Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθλιες και ανεπαρκείς οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Για την άθλια κατάσταση και την ανεπάρκεια των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Τα τέσσερα κτίρια των φοιτητικών εστιών, εννέα και δέκα ορόφων, έχουν μείνει χωρίς ασανσέρ. Επιπλέον, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά είναι τραγική, με σοβάδες και ψευδοροφές να πέφτουν και τους τοίχους να έχουν φουσκώσει από την υγρασία, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την υγεία των φοιτητών που κατοικούν στα κτίρια αυτά. Πολυτέλεια, βέβαια, αποτελεί η ύπαρξη κοινόχρηστων πλυντηρίων, που διαθέτει μόνο μία εστία, ενώ στις υπόλοιπες οι φοιτητές καλούνται να αγοράσουν οι ίδιοι.

Ομως, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν καλούνται μόνο γι' αυτό το λόγο να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Με την είσοδό του, κάθε οικότροφος πληρώνει χαράτσι 150 ευρώ για τον πρώτο χρόνο με τη μορφή ενοικίου και επιπλέον 30 ευρώ ως εγγύηση.

Να σημειώσουμε ότι το ΑΠΘ διαθέτει τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 1.489 φοιτητές, την ώρα που στο Ιδρυμα φοιτούν περίπου 70.000 φοιτητές. Δηλαδή, οι εστίες του ΑΠΘ μπορούν να καλύψουν μόνο το 2% των φοιτητών του. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για τη νέα χρονιά μπορούν να διατεθούν μόνο 128 κρεβάτια και οι αιτήσεις αγγίζουν τις 400. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου υπάρχουν αναξιοποίητα κτίρια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού σημειώνουν ότι τα παραπάνω είναι συνέπεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ζητούν από τους υπουργούς άμεσα μέτρα και τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για:

  • Την επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών και λεσχών σίτισης, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των φοιτητών.
  • Την κατάργηση όλων των χαρατσιών και να είναι δωρεάν η στέγαση των οικότροφων στις εστίες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ