Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν πιάνει το κόλπο...

«Πονηρούλης» ο υπουργός Εργασίας, πριν ξεκινήσει να παρουσιάζει το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος διόρισε για το Ασφαλιστικό, είπε χτες για την κατάληψη που έκαναν εκείνη την ώρα τα συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας ότι ο ίδιος «εξεπλάγη», ότι είναι υπέρ τέτοιων μορφών δράσης, αλλά η συγκεκριμένη «εμποδίζει το διάλογο» και «γι' αυτό είναι αντιπαραγωγική». Αυτό σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: «Κι εγώ με τους εργαζόμενους είμαι, γι' αυτό ήθελα τον διάλογο που εμποδίζει το ΠΑΜΕ». Βέβαια, το πόρισμα που παρουσιάστηκε τελικά στη Βουλή και θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την επικείμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιβεβαιώνει και με το παραπάνω ότι η κυβέρνηση μόνο με τους εργαζόμενους δεν είναι, αφού το σύνολο των μέτρων που προτείνονται υπηρετούν τις κατευθύνσεις για ελάφρυνση του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους στο Ασφαλιστικό. Οσο για το διάλογο, οι εργαζόμενοι έχουν μνήμη και θυμούνται πού κατέληξαν ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν, άλλοτε για τα Εργασιακά, άλλοτε για το Ασφαλιστικό. Αλλωστε, και μόνο τα βιογραφικά αυτών που συνέταξαν το πόρισμα να δει κανείς (όλοι με παρελθόν σε κυβερνητικά επιτροπάτα και οργανισμούς που υπερασπίζονται αντιασφαλιστικές ανατροπές), καταλαβαίνει σε ποια βάση είναι ο διάλογος που ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση. Ας αφήσει, λοιπόν, τις μαλαγανιές ο Κατρούγκαλος κι ας το πάρει απόφαση ότι η κυβέρνηση δεν θα παίξει σε «άδειο γήπεδο» στην προσπάθεια να συνθλίψει ό,τι απέμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο,τι και οι νεοφιλελεύθεροι...

Εγραψε χτες η «Αυγή» στο κύριο άρθρο: «Θα ήταν, βέβαια, πολύ πιο εύκολο, πάντα τηρουμένων των αναλογιών, να είχαν γίνει οι απαραίτητες - και δίκαιες - μεταρρυθμίσεις τα χρόνια που η Ελλάδα δεν είχε κρίση, όταν η ανεργία ήταν σε... διαχειρίσιμα επίπεδα, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν στ' αλήθεια στο χείλος του γκρεμού». Πράγματι, δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα είτε άλλων κυβερνητικών στελεχών, εκφράζει την άποψη ότι το πετσόκομμα των συντάξεων, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, οι δραστικές περικοπές σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Πρόνοιας, αυτή η άγρια, ταξική, σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού, πολιτική, έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά οι τότε κυβερνήσεις ήταν άτολμες. Τα ίδια, όμως, αναπαράγουν εδώ και καιρό αστικά ΜΜΕ και διάφορα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησαν να επιβάλουν αυτό το «σφαγείο» σε Ασφάλιση και Υγεία, όπως π.χ. οι Τάσος Γιαννίτσης και Αλ. Παπαδόπουλος από το 2000 ακόμη, αυτοί δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει νεοφιλελεύθερους. Τόσο φιλολαϊκές αντιλήψεις έχουν.

... και με απορίες

Και συνεχίζει στο ίδιο άρθρο: «Τότε οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν τολμούσαν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, αλλά συστηματικά διέλυαν και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην αρχή με τα μηδενικά επιτόκια στις εισφορές, μετά με τα δομημένα ομόλογα και - ως κορύφωση - με το PSI». Εμείς να θυμίσουμε ότι από το 1992 ακόμη, όταν άρχισαν οι πρώτες αντεργατικές - αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, αρχικά με τους νόμους Σουφλιά και Σιούφα της ΝΔ, και στη συνέχεια με το νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, πάντα τα ίδια επιχειρήματα προβάλλανε, ότι πάνε να σώσουν από την κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα και, βεβαίως, ότι όλη η ευθύνη για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία ανήκει στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλωστε, συνέχεια αυτής της στρατηγικής είναι τα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Καρμπόν στρατηγική και επιχειρηματολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα ίδια (καπιταλιστικά) συμφέροντα υπηρετεί. Οσο για τα μηδενικά επιτόκια στις εισφορές, τα δομημένα ομόλογα και το PSI που αναφέρει η «Αυγή» ως αιτίες της ζημιάς στα Ταμεία, δε λέει όλη την αλήθεια. Κρύβει, δηλαδή, ότι όλα αυτά έγιναν με σκοπό την άμεση ή έμμεση στήριξη του κεφαλαίου. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Η «Αυγή» την κρύβει γιατί το ταξικό σφαγείο που υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα. Αλήθεια, αφού κόπτεται για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού γιατί τότε δεν παίρνει πίσω από το κεφάλαιο και τα κλεμμένα και τα «κουρεμένα» και να τα δώσει στα Ταμεία; Γιατί σχεδόν καταργεί τις κρατικές εισφορές; Πολλές οι απορίες...

Ονομα και πράγμα «Λαγός»

Χτες στη Βουλή το φασιστοειδές Λαγός εξαπέλυσε μία εμετική επίθεση στο ΚΚΕ. Ο υπόδικος για τη δολοφονία Φύσσα και τα υπόλοιπα εγκλήματα των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει το ΚΚΕ για «οικονομικά εγκλήματα». Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης θύμισε από το βήμα της Βουλής ότι πολυεθνικές στήριζαν τον ιδεολογικό τους πρόγονο τον Χίτλερ. Η επίθεση του Λαγού με χιλιοπαιγμένες χυδαιότητες που έχουν κατά καιρούς αναπαραχθεί από διάφορα επιτελεία του συστήματος - που ως μπράβοι και τσιράκια υπηρετούν - δεν έγινε μόνο για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, αλλά για λογαριασμό του συστήματος συνολικά, βάζοντας στο στόχαστρο, για άλλη μια φορά, τη δύναμη που καλεί σε οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ