Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Λένε ότι ο λαός τούς πιέζει για... να επιταχύνουν την αντιλαϊκή πολιτική!

Να ρυμουλκήσουν το λαό και το εργατικό κίνημα στα «νερά» τους επιχειρούν συστηματικά τα επιτελεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενα τη λαϊκή χειραγώγηση ως βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που χρεοκοπεί παραπέρα το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό επιμένουν να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας, όσο και συνολικότερα των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News», ανέφερε: «Ενα κομμάτι των συμπολιτών μας αντιτίθεται σε αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που επιχειρείται να επιβληθούν πανευρωπαϊκά. Αντιμετωπίζουν εμάς σήμερα ως κυβερνητική συνέχεια ενός κράτους που τα έφερε στη ζωή τους. Χρεώνοντάς μας όχι την έμπνευσή τους, ούτε την ιδεολογική ταύτιση με τον νεοφιλελευθερισμό και τις αντιλαϊκές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά ζητώντας μας να μην ολιγωρήσουμε άλλο»!

Συνεχίζοντας την πρόκληση ισχυρίστηκε ότι ο λαός που διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική που τον τσακίζει... ζητά ταχύτητα στην υλοποίησή της! «Αντιδρούν», είπε, «χτυπώντας μας καμπανάκι επαγρύπνησης, υπενθυμίζοντάς μας τη μείωση των αντοχών τους, ζητώντας μας ταχύτητα, ουσία και αποτελεσματικότητα. Το ακούμε πολύ καθαρά και το ιεραρχούμε πολύ ψηλά»...

Παίρνοντας τη σκυτάλη στην προσπάθεια ενσωμάτωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου και στα παζάρια με τους «εταίρους» του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kontra News» ισχυρίστηκε ότι «ο λαός στο δρόμο είναι στοιχείο, είναι κομμάτι και όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ακριβώς γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται για να μη διαρραγεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα, για να ανατραπούν οι πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Προσπάθεια να χρυσώσουν το πικρό χάπι

Κι ενώ λέει τα παραπάνω, ταυτόχρονα πανηγυρίζει γιατί «η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας», παρότι, όπως λέει, «τα μέτρα είναι δύσκολα»!

Επιχειρώντας να «βγάλει λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, ενοχοποιώντας για τα λαϊκά βάσανα αποκλειστικά τη διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και να καλλιεργήσει στάση παθητικής αναμονής, συνάμα και προσμονής στο λαό ότι θα βρει ανακούφιση από την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου, όπως είναι η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, προσθέτει: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στην κρίση μάς βύθισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (...) Γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα. Αλλά είναι μέτρα που θα κριθούν στη μεγάλη εικόνα, στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο λαός βέβαια θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος που δεν είναι δικό του, ενώ η όποια «διευθέτησή» του θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά «ανταλλάγματα»...

Επιχειρώντας να «χρυσώσουν το χάπι» της αντιλαϊκής επίθεσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κραδαίνουν και το «παράλληλο πρόγραμμα», που συνίσταται ουσιαστικά από μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο Π. Ρήγας «διαφημίζει» ότι «στα υπουργεία ταυτόχρονα γίνεται μια σοβαρή δουλειά για την έναρξη εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος που θα απαλύνει τις πληγές των μέτρων, με έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο».

Για «νέο κυβερνητικό πρόγραμμα», πέραν του μνημονίου, μιλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Free Sunday», χαρακτηρίζοντας «ένα πρώτο δείγμα του»... το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ (!), με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στην αναδιανομή της «πίτας» των μέσων ενημέρωσης, τα οποία φυσικά θα παραμένουν μηχανισμός του συστήματος, στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων...

«Να στηρίξουν το μνημόνιο για να συνεννοηθούμε»

Την ίδια ώρα, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, παράλληλα με αντίστοιχες διεργασίες και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η Ο. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, οι οποίες έχουν και ευρωπαϊκές προεκτάσεις» (σ.σ. την προωθούμενη συγκρότηση κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών με το «Αριστερό Μπλοκ» και το ΚΚ), για να προσθέσει ότι «ο συσχετισμός δυνάμεων πρέπει να ανατραπεί. Ειδικά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία εδώ και χρόνια έχει προσδεθεί στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού».

Ειδικά για την Ελλάδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξηγεί ότι ο δρόμος για να ανοίξει το ενδεχόμενο «συνεννόησης» και συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, περνά μέσα από την ενεργό στήριξη του μνημονίου που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του κεφαλαίου. «Στην Ελλάδα δεν τίθεται ζήτημα συγκυβέρνησης», αναφέρει, για να σπεύσει να διευκρινίσει: «Οσο κάποιοι αυτοαναιρούνται, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας υποκριτικά τα επιμέρους μέτρα μιας συμφωνίας την οποία υπερψήφισαν το καλοκαίρι, δεν αφήνουν ούτε περιθώρια συνεννόησης»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org