Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12292

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ομόφωνη έγκριση της «ομπρέλας» για συμμετοχή όλων των κρατών - μελών σε πολεμικές επιχειρήσεις

Ενεργοποιήθηκε, μετά από γαλλικό αίτημα, το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ για «παροχή βοήθειας με όλα τα διαθέσιμα μέσα»...


ΣΕΛ.  5
ΛΕΥΚΑΔΑ
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τα 6,1 Ρίχτερ

ΚΚΕ: Να παρθούν μέτρα στήριξης των πληγέντων - Μέτρα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  17

Χωρίς προστασία εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Το λόγο έχει ο λαός, με την αγωνιστική και οργανωμένη πάλη του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», για άλλη μια φορά, φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, ανοίγει το δρόμο και για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Το λόγο έχει ο λαός, ο οποίος με την αγωνιστική και οργανωμένη πάλη του πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αντιπαλέψει την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα... «καλά νέα»

«Τα νέα είναι καλά. Συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Το Euroworking Group χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε». Με αυτήν τη φράση του Γ. Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, σφραγίστηκε μια ακόμα σφαγή σε βάρος του λαού.

Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM). Μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που θα βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανακάμψουν τα κέρδη τους, ότι θα ανοίξουν - με το αίμα του λαού - νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή αύριο, Πέμπτη. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός (σ.σ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον περασμένο Γενάρη) έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον». Αυτό ακριβώς είπε χτες στη Βουλή, ενώ είχε κλείσει η συμφωνία με τους «εταίρους» του, ενώ γνώριζε ότι το κόστος των μέτρων που θα παρθούν, θα το πληρώσουν ακριβά οι εργατικές οικογένειες. Το θράσος τους είναι παροιμιώδες...

Το έργο «προαπαιτούμενα» έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα και από αυτήν. Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέτρα, δηλαδή, που τσακίζουν το λαό για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.

Κάθε φορά που νέα προαπαιτούμενα μέτρα έμπαιναν στην τελική ευθεία για υλοποίηση, πάντα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκαρφιζόταν κάτι για να εξαπατήσει το λαό. Πότε αυτή η απάτη λεγόταν «ισοδύναμα που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις», πότε «η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που έκαναν οι προηγούμενοι», πότε «υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Τώρα, το παραμύθι λέγεται «καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει». Μόνο που και αυτό το παραμύθι είναι καλό, αλλά δεν έχει δράκο. Γιατί την ίδια στιγμή που τσακίζουν το λαό και καταγγέλλουν τη «διαπλοκή» και ορισμένους «νταβατζήδες», την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, ζεστό χρήμα από ΕΣΠΑ και «πακέτο» Γιούνκερ, ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα αυτά για λογαριασμό του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κύκλος των προαπαιτούμενων είναι ατέλειωτος. Και θα είναι ατέλειωτος επειδή υπηρετεί την ανάγκη να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν ως δικό τους προαπαιτούμενο, για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, την οργανωμένη πάλη σε κατεύθυνση αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης, ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει τη ζωή.


42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μεγάλη πορεία με ξεκάθαρο μήνυμα απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
  • Μια μεγάλη διαδήλωση, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας στα μπλοκ των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Μεγάλη η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη.

ΣΕΛ.  8   -   9


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  3
6η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Σημαντική στιγμή στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

ΣΕΛ.  11
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org