Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αναστολή των συμφωνιών του Οσλο ανακοίνωσε ο Αμπάς

Η σημαία της Παλαιστίνης κυματίζει στην έδρα του ΟΗΕ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε τροχιά αυξημένης έντασης εισέρχονται, για μία ακόμη φορά, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, εξαιτίας της σκλήρυνσης της ισραηλινής κατοχής και του ασφυκτικού κλοιού που στήνουν, καθημερινά και ποικιλότροπα, οι ισραηλινές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την Τετάρτη τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, να αναγγείλει, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την αναστολή των ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συμφωνιών του 1993 στο Οσλο, λίγη ώρα αφότου η Παλαιστινιακή σημαία για πρώτη φορά κυμάτισε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, κατά εφαρμογή της απόφασης που είχε πάρει στα μέσα Σεπτέμβρη η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση για «πάγωμα» των συμφωνιών του Οσλο, καταγγέλλοντας τη σταθερή άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει βασικά σημεία - κλειδιά των συμφωνηθέντων, όπως η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, η ανάσχεση νέας εποικιστικής δραστηριότητας σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά καταστρέφουν «οποιαδήποτε πιθανότητα ενός Παλαιστινιακού κράτους». «Αυτό το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Δηλώνουμε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας σε αυτές τις συμφωνίες και πως το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ως δύναμη κατοχής» τόνισε ο Πρόεδρος Αμπάς στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα εφαρμόσει «με όλα τα ειρηνικά και τα νομικά μέσα» την απόφαση που πήρε το Μάρτη το Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο, για άμεσο τερματισμό της συνεργασίας ανάμεσα στις Παλαιστινιακές και τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη «μη βιώσιμη», υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη υπομονή των Παλαιστινίων «εξαντλήθηκε». Απαίτησε, μάλιστα, την πλήρη, διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης, που, όπως θύμισε, έχει καθεστώς χώρας - παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Τη μέρα εκφώνησης της ομιλίας του Παλαιστίνιου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση, ισραηλινά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει, νωρίτερα, τέσσερις περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εκτόξευση ρουκέτας, που φέρεται πως εξαπέλυσαν τζιχαντιστές οργάνωσης που θεωρείται παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

«Απάντηση» στις καταγγελίες του Προέδρου Αμπάς αναμενόταν να δώσει, πάλι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αργότερα χτες βράδυ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, χτες, ένας 28χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο πόδι, στη διάρκεια συγκρούσεων συμπατριωτών του με Εβραίους έποικους κοντά στο χωριό Τούκου της Βηθλεέμ. Παράλληλα, έκρηξη σημειώθηκε σε γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα την πολύωρη ανάσχεση της ηλεκτροδότησης στη Ράφα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ