Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Λαϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη

Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, Μπιάο Μα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, Μπιάο Μα
Δεκαεπταμελής αντιπροσωπεία της Κινεζικής Λαϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (CPAPD) βρίσκεται από χτες στην Ελλάδα, προσκεκλημένη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Μπιάο Μα, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και αντιπρόεδρο της 12ης Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Κινεζικού Λαού.

Στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων που είχε χτες, η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Βουλή με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γγ της ΕΕΔΥΕ. Από την πλευρά της Κινεζικής Επιτροπής συμμετείχαν οι Ζιγκάνγκ Κιν, μέλος της μόνιμης Επιτροπής της 12ης Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Κινεζικού Λαού και αντιπρόεδρος της Κινεζικής Ομοσπονδίας Λογοτεχνίας και Τέχνης, ο Χονγκιούν Γιού, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και μέλος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Κινεζικού Λαού. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Πρέσβης της ΛΔ Κίνας στην Αθήνα, Ξιαολί Ζου.

Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις προτεραιότητες των δύο κομμάτων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι ανταλλαγές και ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Συζητήθηκε ο επιθετικός ρόλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και γενικότερα η όξυνση των ανταγωνισμών και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους λαούς. Οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στο γαλλικό λαό και ιδιαίτερα τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι λαοί να βρίσκονται σε επαγρύπνηση

Η αντιπροσωπεία της CPAPD είχε, επίσης, συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΣΕ και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και η Αγγελική Σαμούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Κύρια θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προς την επίτευξη των κοινών τους στόχων. Ο επικεφαλής της CPAPD, Μπιάο Μα, έκανε ειδική αναφορά στη δράση που αναπτύσσει το ΠΣΕ και για την προσφορά του στο φιλειρηνικό κίνημα. Επισήμανε ότι «επιθυμούμε με την αποστολή μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών μας» και να «εμβαθύνουμε τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι το ΠΣΕ αγωνίζεται κατά του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ξένων βάσεων. Τόνισε ότι η βαθιά παρατεταμένη οικονομική κρίση οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και γνωρίζοντας ιστορικά ότι ο καπιταλισμός ξεπέρασε την κρίση του με δύο παγκόσμιους πολέμους, το ΠΣΕ προσπαθεί να κινητοποιήσει τους λαούς σε όλες τις ηπείρους σε συνεργασία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα των χωρών, για να αποφευχθεί ένας πιθανός γενικευμένος πόλεμος. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή μετά τα γεγονότα στο Παρίσι.

Ο Στ. Τάσσος, αναφερόμενος στην πλούσια δράση της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε ότι η κύρια προσφορά της είναι να συμβάλει στην ανάδειξη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που είναι ο έλεγχος των φυσικών ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, εξοπλίζοντας έτσι το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η κινεζική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με το Προεδρείο της ελληνικής Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ