Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Στο φόντο των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού του κεφαλαίου

Nα κρατήσουν «ανοιχτούς» διαύλους επικοινωνίας για ζητήματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού που υπαγορεύει το κυνήγι του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, συμφώνησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του, Α. Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της Οικονομίας, του Πολιτισμού και των Μεταφορών, ενώ ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε τη διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το ζήτημα της «δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η θέση αυτή διατυπώνεται τη στιγμή που μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα πιέζουν στην κατεύθυνση μιας τελικής διευθέτησης του Κυπριακού με άξονα διχοτομικές λογικές, προκειμένου - μεταξύ άλλων - να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής από τα μονοπώλια.

Οι αντιφατικές σχέσεις των δύο αστικών τάξεων βέβαια αποτυπώθηκαν και στο γεγονός ότι την ίδια μέρα που στη Νέα Υόρκη γινόταν η συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχωρούσε σε μπαράζ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας σε όλο το Αιγαίο.

Το εν λόγω μπαράζ παραβιάσεων πιθανότατα αποτέλεσε την «απάντηση» της Αγκυρας στην έναρξη της διακλαδικής άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015», σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.

Μια μέρα μετά, εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε από την Κύπρο μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 55η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει πλέον να εργαστεί για μία δίκαιη λύση που θα ενώσει το νησί και που θα επιτρέψει μια επόμενη παρέλαση να γίνει στο Ριζοκάρπασο, στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στα κατεχόμενα εδάφη. Να ψάλλουμε τον πανηγυρικό στον Απόστολο Ανδρέα. Τότε μόνο θα έχει λυθεί το Κυπριακό»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ