου Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε και ο ISIS. Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, τον στήριξαν και δημιούργησαν. Και όλα αυτά για να ενισχύονται τα μονοπώλια στην Ενέργεια και στους δρόμους μεταφοράς της και τα κέρδη τους. Οποιος, λοιπόν, μιλάει σήμερα για πόλεμο, ουσιαστικά υπερασπίζεται όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, απ' όπου κι αν εξαπολύονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κάθε μορφής, λαοί δολοφονούνται. Ετσι έγινε και με την «Αραβική Ανοιξη», έτσι γίνεται τώρα και στη Συρία, έτσι και στη Γαλλία. Οι λαοί πληρώνουν και με το αίμα τους τα κέρδη των μονοπωλίων.

«Ενωμένοι» με το ΝΑΤΟ για πόλεμο!

«(...) το χτύπημα στο Παρίσι είναι ένα χτύπημα για την Ευρώπη, όπως ήταν η 11η Σεπτεμβρίου (...) πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε ότι πλέον το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, που ο ISIS έκανε εξαγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Τάδε έφη, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, εξερχόμενος το Σάββατο το απόγευμα του Μεγάρου Μαξίμου, από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σπεύδοντας να δημοσιοποιήσει την κυβερνητική βασική γραμμή περί στοίχισης του λαού πίσω από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, και την επόμενη ιμπεριαλιστική εξόρμησή τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κρίσιμες ζώνες για τα ευρωατλαντικά μονοπώλια. Βέβαια, χτες, τόσο ο Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, έσπευσαν, υποκριτικά, να ξορκίσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στις εμπόλεμες ζώνες. Πολύ «βολικά» για τους ίδιους παρέκαμψαν το γεγονός ότι στους τέτοιους ...καταμερισμούς, εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκεται ως τα μπούνια στα βρωμερά τους σχέδια, παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες με βάσεις, πληροφορίες και άλλες υποστηρικτικές υποδομές, χώνοντας το λαό ως το λαιμό στο βούρκο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Κατόρθωμα...

Εάν πράγματι ισχύουν οι χτεσινοβραδινές πληροφορίες σχετικά με την πορεία συζήτησης των διαπραγματεύσεων για το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «εταίροι» τους αποφάσισαν το εξής: από τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, ακόμα κι αν είναι η πρώτη, θα προστατεύονται μόνο όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα, οι κυβερνητικές διαρροές παρουσίαζαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση περίπου ως κατόρθωμα!

Βέβαια, το συγκεκριμένο τμήμα του λαού που ζει κάτω από τέτοιες συνθήκες, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να συντηρήσει το σπίτι που ζει, αφού ούτε ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρώσει, ούτε τα ανταποδοτικά τέλη που σε όλους τους δήμους αυξάνονται για το 2016, ούτε βέβαια τη δόση του δανείου προς τις τράπεζες. Τώρα, για τους υπόλοιπους οφειλέτες που δεν είναι ακόμα εξαθλιωμένοι, ο πλειστηριασμός θα ισχύει, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασίσει κυβέρνηση - ΕΕ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην εξαθλίωση σύντομα...

ΕΝΦΙΑ αντί για χρηματοδότηση

Στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων «βλέπουν» κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την οικονομική στήριξη των δήμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει περίπου το 70% των πόρων που εισπράττουν από την κρατική χρηματοδότηση. Την ώρα που αμφότερες πλευρές έχουν αποδεχτεί τις δραστικές περικοπές στα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση, επεξεργάζονται «εργαλεία» και «λύσεις» για την οικονομική λειτουργία των δήμων, στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» που προωθείται κεντρικά. Στο πλαίσιο αυτής της «ανάπτυξης» που υποθηκεύει τις λαϊκές ανάγκες σε αυτές του κεφαλαίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, «σιγοντάρισε» χτες την πρόταση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή εκφράστηκε την προηγούμενη βδομάδα, να αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ αναμένεται στη Γενική της Συνέλευση το Δεκέμβρη να θέσει και επισήμως πρόταση να εισπράττουν οι δήμοι το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Πρόταση που φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνο τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ότι βλέπει «με καλό μάτι τη μεταφορά πόρων, όπως ένα μέρος του ΕΝΦΙΑ κ.λπ., στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Συμπλήρωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχτεί οικονομικά. Στα πλαίσια, λοιπόν, επαναθεσμοποίησης του "Καλλικράτη", θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε όταν μεταφέρουμε αρμοδιότητες, να μεταφέρουμε και πόρους». Με λίγα λόγια, κατεύθυνση είναι η αύξηση των πόρων της τοπικής διοίκησης, μέσα από την αυξανόμενη αντιλαϊκή επιδρομή που γονατίζει τα λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ