Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίσταση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον κλάδο της Ενέργειας

Με περιοδείες, εξορμήσεις και ομιλίες στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για τις εξελίξεις που μεθοδεύονται στον κλάδο της Ενέργειας. Μέσα από σχεδιασμένη παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τομεακή Οργάνωση ΔΕΗ, με την ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ενημερώνουν για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι ενταγμένοι στη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της αντίστασης σ' αυτούς τους σχεδιασμούς με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που θα ανοίγει το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο. Παρουσιάζουν την πρόταση του ΚΚΕ, που συνδέεται με γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Ηδη, έχουν γίνει εξορμήσεις στα συνεργεία της ΔΕΗ, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και στα Ορυχεία Καρδιάς και Κύριου Πεδίου.

Στο πλαίσιο της «νέας ενεργειακής πολιτικής» της κυβέρνησης, προκρίνονται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό σημαίνει ότι προωθείται η απεξάρτηση από το λιγνίτη, που θα σηματοδοτήσει κλείσιμο ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ηδη, σε ορισμένους ΑΗΣ άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο να λειτουργούν το μισό χρόνο οι μισές μονάδες και τον άλλο μισό οι υπόλοιπες. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού καλλιεργούν στάση αναμονής και κρατούν σε αδράνεια τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Στην ανακοίνωση που μοιράζεται πλατιά στους εργαζόμενους, η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Το επόμενο βήμα στην πορεία απελευθέρωσης /ιδιωτικοποίησης της αγοράς Ενέργειας σηματοδοτούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την υπογραφή του 3ουμνημονίου. Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ρεύματος), η "μικρή" ΔΕΗ, οι συμπράξεις ιδιωτών σε μεμονωμένες μονάδες, ο στρατηγικός επενδυτής, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή ο διαχωρισμός του, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι διάφοροι τρόποι που προτείνονται για να προχωρήσει η απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση εκφράζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (RWE, EON, EDF, ENEL, "Elpedison", "Ηρων", "Protergia" κ.ά.) που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις, για το ποιος όμιλος θα πλασαριστεί σε καλύτερη θέση στη νέα μοιρασιά στον κλάδο και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού που για μια ακόμα φορά θα βγουν χαμένοι.

Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους

Η εμπειρία της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το επιπλέον βήμα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες), εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, αύξηση της τιμής του ρεύματος ήταν τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας που διαφήμιζαν όλα τα κόμματα και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές για να προωθήσουν την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας, από την οποία κερδισμένοι βγήκαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εργολάβοι.

Η βιασύνη για εφαρμογή μέχρι τα τέλη Οκτώβρη των δεσμεύσεων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένη η πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει νέα κέρδη για το κεφάλαιο μεταφέροντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. Το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η περιβόητη ανάπτυξη, δηλαδή να επανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέγραψε το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του και τώρα αποπροσανατολίζει το λαό με δήθεν ισοδύναμα, χωρίς να αμφισβητεί τις οδηγίες της ΕΕ, τη λογική της ανταγωνιστικότητας. Οι διακηρύξεις για τη διατήρηση του "δημόσιου χαρακτήρα" της ΔΕΗ δεν πρέπει να παρασύρουν κανέναν. Αποτελεί κοροϊδία τη στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει σαφώς το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης (μέχρι το 2019 κανένας δεν πρέπει να έχει πάνω από το 50% της αγοράς), να μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα. Η ΔΕΗ ΑΕ μπορεί να μείνει υπό δημόσιο χαρακτήρα, όμως το μερίδιό της στην αγορά θα μειωθεί δραστικά. Εξάλλου, ο λαός βίωσε τη "δημόσια" ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα (τιμολογιακή πολιτική, πολιτική προμηθειών, κ.ά., που όλα εξυπηρετούσαν την κερδοφορία του κεφαλαίου).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι θα κινηθεί στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Τα μέτρα - λαιμητόμος στο Ασφαλιστικό (δραστική μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας), στα Εργασιακά (κατάργηση ΣΣΕ, απελευθέρωση απολύσεων, περιορισμός συνδικαλιστικής δράσης), η φοροληστεία εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και είναι αλληλένδετα με τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας. Δεν είναι τυχαία η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το Ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι προτάσεις του Λεβέντη για μείωση των συντάξεων κ.ά.

Κανένας εφησυχασμός
Οργάνωση του αγώνα τώρα

Οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό ζητώντας να εξαιρεθεί από την αντιλαϊκή λαίλαπα μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων του κλάδου, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των θιασωτών των "ισοδύναμων". Αφού αποδέχονται τις οδηγίες της ΕΕ για την απελευθέρωση, το μονόδρομο των μνημονίων και της ανταγωνιστικότητας, φέρνουν σε αντιπαράθεση τη φορολογία άλλων τμημάτων του λαού ως ισοδύναμο για να την "γλιτώσει" το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ. Ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και πώς αυτά θα εξασφαλιστούν στον σκληρό ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους με τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν τα κέρδη των μετόχων.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθούν. Οποια μορφή ιδιωτικοποίησης/απελευθέρωσης και να επιλεγεί χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός, αφού θα χαθούν επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, θα αυξηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβίες) με παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας, θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στην περιοχή μας οι εξελίξεις θα είναι δραματικές. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός κ. Σκουρλέτης ήταν σαφής για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση της τιμής των ρύπων επιταχύνει τους σχεδιασμούς για μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, με αποτέλεσμα να κλείσουν ΑΗΣ και ανάλογα να περιοριστεί η δραστηριότητα των ορυχείων εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη, σε μια περιοχή που ήδη τα ποσοστά είναι μεγάλα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ και ο λαός της περιοχής αντέδρασαν στην πώληση της "μικρής ΔΕΗ", πρέπει να αντιδράσουν ξανά μπροστά στις νέες εξελίξεις. Μέσα από το κίνημα πρέπει με την παρέμβασή τους να δυσκολέψουν τη λήψη μέτρων και στην εξέλιξη της ταξικής πάλης να δυσκολέψουν τη "σταθερότητα" του αστικού πολιτικού συστήματος, την ικανότητά του να βρίσκει εναλλακτικές, να φτιάχνει και να αξιοποιεί αναχώματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

-- Να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, δίμηνα, εργολαβίες).

-- Καμία σκέψη για μείωση μισθών. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες).

-- Καμία μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης - 14ης σύνταξης.

-- Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org