Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σε «ευήκοα ώτα» κατέθεσε τα αντιλαϊκά διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του

Το «χαρτί» της «γεωπολιτικής ισχύος» διαφημίζει συνεχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι
Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι
Με «ευχαριστίες» προς τις ΗΠΑ και δηλώσεις που σκιαγραφούν την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και με ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες να κυνηγήσουν κέρδη στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, παραδεχόμενος την παρέμβαση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Γερμανία: «Είχαμε μία ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από εκείνα που βρήκαμε στις Βρυξέλλες». Προσδιόρισε, μάλιστα, ότι τα «ευήκοα ώτα» αφορούσαν στην ανάγκη «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σαν προϋπόθεση επαναφοράς της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. «Γι' αυτό, αξιοποιώ την παρουσία μου στον ΟΗΕ για να διακηρύξω τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότατα μίας δίκαιης διευθέτησης του χρέους και να αναζητήσω συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ρόλο της ομογένειας σε αυτά τα πλαίσια. Αποσιώπησε πλήρως, βεβαίως, ότι η απομείωση του χρέους θα επιφέρει νέα... απομείωση και σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει για πολλοστή φορά τα σπασμένα.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «γεωπολιτική ισχύ» της Ελλάδας σε μια ασταθή περιοχή, διαφημίζοντας την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Παρ' όλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ' έναν κρίσιμο γεωγραφικό σημείο, όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα», υποστήριξε.

Κομπασμοί για το τσάκισμα δικαιωμάτων

Το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά τις σαρωτικές ανατροπές εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων λαϊκών δικαιωμάτων, πρόβαλλε εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους μεγαλύτερους ομογενείς επιχειρηματίες, σαν δέλεαρ για να «σπρώξουν» τα κεφάλαιά τους στη χώρα με εγγυημένα κέρδη.

«Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να το κάνετε αυτό (...) Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. (...) Επενδύοντας στην Ελλάδα, γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», ανέφερε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του «Hellenic initiative», προσθέτοντας ότι τους χρειάζεται η Ελλάδα, δηλαδή η ντόπια αστική τάξη, προκειμένου με συμπράξεις και συνεργασίες να δοθεί ώθηση στην κερδοφορία της.

Ο πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο πολιτικής σταθερότητας, με κυβέρνηση τετραετίας, η οποία «έχει στρατηγικό όραμα για τη χώρα. Δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός ή αριστερός, είμαστε όλοι Ελληνες. Το όραμά μας μας πάει πέρα από τη συμφωνία και παρά τις δυσκολίες που έχει η υλοποίηση της, έφυγε από το τραπέζι η απαίσια συζήτηση για το Grexit. Ζητάμε την κινητοποίηση και τη στήριξή σας για να πετύχουμε. Δεν επαφιέμεθα στη συμφωνία, θα προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στη δημοσία διοίκηση».

Τον Αλ. Τσίπρα προλόγισε και σε αυτή την εκδήλωση η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία προέτρεψε τους επιχειρηματίες να συμβουλέψουν τον πρωθυπουργό για την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Κατά την επίσκεψή του, δε, στα γραφεία της «Wall Street Journal» αλλά και των «New York Times», ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές: «Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να φορτώνεται με νέο δανεισμό για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τα ενεργειακά κυριάρχησαν στη συνάντηση με Κέρι

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κερι, με τον οποίο συζήτησε για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, την αναδιάρθρωση του χρέους, το προσφυγικό, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Συρία. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στάθηκε περισσότερο στα ενεργειακά θέματα, κυρίως για τους «στρατηγικής σημασίας» αγωγούς TAP και IGB και την «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου».

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Κίρμπι, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ».

Επίσης, ότι ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχέως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν «την επιστροφή της στην ευημερία και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Μιλώντας, εξάλλου, σε εκδήλωση του ΟΗΕ για το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στη λογική ότι είναι δυνατόν ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα. «Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων, διαγράφοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση στην ευρύτερη αυτή περιοχή και για το ίδιο το «Ισλαμικό Κράτος»...

Συνάντηση, όμως, είχε ο Αλ. Τσίπρας και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, όπου συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να υποστήριξε «τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Μ. Αμπάς να επισκεφτεί την αμέσως επόμενη περίοδο την Ελλάδα και γνωστοποίησε ότι και ο ίδιος θα επισκεφτεί σύντομα την Παλαιστίνη.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οχυρωμένος πίσω από διπλωματικές γενικολογίες που χαρακτήρισαν τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας, αφού εγκωμίασε το ρόλο του Οργανισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εξέφρασε τη λύπη του για φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού, όπως η φτώχεια και η μετανάστευση. Εισήγαγε, μάλιστα, την άποψη ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του συστήματος που τα αναπαράγει σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, αν εγκαταλειφθούν οι «παλιομοδίτικες απαρχαιωμένες συνταγές» στις οποίες τα απέδωσε, εξωραΐζοντας τον καπιταλισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε, εξάλλου, τη νέα συμφωνία που υπέγραψε και τσακίζει παραπέρα το λαό, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, χρειάζεται η χώρα - εννοώντας το εγχώριο κεφάλαιο - και υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών είναι απαραίτητη συνθήκη, ώστε «να ενισχύσουμε αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι στρατηγικές λιτότητας».

Αναφερόμενος εν τάχει στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ένα σύντομο απολογισμό που να «κουμπώνει» με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας - δηλαδή της αστικής τάξης - και διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, όπως βαφτίζεται η ενεργή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου»(2018-12-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η στήριξη της κερδοφορίας των βιομηχάνων(2017-10-06 00:00:00.0)
Καμαρώνει για τα αντιλαϊκά «εύσημα»...(2016-01-23 00:00:00.0)
Διαφημίζει τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησής του(2016-01-22 00:00:00.0)
Προς «επισφράγιση» της... «ισχυρής επένδυσης» των ΗΠΑ(2015-12-04 00:00:00.0)
Οι μνημονιακές συντεταγμένες στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο(2015-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ