Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε με την κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου
Με την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Γ. Ρώτα, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα συνεχίστηκε και χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Στην κατάθεση του μάρτυρα που απάντησε στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής αναδείχτηκε, ακόμα μια φορά, η ιεραρχία και η δομή της οργάνωσης. Ο Γ. Ρώτας αναφερόμενος στην ομάδα των 20 - 30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια (σ.σ. που όπως κατέθεσε ο μάρτυρας ήταν χρυσαυγίτες που κρατούσαν μαδέρια), κατέθεσε ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ξέρανε πού πηγαίνανε, κάτι είχανε στο μυαλό τους, ήταν κάτι σχεδιασμένο. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο», είπε. Μάλιστα επιδείχτηκε στο μάρτυρα φωτογραφία από το αρχείο Πατέλη που φαίνεται να απεικονίζει χρυσαυγίτες να κρατάνε ασυρμάτους. Οταν ο Γ. Ρώτας αναγνώρισε τους ασυρμάτους, η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών άρχισε να διαμαρτύρεται... με αποκορύφωμα τον υπερασπιστή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, να λέει ειρωνικά «θα φέρουμε φωτογραφίες και από τη δράση του ΠΑΜΕ...»!

Επιπρόσθετα επιδείχτηκε και φωτογραφία, πάλι από το αρχείο Πατέλη, με παραταγμένους χρυσαυγίτες όπου οι 3 πρώτοι της παράταξης φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ο αστυνομικός Γ. Ρώτας επιβεβαίωσε ότι είναι τέτοια.

Ο μάρτυρας αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, αφού ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο μάρτυρας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».

Επιπρόσθετα, παρά την προσπάθεια της Προέδρου του δικαστηρίου, να εμποδίσει την ανάδειξη των ευθυνών της Αστυνομίας στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, αυτές καταδείχτηκαν, κατά την κατάθεση του αστυνομικού Γ. Ρώτα. Η πρόεδρος επαναλάμβανε συνέχεια «άλλη ερώτηση»... Οπως αναδείχθηκε, παρά τη δολοφονική επίθεση που είχε γίνει στους κομμουνιστές στο Πέραμα και το γενικότερο κλίμα, δεν υπήρξε καμιά ετοιμότητα από την Αστυνομία. Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε «για ποιο λόγο αφού το σήμα ήταν για όχλο και μάλιστα οπλισμένο δεν απεστάλησαν ΜΑΤ;», απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Ο μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι όταν αυτός και οι συνάδελφοί του έφτασαν στην καφετέρια «Κοράλλι» κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν γιατί «ήμασταν οκτώ άτομα έναντι πενήντα». «Θα πάω σε μια ομάδα 40 - 50 ατόμων που κρατάνε καδρόνια κι εμείς να είμαστε οκτώ άτομα; Ενημερώσαμε το κέντρο και το κέντρο μας είπε: "Παραμείνατε σε απόσταση και να δίνετε εικόνα". Ακουσα τον συνάδελφό μου Τσολακίδη να διαβιβάζει στο κέντρο πως κάποιοι είχαν σιδερογροθιές», είπε.

Πολ. Αγωγή: Ο δικός σας οπλισμός ήταν εμφανής;

Μάρτυρας: Ολοι είχαμε ένα πιστόλι και ένας είχε ένα υποπολυβόλο.

Πολ.Αγωγή: Είχατε αλεξίσφαιρα γιλέκα;

Μάρτυρας: Ναι.

Ο ίδιος είπε απαντώντας σε ερώτηση ότι του πέρασε «απ' το μυαλό ότι θα γίνει ξυλοδαρμός αφού είχανε ανοίξει τα κεφάλια στο περιστατικό του ΠΑΜΕ».

Πολ. Αγωγή: Ζητήσατε ενισχύσεις;

Μάρτυρας: Ναι.

Πολ. Αγωγή: Σε πόσο χρόνο θα έρχονταν, αν στέλνανε;

Μάρτυρας: Ανάλογα πού βρισκόντουσαν. Ακόμα κι αν ήταν στη Νίκαια, και αυτές θα ερχόντουσαν σε 5 - 10 λεπτά.

Και παρακάτω, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ρωτούν τον μάρτυρα: «Σας είχε δοθεί εντολή να πιάσετε όσους τρέχουν. Πόσους πιάσατε;», για να πάρουν την απάντηση «δεν συλλάβαμε».

Ενοχοι ξανά για τη δολοφονική επίθεση στο «Αντίπνοια»

Στο μεταξύ, ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκαν χτες οι χρυσαυγίτες Β. Σιατούνης και Α. Στράτος. Η υπόθεση αφορά την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα τον Ιούνη του 2008, τον βαρύτατο τραυματισμό δύο ανθρώπων και το βανδαλισμό του χώρου από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη προγραμματισμένο μάθημα Ισπανικών.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κι έξι μήνες ο καθένας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 5ετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί ο Σιατούνης σε 11 χρόνια και 6 μήνες και ο Στράτος σε 13 χρόνια και έξι μήνες. Και οι δύο δικάζονται στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Το πρώτο θύμα της επίθεσης των χρυσαυγιτών, που δέχτηκε μια μαχαιριά στο γλουτό και μια καρέκλα στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε για 20 μέρες στο νοσοκομείο, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για μια επίθεση με σαφή πολιτικό χαρακτήρα και στόχευση με απόλυτα προσχεδιασμένο χαρακτήρα. Η επίθεση ξεκίνησε μ' ένα... χαιρετισμό και σύμφωνα με τους μάρτυρες υπήρξε πλήρης καταμερισμός ρόλων ανάμεσα στους δράστες. «Χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή. Θα πεθάνετε», ούρλιαξαν τα μέλη του τάγματος εφόδου, όπως είπαν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org