Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σιγά το νέο...

Σε συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, το βράδυ της Τρίτης, με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της ομογένειας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον απ' ό,τι στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια». Οι δηλώσεις ...λατρείας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τις ΗΠΑ δεν είναι καινούργιες, καθώς έχει προηγηθεί και δημόσιο μήνυμα ευγνωμοσύνης για τους Αμερικανούς και το ρόλο τους στην επίτευξη συμφωνίας στις 12 Ιούλη στις Βρυξέλλες, που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει κάπως ...αντεστραμμένη την πραγματικότητα, για να συσκοτίσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αξιοποίησαν και αξιοποιούν την κρίση και το χρέος στην Ελλάδα, για να κοντράρουν την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη Γερμανία, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πρόθυμα προσφέρεται να παίξει ρόλο σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, προσβλέποντας βέβαια σε οφέλη για την ντόπια αστική τάξη. Αυτή είναι η πραγματική ερμηνεία για την ...ευηκοΐα των ΗΠΑ και όχι βέβαια η έγνοια τους να υπάρξει ...δικαιοσύνη στη διαχείριση του χρέους σε ό,τι αφορά το συμφέρον του λαού.

Γίνονται τέτοια πράγματα;

Σύμφωνα με τηλεγράφημα ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει προσωρινά τη στρατολόγηση νέων μαχητών από το μέτωπο στη Συρία για εκπαίδευση εκτός της χώρας, «καθώς το στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας δύναμης μετριοπαθών ανταρτών είναι υπό αναθεώρηση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα παραμένει ενεργό, με τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση να συνεχίζονται. «Καθώς αναθεωρούμε το πρόγραμμα, έχουμε σταματήσει για λίγο την παρούσα κίνηση νέων στρατολογημένων από τη Συρία. Συνεχίζουμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις δυνάμεις που βρίσκονται τώρα επιτόπου και να εκπαιδεύουμε όσους βρίσκονται (ήδη) στο πρόγραμμα», είπε. Οι ΗΠΑ ομολογούν κυνικά ότι στρατολογούν συστηματικά, εκπαιδεύουν και αξιοποιούν ένοπλες ομάδες ενάντια στους τζιχαντιστές και βέβαια ενάντια στο καθεστώς Ασαντ, για να υπηρετήσουν τα γενικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή. Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι και οι σημερινοί τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους προέκυψαν από τα «φύτρα» της «Αλ Κάιντα», ενθαρρύνθηκαν, στρατολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε προηγούμενες φάσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η ιστορία συνεχίζεται τώρα με ελαφρώς αντεστραμμένους ρόλους, επαληθεύοντας ότι μόνο «αθώα» και «αυθόρμητα» δεν είναι όσα βλέπουμε σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και άλλες.

Απλόχερα στον ΣΕΒ

Μία μία οι προεκλογικές απαιτήσεις του ΣΕΒ υλοποιούνται απλόχερα από την κυβέρνηση. Ξεκίνησε ιδρύοντας υφυπουργείο Βιομηχανίας. Η σχετική υφυπουργός μετά από τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είπε ότι θα συνδιαμορφώσουν με τους «παραγωγικούς φορείς» τη νέα εθνική βιομηχανική πολιτική της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, με τη συμμετοχή του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών φορέων. Τι είχε ζητήσει ο ΣΕΒ; «Το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη να υλοποιηθεί μέσα από έναν νέο θεσμικό μηχανισμό, στο πνεύμα του οργανισμού "Αθήνα 2004", ως παράλληλη κυβερνητική δομή που θα "τρέχει" καθημερινά τις μεταρρυθμίσεις, θα επιλύει αλληλεπικαλύψεις, θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα αξιοποιεί τη γνώση, την εμπειρία και τη δικτύωση των κοινωνικών εταίρων, όπως ο ΣΕΒ». Τι άλλο ζήτησε ο ΣΕΒ; Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για να είναι ανταγωνιστικές οι βιομηχανίες. Τι είπε η υφυπουργός; Το σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος της διακοψιμότητας (χαμηλότερα τιμολόγια στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβόλαια διακοπτόμενου φορτίου) πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα! Ολα τα αιτήματα του ΣΕΒ υλοποιούνται. Για το λαό, νέα φοροληστεία, αντιασφαλιστικά μέτρα, νέο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και πάει λέγοντας...

Θαυμασμός στην ... υποταγή

Τα «Νέα» και ο αρθρογράφος τους Ι. Κ. Πρετεντέρης αναφέρθηκαν την περασμένη Τετάρτη στον Πιέτρο Ινγκράο, Ιταλό, ηγετικό στέλεχος του ευρωκομμουνιστικού Ιταλικού ΚΚ (αν και θεωρούταν ηγέτης της «αριστερής πτέρυγάς» του), που πέθανε σε ηλικία 100 χρόνων, στις 27/9. Ο αρθρογράφος πλέκει το εγκώμιο στο συγκεκριμένο στέλεχος όπως και στην ηγεσία του Ιταλικού ΚΚ, που, αν και πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά του φασισμού, μετά την απελευθέρωση επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού με το σύστημα. Το παράδειγμα αυτής της ηγεσίας, της σταδιακής μετάλλαξής της, που έφτασε να αποδυναμώσει πλήρως ένα σπουδαίο λαϊκό κίνημα, που μετέπειτα οδήγησε το εργατικό κίνημα στην πλήρη ενσωμάτωση, είναι αυτό που εκθειάζει ο αρθρογράφος και μάλιστα σε αντιπαραβολή με τη στάση του ΚΚΕ την ίδια περίοδο, που δήθεν «οδήγησε στον εμφύλιο». Βεβαίως, ο θαυμασμός δεν είναι παράλογος, αφού η μετατροπή ουσιαστικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πολιτικής σε ένα άδειο πουκάμισο, σε έναν τίτλο που δεν αντιστοιχούσε στο περιεχόμενό του ήταν η βασική υπηρεσία του ευρωκομμουνιστικού ρεύματος στο σύστημα. Ανάλογους, βέβαια, ύμνους είδαμε και στα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακούσαμε και από τη Λαϊκή Ενότητα, που υμνεί το γεγονός ότι ο Ινγκράο δεν ακολούθησε την πλειοψηφία του Ιταλικού ΚΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ονόματα, αλλά το περιεχόμενο στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται. Ασε δε που είναι πιο συνεπές να αλλάζεις και το όνομα όταν έχεις αλλάξει και τη χάρη!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής, που είχαν κινηθεί εναντίον τους γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία» που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org