Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Αττική: Θετική πείρα από την πλούσια συζήτηση στις συσκέψεις της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με γονείς μελών και φίλων της ΚΝΕ.

-- Για το μπλόκο του Περιστερίου το 1944: Επιλογή αποσπασμάτων με μαρτυρίες από το χρονικό του μπλόκου και τις μετέπειτα διώξεις, με αφορμή την εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής στο Λόφο Αξιωματικών.

-- Δυτική Μακεδονία: Σχεδιασμένη παρέμβαση της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και το λαό της περιοχής, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον κλάδο της Ενέργειας.

-- Πάτρα: Πείρα από τις μετεκλογικές συσκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων με οπαδούς και φίλους του Κόμματος.

ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πείρα από συσκέψεις των ΚΟΒ με φοιτητές και γονείς

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους, γονείς μελών της ΚΝΕ
Από τη συζήτηση με εργαζόμενους, γονείς μελών της ΚΝΕ
Σε μια περίοδο με έντονες πολιτικές εξελίξεις, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου που περιλαμβάνει μέτρα - φωτιά για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γίνεται πιο συστηματική η προσπάθεια να φτάσει και να συζητηθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σε κάθε λαϊκό σπίτι, με τους νέους ανθρώπους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η μορφή της σύσκεψης των ΚΟΒ με φίλους του Κόμματος. Δίνεται έτσι η ευκαιρία για συζήτηση με εργατικό - λαϊκό κόσμο, που ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας του με τη στρατηγική του ΚΚΕ έχει συναντηθεί με τους κομμουνιστές στους καθημερινούς αγώνες, στις κινητοποιήσεις για μικρά ή μεγάλα προβλήματα, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές.

Με αφορμή τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, μια πλευρά της πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν ΚΟΒ της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής ήταν η διοργάνωση συσκέψεων με φοιτητές από τις σχολές και με τις οικογένειές τους. Μια τέτοια σύσκεψη, των Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής και Υγείας έγινε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της σύσκεψης ήταν η κατάλληλη προετοιμασία των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οργανώθηκε η δουλειά κάθε συντρόφου και φτιάχτηκε η πρόσκληση που μοιράστηκε στους φοιτητές και στους γονείς τους, ώστε το κάλεσμα να πάρει πιο προσωπικό ύφος.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι απλά παρεμβάσεις με αφορμή την επικαιρότητα, αν και αντικειμενικά δένουν με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά ουσιαστικά αποτελούν παρέμβαση του ΚΚΕ στη νεολαία και στήριξη της ΚΝΕ. Είναι διαδικασία που στο βαθμό που συστηματοποιείται, ανοίγει δρόμους για να ισχυροποιείται η οργάνωση της ΚΝΕ, για να κερδίζει έδαφος η πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Μέλη της ΚΝΕ που δεν είχαν καλέσει ξανά τις οικογένειές τους σε κάποια δραστηριότητα του Κόμματος, αυτή τη φορά απευθύνθηκαν θαρρετά και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες γονείς, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι. Οι περισσότεροι είχαν συμμετάσχει σε συζητήσεις με τις Οργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντική η παρουσία αρκετών από τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν πρώτη φορά σε δραστηριότητα του Κόμματος. Είναι εργαζόμενοι που στηρίζουν το ΚΚΕ, χαίρονται που τα παιδιά τους δίνουν μέσα από την ΚΝΕ ή στο πλάι της πρωτοπόρα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος, αλλά τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν πιο οργανωμένα για την πολιτική του πρόταση. Μάλιστα, κάποιους από αυτούς, που εργάζονται σε χώρους χωρίς κομματικές δυνάμεις, δεν θα τους γνώριζαν οι Κομματικές Οργανώσεις, αν δεν ήταν τα παιδιά τους οργανωμένα στην ΚΝΕ. Ανάμεσα στους γονείς μελών της ΚΝΕ υπάρχουν και εκείνοι, που αρχικά ήταν επιφυλακτικοί με την επιλογή των παιδιών τους να οργανωθούν στη Νεολαία του ΚΚΕ. Αυτές οι συσκέψεις είναι τρόπος για να βοηθηθούν και οι ίδιοι, να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και επιφυλάξεις, να έρθουν κοντά στο ΚΚΕ, να ακούσουν για τη στρατηγική του, για το πρόγραμμά του.

Πλούσια η συζήτηση

Οι ερωτήσεις στη συζήτηση ήταν πολλές, όπως για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους χιλιάδες πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Φοιτητές από τη Φαρμακευτική θέλησαν να μάθουν «τη θέση του ΚΚΕ στο προσφυγικό ζήτημα», ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν αν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που το επιθυμούν, «με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση».

Ενα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, με αφορμή απόψεις που διατύπωσαν γονείς των φοιτητών, είναι το πώς θα μπορέσουν οι νέοι κομμουνιστές στα πανεπιστήμια πιο αποτελεσματικά να συνδυάσουν την καθημερινή πρωτοπόρα δράση τους με την πάλη για να αποκτήσουν ολόπλευρη μόρφωση. Πιο συγκεκριμένα, ο πατέρας φοιτητή από το Μαθηματικό σημείωσε ότι πρέπει να πρωτοστατήσει κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα με το προσωπικό του παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση: Να μελετήσει το επιστημονικό του αντικείμενο ώστε να μπορέσει να συμβάλλει μελλοντικά και ως επιστήμονας.

Η Λ. Ράζου σχολίασε σχετικά: «Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια για να αναδειχτούν τέτοιες πλευρές στη δράση των νέων κομμουνιστών, διότι οι άνθρωποι που κατέχουν τη γνώση της κοινωνικής εξέλιξης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης του επαναστατικού δρόμου μπορούν πιο εύκολα να κρατήσουν αγωνιστική στάση, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Οι νέοι άνθρωποι που κατακτούν τη γνώση, σε συνδυασμό με το ιδεολογικό και πολιτικό τους υπόβαθρο, μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα ότι η θέση τους στην παραγωγή είναι αυτή που τους καθιστά παραγωγούς του πλούτου και γι' αυτό ακριβώς η αστική τάξη είναι περιττή, άρα μπορούν να την ανατρέψουν. Για να πνεύσει λοιπόν "ανατρεπτικός άνεμος", χρειάζεται πλατιά διάδοση της ιδεολογίας του μαρξισμού - λενινισμού που θα στερεώνεται πάνω στην ενσωμάτωση όλων των εξελίξεων της επιστήμης και της τεχνικής, που επιβεβαιώνουν τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και όχι το αντίθετο. Η αναπαραγωγή της γνώσης γίνεται μέσα από το αστικό πανεπιστήμιο και γι' αυτό υπάρχουν στρεβλώσεις στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της και διαστρεβλώσεις στη διδασκαλία κυρίως των κοινωνικών επιστημών, με βάση την κυρίαρχη ιδεολογία. Οι κομμουνιστές επιστήμονες και οι κομμουνιστές εργάτες κατακτούν την επιστημονικότητα της θεωρίας και δίνουν τη μάχη ενάντια στα παραπάνω και στην απογοήτευση, στην αποστράτευση και στην ενσωμάτωση. Για παράδειγμα, την πάλη απέναντι σε σύγχρονες "θεωρίες", όπως ότι "στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργατική τάξη", τη διεξάγει μόνο το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή βασίζεται στα παραπάνω και δεν παραγνωρίζει ότι εργάτες και επιστήμονες παράγουν συλλογικά στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας τα πάντα, και τα μέσα παραγωγής που μπορεί να αντικαθιστούν τα εργατικά χέρια στη γραμμή παραγωγής των σύγχρονων εργοστασίων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την επιστημονική γνώση, χωρίς το "διαβήτη" του μηχανικού και χωρίς να χτίσει ο οικοδόμος. Οσο όμως σκοπός και κίνητρο της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος, δεν μπορεί να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες».

Συζητήσεις σαν αυτές δίνουν την ευκαιρία να μεταφερθούν παρατηρήσεις, προτάσεις και σκέψεις για τη δράση του Κόμματος. Ετσι, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με απόψεις και γνώμες για τη δράση που θα πρέπει να αναπτύξει το Κόμμα από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Συγκεκριμένα, φοιτητής από το Βιολογικό έθεσε τον προβληματισμό: «Πώς μπορεί να συμβάλουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ώστε να μπουν στην πάλη και να σπάσει η απογοήτευση που έχουν αρκετοί νέοι στις σχολές, οι οποίοι σκέφτονται ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα;». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η άποψη που μετέφερε μητέρα ενός μέλους της ΚΝΕ από τη Φιλοσοφική: «Θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το επόμενο διάστημα να μπει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στον αγώνα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα με το τι ψήφισε στις εκλογές. Χρειάζεται να σπάσουν η παθητικοποίηση, η απογοήτευση και η αποδοχή της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις». Τέλος, ένας γονιός, φίλος του Κόμματος, πρόσθεσε: «Οι εκλογές για εμάς είναι ένα εργαλείο στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που θα πρέπει να το αξιοποιούμε για να φτάνει η γνώμη του Κόμματος σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα θα πρέπει να αξιοποιούμε και το αστικό κοινοβούλιο. Αλλά η βασική μας επιδίωξη είναι η οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς και ο στόχος μας είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία, η οποία θα γίνει μέσα από την κινητοποίηση του λαού και όχι μέσα από τις εκλογές».

Οι συσκέψεις μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν γενικευμένα ως τρόπος δουλειάς από τις ΚΟΒ και τις ΟΒ, για να γίνει πιο διεξοδικά, πρόσωπο με πρόσωπο, η συζήτηση με κόσμο που προβληματίζεται για το αν οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα και για το τι μπορεί να κάνει για να ζήσει καλύτερα. Η συστηματική αξιοποίηση τέτοιων μορφών μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν βαθύτερα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και να τους εξοπλίζει για να μπορούν να παλεύουν στο πλευρό του, να φτάνουν πιο πλατιά με την πολιτική του πρόταση. Τέτοιες συζητήσεις βοηθούν ανθρώπους που κάνουν το βήμα και στηρίζουν το Κόμμα να διαμορφώνουν συνολικότερη εικόνα και να μη μένουν μονάχα στην ατομική τους πείρα, που μπορεί να τους απογοητεύει.

ΠΑΤΡΑ
Ανταπόκριση από τις μετεκλογικές συσκέψεις

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα
Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα
Πολλές ενδιαφέρουσες συσκέψεις οργάνωσαν μετεκλογικά οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Πάτρα, συνεχίζοντας τη συζήτηση με οπαδούς, φίλους του Κόμματος που δώσανε την εκλογική μάχη. Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο φόντο των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων, της προσπάθειας για ανάπτυξη αγώνων, αντιστάσεων απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση.

Αυτό που απασχόλησε, κυρίως, τις συσκέψεις είναι το πώς ο κόσμος που για πρώτη φορά ψήφισε το Κόμμα μας σε αυτές τις εκλογές ή που το ψηφίζει στις τελευταίες εκλογές, θα ενταχθεί στο κίνημα, στην εργατική - λαϊκή πάλη.

Οι μορφές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε νέο κόσμο απασχόλησαν ιδιαίτερα. Μπήκαν ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα διάφορα μέτωπα πάλης, για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε τις θέσεις μας μαζικά.

Ιδιαίτερα στις συσκέψεις ανά κλάδο, προβλημάτισε το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των αγώνων, της δράσης στο κίνημα, για τη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, προβληματισμός που βεβαίως δενόταν με την πείρα από την καθημερινή διαπάλη στους χώρους δουλειάς, στους χώρους κατάρτισης και μαθητείας.

Με πολύ περισσότερο κόσμο απ' ό,τι παλιότερα συζητήσαμε για την πρόταση διεξόδου που έχει το ΚΚΕ. Αποδείχτηκε και στην πράξη ότι δεν ισχύει η άποψη ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει», αλλά ότι για να πειστεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, πρέπει να παλέψει, να σταματήσει να περιμένει σωτήρες.

Ιδιαίτερα κόσμος μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει περισσότερη πείρα από το κίνημα, φάνηκε ότι κατανοεί καλύτερα τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τη βελτίωση των συσχετισμών και το πώς αυτή μπορεί να εκφραστεί στην εκλογική διαδικασία. Με αυτό το κριτήριο, μετέφεραν την άποψη ότι στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να υποτιμηθεί η συσπείρωση που έχει καταφέρει το Κόμμα.

Συσκέψεις διοργάνωσαν και οι κομματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους, με πιο ενδιαφέρουσα αυτή του Δήμου, η οποία είχε μαζικότητα, εκφράστηκε συσπείρωση από κόσμο που ήταν σε άλλους πολιτικούς χώρους και συστρατεύεται πλέον με το ΚΚΕ. Πολύτιμη ήταν η πείρα που ήρθε από αυτό τον κόσμο, ο οποίος αναφέρθηκε και στα κριτήρια με τα οποία παλιότερα ψήφιζε αστικά κόμματα. Σημειώθηκε ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχουν ακόμα με το ΚΚΕ, η στήριξή του στις εκλογές ήταν απαραίτητος όρος για να μπορέσει να υπάρξει αντίσταση σε αυτή τη λαίλαπα μέτρων που ζούμε.

Σε όλες τις συσκέψεις, μεταφέρθηκε το πείσμα με το οποίο όλοι «πέφτουν» ήδη στη μάχη για τα καθημερινά προβλήματα, το πείσμα να μπολιαστεί με την πολιτική του ΚΚΕ, με τις θέσεις και τις προτάσεις του, όλος αυτός ο κόσμος που το ψήφισε, καθώς και όλοι αυτοί που την τελευταία στιγμή έκαναν άλλη επιλογή.

Τριήμερες εκδηλώσεις για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Τριήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν από σήμερα οι Κομματικές Οργανώσεις Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένες στη Μάχη της Ηλεκτρικής με κεντρικό σύνθημα: «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε για την ανατροπή. Παλεύουμε για το σοσιαλισμό».

Σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στα σημεία που σκοτώθηκαν Κερατσινιώτες αγωνιστές.

Στις 7 μ. μ. στην πολιτιστική αίθουσα «Αντ. Σαμαράκης» του Κερατσινίου θα παρουσιαστούν δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο που έγραψαν μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών από το 3ο Γυμνάσιο Περάματος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν εν ζωή αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Αύριο Σάββατο στις 10 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στον τάφο των πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Την Κυριακή 18/10 θα γίνει πολιτική συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο χώρο του μνημείου πεσόντων της Ηλεκτρικής (οδός Παλαιολόγου, Κερατσίνι). Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κύπρου, απέναντι από το δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Λευτέρης Καλογιαννίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σειρά εκδηλώσεων παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», πραγματοποιούνται από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων έχει ως εξής:

-- Την Κυριακή 18/10, στις 6.30 μ.μ., στη Φυλή - αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος της ΠΕ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 21/10, στις 7 μ.μ., στην Αγία Βαρβάρα - αίθουσα ΚΑΠΗ (οδός Καλατζάκου), με τον Βασίλη Βούλγαρη, Γραμματέα της ΤΕ Ν/Δ Τομέα.

-- Την Παρασκευή 23/10, στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στην «Ανοιξη», με τον Θοδωρή Σκολαρίκο.

-- Το Σάββατο 24/10, στις 6.30 μ.μ., στο Μενίδι - αίθουσα ΠΟΚΕΝ, με τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 24/10, στις 6.30 μ.μ., στο Αιγάλεω - αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος», με τον Βασίλη Βούλγαρη.

-- Την Κυριακή 25/10, στις 11.30 π.μ., στο Χαϊδάρι - αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου, με τον Πέτρο Αλέπη.

-- Την Κυριακή 25/10, στις 6.30 μ.μ., στους Αγίους Αναργύρους, στον Πευκώνα, με τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίσταση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον κλάδο της Ενέργειας

Με περιοδείες, εξορμήσεις και ομιλίες στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για τις εξελίξεις που μεθοδεύονται στον κλάδο της Ενέργειας. Μέσα από σχεδιασμένη παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τομεακή Οργάνωση ΔΕΗ, με την ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ενημερώνουν για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι ενταγμένοι στη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της αντίστασης σ' αυτούς τους σχεδιασμούς με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που θα ανοίγει το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο. Παρουσιάζουν την πρόταση του ΚΚΕ, που συνδέεται με γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Ηδη, έχουν γίνει εξορμήσεις στα συνεργεία της ΔΕΗ, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και στα Ορυχεία Καρδιάς και Κύριου Πεδίου.

Στο πλαίσιο της «νέας ενεργειακής πολιτικής» της κυβέρνησης, προκρίνονται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό σημαίνει ότι προωθείται η απεξάρτηση από το λιγνίτη, που θα σηματοδοτήσει κλείσιμο ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ηδη, σε ορισμένους ΑΗΣ άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο να λειτουργούν το μισό χρόνο οι μισές μονάδες και τον άλλο μισό οι υπόλοιπες. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού καλλιεργούν στάση αναμονής και κρατούν σε αδράνεια τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Στην ανακοίνωση που μοιράζεται πλατιά στους εργαζόμενους, η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Το επόμενο βήμα στην πορεία απελευθέρωσης /ιδιωτικοποίησης της αγοράς Ενέργειας σηματοδοτούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την υπογραφή του 3ουμνημονίου. Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ρεύματος), η "μικρή" ΔΕΗ, οι συμπράξεις ιδιωτών σε μεμονωμένες μονάδες, ο στρατηγικός επενδυτής, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή ο διαχωρισμός του, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι διάφοροι τρόποι που προτείνονται για να προχωρήσει η απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση εκφράζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (RWE, EON, EDF, ENEL, "Elpedison", "Ηρων", "Protergia" κ.ά.) που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις, για το ποιος όμιλος θα πλασαριστεί σε καλύτερη θέση στη νέα μοιρασιά στον κλάδο και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού που για μια ακόμα φορά θα βγουν χαμένοι.

Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους

Η εμπειρία της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το επιπλέον βήμα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες), εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, αύξηση της τιμής του ρεύματος ήταν τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας που διαφήμιζαν όλα τα κόμματα και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές για να προωθήσουν την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας, από την οποία κερδισμένοι βγήκαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εργολάβοι.

Η βιασύνη για εφαρμογή μέχρι τα τέλη Οκτώβρη των δεσμεύσεων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένη η πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει νέα κέρδη για το κεφάλαιο μεταφέροντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. Το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η περιβόητη ανάπτυξη, δηλαδή να επανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέγραψε το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του και τώρα αποπροσανατολίζει το λαό με δήθεν ισοδύναμα, χωρίς να αμφισβητεί τις οδηγίες της ΕΕ, τη λογική της ανταγωνιστικότητας. Οι διακηρύξεις για τη διατήρηση του "δημόσιου χαρακτήρα" της ΔΕΗ δεν πρέπει να παρασύρουν κανέναν. Αποτελεί κοροϊδία τη στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει σαφώς το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης (μέχρι το 2019 κανένας δεν πρέπει να έχει πάνω από το 50% της αγοράς), να μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα. Η ΔΕΗ ΑΕ μπορεί να μείνει υπό δημόσιο χαρακτήρα, όμως το μερίδιό της στην αγορά θα μειωθεί δραστικά. Εξάλλου, ο λαός βίωσε τη "δημόσια" ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα (τιμολογιακή πολιτική, πολιτική προμηθειών, κ.ά., που όλα εξυπηρετούσαν την κερδοφορία του κεφαλαίου).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι θα κινηθεί στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Τα μέτρα - λαιμητόμος στο Ασφαλιστικό (δραστική μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας), στα Εργασιακά (κατάργηση ΣΣΕ, απελευθέρωση απολύσεων, περιορισμός συνδικαλιστικής δράσης), η φοροληστεία εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και είναι αλληλένδετα με τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας. Δεν είναι τυχαία η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το Ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι προτάσεις του Λεβέντη για μείωση των συντάξεων κ.ά.

Κανένας εφησυχασμός
Οργάνωση του αγώνα τώρα

Οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό ζητώντας να εξαιρεθεί από την αντιλαϊκή λαίλαπα μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων του κλάδου, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των θιασωτών των "ισοδύναμων". Αφού αποδέχονται τις οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση, το μονόδρομο των μνημονίων και της ανταγωνιστικότητας, φέρνουν σε αντιπαράθεση τη φορολογία άλλων τμημάτων του λαού ως ισοδύναμο για να την "γλιτώσει" το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ. Ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και πώς αυτά θα εξασφαλιστούν στον σκληρό ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους με τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν τα κέρδη των μετόχων.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθούν. Οποια μορφή ιδιωτικοποίησης/απελευθέρωσης και να επιλεγεί χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός, αφού θα χαθούν επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, θα αυξηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβίες) με παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας, θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στην περιοχή μας οι εξελίξεις θα είναι δραματικές. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός κ. Σκουρλέτης ήταν σαφής για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση της τιμής των ρύπων επιταχύνει τους σχεδιασμούς για μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με αποτέλεσμα να κλείσουν ΑΗΣ και ανάλογα να περιοριστεί η δραστηριότητα των ορυχείων εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη, σε μια περιοχή που ήδη τα ποσοστά είναι μεγάλα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ και ο λαός της περιοχής αντέδρασαν στην πώληση της "μικρής ΔΕΗ", πρέπει να αντιδράσουν ξανά μπροστά στις νέες εξελίξεις. Μέσα από το κίνημα πρέπει με την παρέμβασή τους να δυσκολέψουν τη λήψη μέτρων και στην εξέλιξη της ταξικής πάλης να δυσκολέψουν τη "σταθερότητα" του αστικού πολιτικού συστήματος, την ικανότητά του να βρίσκει εναλλακτικές, να φτιάχνει και να αξιοποιεί αναχώματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

-- Να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, δίμηνα, εργολαβίες).

-- Καμία σκέψη για μείωση μισθών. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες).

-- Καμία μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης - 14ης σύνταξης.

-- Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.».

Οι εκδηλώσεις

Την Κυριακή 18/10, στις 11 π.μ., διοργανώνονται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οι εξής εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους αλύγιστους αγωνιστές των αιματοβαμμένων μπλόκων του 1944:

-- Στο Περιστέρι, στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών), θα μιλήσει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου, και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια και έκθεση φωτογραφίας.

-- Στο Νέο Κόσμο, στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου, θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την επόμενη βδομάδα

-- Το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, διοργανώνουν την Κυριακή 25/10 εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση (Χρ. Σμύρνης και Μικράς Ασίας) και πορεία στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές των αιματοβαμμένων μπλόκων του 1944

Εκδηλώσεις την Κυριακή 18/10 σε Περιστέρι και Ν. Κόσμο

Μαχητές του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι
Μαχητές του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι
Αυτή τη βδομάδα συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, ένα έργο του ηρωικού λαού της, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Κόντρα σε διάφορες προσπάθειες, που πληθαίνουν αυτές τις μέρες, να «χωρέσουν» η Ιστορία και οι ηρωικοί αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος αυτής της περιόδου σε «βολικά» και ανώδυνα για το σύστημα πλαίσια και «συμπεράσματα», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αττική δίνουν τη μάχη για την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου τους, για την ανάδειξη των πολύτιμων διδαγμάτων που προκύπτουν για την εργατική - λαϊκή πάλη σήμερα.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διακινεί ειδική επανέκδοση του ενθέτου Ιστορίας του «Ριζοσπάστη» που κυκλοφόρησε στις 13 Οκτώβρη 2013, αφιερωμένο στην Απελευθέρωση της Αθήνας, ενώ οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Περιστέρι και Νέο Κόσμο, μαζί με τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγωνιστές των μπλόκων που έγιναν από τους ναζί το 1944, λίγους μήνες πριν την Απελευθέρωση.

Μπροστά σε αυτές τις εκδηλώσεις, στο σημερινό φύλλο του «Ρ» παρουσιάζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία και μαρτυρίες για το Μπλόκο του Περιστερίου.

Το Μπλόκο του Περιστερίου

Βύρωνας, Καλλιθέα, Δουργούτι, Κοκκινιά, Καλογρέζα και Περιστέρι: Εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, όπου οι ναζί προσπάθησαν να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, προσθέτοντας εκατοντάδες ήρωες στο μακρύ κατάλογο των αλύγιστων του λαού μας, που με μπροστάρη το ΚΚΕ και τις υπόλοιπες αντιστασιακές οργανώσεις έδινε τη μάχη κόντρα στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του.

Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων και της αντίστασης κατά την κατοχή, δε γλίτωσε από τα μπλόκα που έστησαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944.

Στις 6 Ιούλη του 1944, τέσσερις χιλιάδες Γερμανοί ναζί μαζί με ταγματασφαλίτες περικυκλώνουν το Περιστέρι από τα ξημερώματα, με στόχο να εξαρθρώσουν τους ΕΛΑΣίτες που μένουν στην πόλη. Μαζεύουν όλους τους άντρες από 14 μέχρι 70 ετών στο Λόφο Αξιωματικών. Αρκετοί αγωνιστές κατάφεραν να κρυφτούν στο Λιγνιτωρυχείο του Αη Βασίλη, αφού η Οργάνωση του ΕΑΜ στο εργοστάσιο είχε πάρει ανάλογα μέτρα. Τη μέρα του Μπλόκου στο Περιστέρι, συνελήφθησαν 180 αγωνιστές. Αλλους τους έστειλαν στου Γουδή, άλλους απευθείας στο Χαϊδάρι και 124 στη Γερμανία, από τους οποίους επέστρεψαν μόλις 19.

Στου Γουδή, από τα βασανιστήρια δολοφονούν τους αγωνιστές: Λάμπρο Ξυνογαλά, λιγνιτωρύχο ΕΛΑΣίτη, Λάμπρο Γκιωνάκη, 15χρονο ΕΠΟΝίτη, Φώτη Νάνο, εργάτη μετάλλου και στέλεχος του ΕΑΜ και Αποστόλη Δούνια, φιλόλογο, καπετάνιο των Δυτικών Συνοικιών του ΕΛΑΣ.

Να πώς περιγράφει τη μέρα εκείνη ο Νίκος Σφακιανάκης, λοχαγός του ΕΛΑΣ στις Δυτικές Συνοικίες, στο βιβλίο του «Το Περιστέρι στην Αντίσταση 1941 - 1944»:

«Το ξύπνημα ο Περιστεριώτικος λαός (...) το δεχτήκανε απ' το χωνί των τσολιάδων. Ηταν μια φωνή που έμοιαζε πεινασμένου λύκου. Τι έλεγε; (...)

"Περιστεριώτες. Αυτή τη στιγμή είστε κυκλωμένοι. Οι γερμανικές αρχές έχουν πληροφορίες ότι στο Περιστέρι κρύβονται ένοπλες δυνάμεις καθώς και όπλα. Χωρίς καμμιά αντίσταση να συγκεντρωθείτε από 14 μέχρι 70 στο Λόφο Αξιωματικών, διότι σε μια ώρα θα κάνουμε έλεγχο σε όλα τα σπίτια. Οποιος τολμήσει να διαφύγει ή να κρυφτεί, θα τουφεκίζεται επί τόπου". (...)

Στο λόφο, εκείνη τη μέρα, οι συγκεντρωμένοι φτάσαν τις 5.000 ψυχές, που με κρατημένη την αναπνοή τους, περίμεναν τα λεπρά χέρια των μασκοφόρων Ατζίπαπα, Στριφτού και Αθανασίας, σε ποια στήθια θ' ακούμπαγαν. Κι ακούμπησαν πάνω σε 150 στήθια αγωνιστών που δεν έκλαψαν ούτε άρχισαν να τρέμουν σα φύλλο καλαμιάς στις ρεματιές. Δεν γνώριζαν άλλους από το πλήθος κι έλεγαν στους Γερμανούς πως λείπει στο σύνολό του ο οπλισμένος ΕΛΑΣ. Η απάντηση ήταν: Κοιτάχτε καλύτερα (...)».

Η ιστορία του Μπλόκου, οι συλλήψεις, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου στου Γουδή, οι εκτελέσεις, που συμπληρώνουν τη θηριωδία των υπόλοιπων ναζιστικών «επιχειρήσεων» στις συνοικίες της Αθήνας, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών, έχουν τη δική τους θέση στις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ, του λαού, που εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του και το σκοπό της πάλης του. Ιστορία που συμπυκνώνει τον απαράμιλλο ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αντοχή, στοιχεία που απορρέουν από την πίστη στο δίκιο και την αστείρευτη δύναμη του λαού, που παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία. Αναδεικνύουν την ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών, την αγωνιστική υπεροχή και την αδιαλλαξία απέναντι στους αντίπαλους, την περήφανη στάση άρνησης υπογραφής μετάνοιας, με τις γνωστές βαριές συνέπειες.

«Κουράγιο αδέρφια!»

Θρυλική μορφή που συμπυκνώνει αυτά τα στοιχεία, του αλύγιστου κομμουνιστή, είναι αυτή της Περιστεριώτισσας Αννας Παρλιάρου. 16 χρόνων, στέλεχος της ΕΠΟΝ και έπειτα του ΚΚΕ, συνελήφθη το Μάη του 1944, πηγαίνοντας σε σύσκεψη και οδηγήθηκε στου Γουδή. Γνώρισε φριχτά βασανιστήρια και κακοποιημένη, σχεδόν ανάπηρη, αφού οι ταγματασφαλίτες της έκαψαν και της ακρωτηρίασαν το ένα της στήθος, υποβασταζόμενη, την έφεραν στο Μπλόκο του Περιστερίου, στις 6 Ιούλη του '44. Σκοπός τους ήταν να την κάνουν να καταδώσει συναγωνιστές της. Ο Ν. Σφακιανάκης αναφέρει στο βιβλίο του τη σκηνή: «Το χέρι της δε σηκώθηκε ν' ακουμπήσει σε κανένα στήθος από τις πέντε χιλιάδες που ήταν εκεί. (...) Το στόμα της μίλησε αφού πρώτα η αράγιστη ματιά της αγκάλιασε με ζεστασιά όλους τους συντοπίτες της με δυο λέξεις: "Κουράγιο αδέρφια!"».

Η απολογία της Αννας Παρλιάρου στο δικαστήριο, που οδηγήθηκε μετά το Δεκέμβρη του '44 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διδάσκει για τον ηρωισμό και το μεγαλείο των κομμουνιστών, λαϊκών αγωνιστών.

«Είναι πρώτη φορά που πατώ το πόδι μου σε δικαστήριο και μάλιστα τόσο μεγάλο. Ενα πράγμα μού προξενεί κατάπληξη. Οτι σήμερα στην πατρίδα μας επικρατεί μεγάλη σαπίλα. Εκείνοι που πάλεψαν πραγματικά για τη λευτεριά της απ' τον φοβερό ξένο κατακτητή, σέρνονται και σαπίζουν στις φυλακές. Ενώ εκείνοι που προδίνανε και σκότωναν το λαό μας με τουφέκια και αυτόματα γερμανικά, οι δοσίλογοι και οι εγκληματίες πολέμου, είναι τα χαϊδεμένα παιδιά του σημερινού κράτους και χρησιμοποιούνται σαν όργανα και κατήγοροι των λαϊκών αγωνιστών. Ανήκω, κύριοι ένορκοι, στην παράταξη εκείνη που όσοι βρίσκονται στις γραμμές της, μόνο την αλήθεια ξέρουν να λένε. Είμαι ΕΠΟΝίτισσα από την άνοιξη του 1943 και το θεωρώ ντροπή γιατί δεν μπήκα νωρίτερα. Δουλεύοντας σε ΕΠΟΝίτικη δουλειά στο Περιστέρι, δεν άργησα να γίνω μέλος του τιμημένου ΚΚΕ. Εδωσα ό,τι μπορούσα για τη Λευτεριά της Πατρίδας μου. Και αυτό είναι το "έγκλημά" μου. Γι' αυτό το "μεγάλο έγκλημα" ο άνθρωπος για τον οποίο με κατηγορείτε σήμερα ότι σκότωσα μαζί με τους συγκατηγορούμενούς μου, με παρέδωσε στους Γερμανούς. Στο Γουδή που με κλείσανε οι "πατριώτες" εκείνοι που σήμερα ασφαλώς υπηρετούν στον "εθνικό" στρατό, πέρασα απ' τη χειρότερη δοκιμασία. Οι απαίσιοι αυτοί δήμιοι βασάνισαν το σώμα μου, μα ποτέ δεν μπόρεσαν να βεβηλώσουν την ψυχή μου. Με κατηγορούν για ηθικό αυτουργό για λιντσάρισμα του Γεροστάθου (σ.σ. αστυνομικός διοικητής στο Περιστέρι επί Κατοχής, που παρέδωσε στου Γουδή την Α. Παρλιάρου). Ηθικός αυτουργός είναι ο ίδιος ο Γεροστάθος, που με την προδοτική του στάση προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ