Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οχι άλλες θυσίες του λαού στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων

Eurokinissi

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο είναι ενταγμένο στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που είναι «η σταθεροποίηση της οικονομίας και η καπιταλιστική ανάπτυξη», η οποία «οδηγεί συνεχώς - σε μία διάρκεια, σε μία συνέχεια - στο να θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και αυτή το «υπαλληλικό προσωπικό των μονοπωλιακών ομίλων», τόνισε ότι τα προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «υλοποιούν, εξειδικεύουν τον παραπάνω σχεδιασμό, δηλαδή τη διευκόλυνση και την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, έχουν ταξικό δηλαδή πρόσημο, είναι βαθύτατα αντιλαϊκά», προσθέτοντας ότι είναι πιο βάρβαρα, επειδή λειτουργούν ως συμπληρωματικά των προηγούμενων αντιλαϊκών μέτρων του πρώτου και δεύτερου μνημονίου που διατηρεί η κυβέρνηση σε πλήρη ισχύ.

Κάνοντας αναφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο πατάσσει και τη φοροδιαφυγή, σημείωσε ότι αυτό «όχι μόνο είναι ανέκδοτο, αλλά και πρόσχημα για να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση, η φοροεπιδρομή απέναντι στην εργατική τάξη και στα πλατιά λαϊκά στρώματα». Οπως εξήγησε, «σε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης των κεφαλαίων, σε συνθήκες ύπαρξης των διαφόρων απορρήτων, όπως του φορολογικού, του εμπορικού, του τραπεζικού ή και της ανωνυμίας των μετοχών και πολύ περισσότερο της ύπαρξης ταυτόχρονα των φορολογικών παραδείσων, αυτός ο στόχος της κυβέρνησης είναι για γέλια», ενώ κατέθεσε δημοσιεύματα που δείχνουν ότι «οι ΗΠΑ που θαυμάζετε, όπως είπε, είναι φορολογικοί παράδεισοι, όπως και χώρες της ΕΕ».

Απαντώντας στο επιχείρημα «να μην περιορίσουμε έστω και λίγο το φαινόμενο εδώ στην Ελλάδα;», σημείωσε ότι από τη στιγμή που ισχύουν οι φορολογικοί παράδεισοι και οι τριγωνικές συναλλαγές, αυτό που θα γίνει τελικά είναι να «εξαπολύσετε ένα φοροκυνηγητό απέναντι στους μικρούς, απαλλάσσοντας επί της ουσίας τους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φέρνετε και αυτό το νομοσχέδιο».

Αλλωστε, όπως σημείωσε, η συμπληρωματική τροποποιητική δήλωση, ακόμα και τη στιγμή που έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων - όταν επεκτείνεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια - η απαλλαγή και μάλιστα αναδρομικά των οποιωνδήποτε επιχειρηματικών («δημόσιων» ιδιωτικών) που διαχειρίζονται και παρέχουν μεταφορικό έργο, δηλαδή στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μεταφορές, στα μεγάλα έργα, τα οποία διαμορφώνονται, είναι απτή απόδειξη ότι πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο ταξικό, το οποίο έφερε η κυβέρνηση για να ευνοήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και να τσακίσει τα λαϊκά δικαιώματα.

Αντίστοιχη είναι η «φιλοσοφία» - επισήμανε - και των μέτρων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέδειξε ότι είναι «οι πιο ικανοί για να υλοποιήσετε τα πιο βάρβαρα, τα πιο δύσκολα μέτρα, εκεί που "κώλωναν" η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να τα υλοποιήσουν». Κάλεσε το λαό να μην έχει καμία αυταπάτη για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Να στραπατσάρει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, διαιρώντας τους φτωχούς σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να υλοποιήσει την ταξική πολιτική. Να εντείνει την ενότητά του, οικοδομώντας τη λαϊκή συμμαχία, δυναμώνοντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα, «ώστε να μπορέσει μέσα από τους αγώνες του να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική, να την ανατρέψει και να οδηγήσει σε γενικότερες ρήξεις και ανατροπές, αναγκαίες για να μπορέσει η εργατική τάξη αλλά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να βάλουν σήμερα στο επίκεντρό τους την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πιο δυνατό ΚΚΕ ο λαός να απαιτήσει ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής(2023-06-17 00:00:00.0)
Ανοίγει το δρόμο για ...«διαστημικές μπίζνες»(2017-12-21 00:00:00.0)
Τα δασικά οικοσυστήματα θυσία στο κέρδος(2014-07-20 00:00:00.0)
Πεδίο ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων(2014-06-05 00:00:00.0)
Προσαρμογή των υπαλλήλων σε πιο αντιδραστικό κράτος(2013-11-08 00:00:00.0)
Παράδεισος για το κεφάλαιο ο νέος επενδυτικός νόμος(2013-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ