Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από συσκέψεις των ΚΟΒ με φοιτητές και γονείς

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους, γονείς μελών της ΚΝΕ
Από τη συζήτηση με εργαζόμενους, γονείς μελών της ΚΝΕ
Σε μια περίοδο με έντονες πολιτικές εξελίξεις, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου που περιλαμβάνει μέτρα - φωτιά για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γίνεται πιο συστηματική η προσπάθεια να φτάσει και να συζητηθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σε κάθε λαϊκό σπίτι, με τους νέους ανθρώπους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η μορφή της σύσκεψης των ΚΟΒ με φίλους του Κόμματος. Δίνεται έτσι η ευκαιρία για συζήτηση με εργατικό - λαϊκό κόσμο, που ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας του με τη στρατηγική του ΚΚΕ έχει συναντηθεί με τους κομμουνιστές στους καθημερινούς αγώνες, στις κινητοποιήσεις για μικρά ή μεγάλα προβλήματα, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές.

Με αφορμή τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, μια πλευρά της πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν ΚΟΒ της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής ήταν η διοργάνωση συσκέψεων με φοιτητές από τις σχολές και με τις οικογένειές τους. Μια τέτοια σύσκεψη, των Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής και Υγείας έγινε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της σύσκεψης ήταν η κατάλληλη προετοιμασία των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οργανώθηκε η δουλειά κάθε συντρόφου και φτιάχτηκε η πρόσκληση που μοιράστηκε στους φοιτητές και στους γονείς τους, ώστε το κάλεσμα να πάρει πιο προσωπικό ύφος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι απλά παρεμβάσεις με αφορμή την επικαιρότητα, αν και αντικειμενικά δένουν με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά ουσιαστικά αποτελούν παρέμβαση του ΚΚΕ στη νεολαία και στήριξη της ΚΝΕ. Είναι διαδικασία που στο βαθμό που συστηματοποιείται, ανοίγει δρόμους για να ισχυροποιείται η οργάνωση της ΚΝΕ, για να κερδίζει έδαφος η πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Μέλη της ΚΝΕ που δεν είχαν καλέσει ξανά τις οικογένειές τους σε κάποια δραστηριότητα του Κόμματος, αυτή τη φορά απευθύνθηκαν θαρρετά και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες γονείς, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι. Οι περισσότεροι είχαν συμμετάσχει σε συζητήσεις με τις Οργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντική η παρουσία αρκετών από τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν πρώτη φορά σε δραστηριότητα του Κόμματος. Είναι εργαζόμενοι που στηρίζουν το ΚΚΕ, χαίρονται που τα παιδιά τους δίνουν μέσα από την ΚΝΕ ή στο πλάι της πρωτοπόρα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος, αλλά τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν πιο οργανωμένα για την πολιτική του πρόταση. Μάλιστα, κάποιους από αυτούς, που εργάζονται σε χώρους χωρίς κομματικές δυνάμεις, δεν θα τους γνώριζαν οι Κομματικές Οργανώσεις, αν δεν ήταν τα παιδιά τους οργανωμένα στην ΚΝΕ. Ανάμεσα στους γονείς μελών της ΚΝΕ υπάρχουν και εκείνοι, που αρχικά ήταν επιφυλακτικοί με την επιλογή των παιδιών τους να οργανωθούν στη Νεολαία του ΚΚΕ. Αυτές οι συσκέψεις είναι τρόπος για να βοηθηθούν και οι ίδιοι, να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και επιφυλάξεις, να έρθουν κοντά στο ΚΚΕ, να ακούσουν για τη στρατηγική του, για το πρόγραμμά του.

Πλούσια η συζήτηση

Οι ερωτήσεις στη συζήτηση ήταν πολλές, όπως για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους χιλιάδες πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Φοιτητές από τη Φαρμακευτική θέλησαν να μάθουν «τη θέση του ΚΚΕ στο προσφυγικό ζήτημα», ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν αν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που το επιθυμούν, «με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση».

Ενα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, με αφορμή απόψεις που διατύπωσαν γονείς των φοιτητών, είναι το πώς θα μπορέσουν οι νέοι κομμουνιστές στα πανεπιστήμια πιο αποτελεσματικά να συνδυάσουν την καθημερινή πρωτοπόρα δράση τους με την πάλη για να αποκτήσουν ολόπλευρη μόρφωση. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας φοιτητή από το Μαθηματικό σημείωσε ότι πρέπει να πρωτοστατήσει κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα με το προσωπικό του παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση: Να μελετήσει το επιστημονικό του αντικείμενο ώστε να μπορέσει να συμβάλλει μελλοντικά και ως επιστήμονας.

Η Λ. Ράζου σχολίασε σχετικά: «Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια για να αναδειχτούν τέτοιες πλευρές στη δράση των νέων κομμουνιστών, διότι οι άνθρωποι που κατέχουν τη γνώση της κοινωνικής εξέλιξης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης του επαναστατικού δρόμου μπορούν πιο εύκολα να κρατήσουν αγωνιστική στάση, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Οι νέοι άνθρωποι που κατακτούν τη γνώση, σε συνδυασμό με το ιδεολογικό και πολιτικό τους υπόβαθρο, μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα ότι η θέση τους στην παραγωγή είναι αυτή που τους καθιστά παραγωγούς του πλούτου και γι' αυτό ακριβώς η αστική τάξη είναι περιττή, άρα μπορούν να την ανατρέψουν. Για να πνεύσει λοιπόν "ανατρεπτικός άνεμος", χρειάζεται πλατιά διάδοση της ιδεολογίας του μαρξισμού - λενινισμού που θα στερεώνεται πάνω στην ενσωμάτωση όλων των εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνικής, που επιβεβαιώνουν τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και όχι το αντίθετο. Η αναπαραγωγή της γνώσης γίνεται μέσα από το αστικό πανεπιστήμιο και γι' αυτό υπάρχουν στρεβλώσεις στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της και διαστρεβλώσεις στη διδασκαλία κυρίως των κοινωνικών επιστημών, με βάση την κυρίαρχη ιδεολογία. Οι κομμουνιστές επιστήμονες και οι κομμουνιστές εργάτες κατακτούν την επιστημονικότητα της θεωρίας και δίνουν τη μάχη ενάντια στα παραπάνω και στην απογοήτευση, στην αποστράτευση και στην ενσωμάτωση. Για παράδειγμα, την πάλη απέναντι σε σύγχρονες "θεωρίες", όπως ότι "στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργατική τάξη", τη διεξάγει μόνο το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή βασίζεται στα παραπάνω και δεν παραγνωρίζει ότι εργάτες και επιστήμονες παράγουν συλλογικά στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας τα πάντα, και τα μέσα παραγωγής που μπορεί να αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια στη γραμμή παραγωγής των σύγχρονων εργοστασίων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την επιστημονική γνώση, χωρίς το "διαβήτη" του μηχανικού και χωρίς να χτίσει ο οικοδόμος. Οσο όμως σκοπός και κίνητρο της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος, δεν μπορεί να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες».

Συζητήσεις σαν αυτές δίνουν την ευκαιρία να μεταφερθούν παρατηρήσεις, προτάσεις και σκέψεις για τη δράση του Κόμματος. Ετσι, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με απόψεις και γνώμες για τη δράση που θα πρέπει να αναπτύξει το Κόμμα από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Συγκεκριμένα, φοιτητής από το Βιολογικό έθεσε τον προβληματισμό: «Πώς μπορεί να συμβάλουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ώστε να μπουν στην πάλη και να σπάσει η απογοήτευση που έχουν αρκετοί νέοι στις σχολές, οι οποίοι σκέφτονται ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα;». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η άποψη που μετέφερε μητέρα ενός μέλους της ΚΝΕ από τη Φιλοσοφική: «Θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το επόμενο διάστημα να μπει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στον αγώνα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα με το τι ψήφισε στις εκλογές. Χρειάζεται να σπάσουν η παθητικοποίηση, η απογοήτευση και η αποδοχή της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις». Τέλος, ένας γονιός, φίλος του Κόμματος, πρόσθεσε: «Οι εκλογές για εμάς είναι ένα εργαλείο στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που θα πρέπει να το αξιοποιούμε για να φτάνει η γνώμη του Κόμματος σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα θα πρέπει να αξιοποιούμε και το αστικό κοινοβούλιο. Αλλά η βασική μας επιδίωξη είναι η οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς και ο στόχος μας είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία, η οποία θα γίνει μέσα από την κινητοποίηση του λαού και όχι μέσα από τις εκλογές».

Οι συσκέψεις μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν γενικευμένα ως τρόπος δουλειάς από τις ΚΟΒ και τις ΟΒ, για να γίνει πιο διεξοδικά, πρόσωπο με πρόσωπο, η συζήτηση με κόσμο που προβληματίζεται για το αν οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα και για το τι μπορεί να κάνει για να ζήσει καλύτερα. Η συστηματική αξιοποίηση τέτοιων μορφών μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν βαθύτερα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και να τους εξοπλίζει για να μπορούν να παλεύουν στο πλευρό του, να φτάνουν πιο πλατιά με την πολιτική του πρόταση. Τέτοιες συζητήσεις βοηθούν ανθρώπους που κάνουν το βήμα και στηρίζουν το Κόμμα να διαμορφώνουν συνολικότερη εικόνα και να μη μένουν μονάχα στην ατομική τους πείρα, που μπορεί να τους απογοητεύει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ