Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Περαντζάδα» στα μονοπώλια των ΗΠΑ που κάνουν «μπίζνες» στην Ελλάδα

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στα εγκαίνια της AUSA 2015

ΥΠΕΘΑ

Από την παρουσία του Δ. Βίτσα στα εγκαίνια της AUSA 2015
Σβάρνα τα μονοπώλια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας που κάνουν «μπίζνες» με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη διεθνή έκθεση «αμυντικού υλικού» AUSA 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές, ο Δ. Βίτσας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών «Locheed Martin», ATK, BAE και «Raytheon», εταιρείες με τις οποίες υπάρχει «συνεργασία» - όπως επισήμως λέγεται - στον τομέα της προμήθειας αμυντικού υλικού για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της «συνεργασίας» είναι π.χ. το περιβόητο συμβόλαιο 500 εκατ. δολαρίων με τη «Lockheed Martin» για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «P3 - Orion» με γνώμονα την κάλυψη ΝΑΤΟικών αναγκών στην Ανατολική Μεσόγειο...

Στις συναντήσεις αυτές ο αν. υπουργός συνοδευόταν από εκπροσώπους της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) και των ελληνικών δημόσιων (ΕΑΣ) και ιδιωτικών εταιρειών αμυντικού υλικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, «μέσα από αυτές τις επαφές αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη και παραπέρα διεύρυνση της συνεργασίας, από την οποία θα έχουν όφελος τόσο οι Ενοπλες Δυνάμεις όσο και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

Πέρα, βέβαια, από την τέτοια διεύρυνση της διασύνδεσης ντόπιων με αμερικανικά αλλά και ευρωενωσιακά μονοπώλια, είναι προφανές ότι οι επαφές Βίτσα στην Ουάσιγκτον γίνονται και στο φόντο νέων συνεννοήσεων μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης για την «ενισχυμένη συνεργασία» και παροχή πρόσθετων υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων στο ΝΑΤΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, ενόσω απλώνεται, μάλιστα, η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, θέματα που αναμενόταν να θιγούν και στην επίσκεψη που προγραμματιζόταν να κάνει χτες ο Δ. Βίτσας στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Αλλωστε, οι επαφές του γίνονται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα και των «συζητήσεων» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα περιβόητα «drones», που χρησιμοποιούνται για πολεμικές - στρατιωτικές επιχειρήσεις) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Οι επαφές του γίνονται, επίσης, μετά τις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ίδρυση νέας αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, την επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας, τη χρήση των κτιρίων του παλιού ψυχιατρείου της Λέρου, προκειμένου να κατασκευαστούν θέρετρα για τους ΝΑΤΟικούς κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ