Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12253

Η νέα φοροεπιδρομή ξεκινά απ' τους νησιώτες

Αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά


ΣΕΛ.  3

Στον αέρα οι αναπηρικές συντάξεις!

Κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν εκείνες που εντάσσονται στην κατηγορία «συντάξεις γήρατος» και αφορούν σοβαρές ασθένειες

  • Μεγάλος κίνδυνος για τις αναπηρικές συντάξεις που δίνονται για σοβαρές ασθένειες (τυφλών, παραπληγικών, μεταμοσχευμένων, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) και θα εκδίδονται μετά την 1η Ιούλη του 2015, προκύπτει από την πρώτη εγκύκλιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος 4336/2015 (3ο μνημόνιο) για το Ασφαλιστικό.
  • Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο, ένας ασφαλισμένος, που παθαίνει σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία, να παίρνει αναπηρική σύνταξη μόλις λίγες δεκάδες ευρώ!
  • Οσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η εγκύκλιος προεξοφλεί ότι μετά το τέλος του 2021, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα συνταξιοδοτούνται πλέον στο 67ο έτος της ηλικίας τους (και αυτό το όριο μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής), με την προϋπόθεση των 4.500 ημερών ασφάλισης.

ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέα φόρα...

Με ακόμα μεγαλύτερη φόρα, απ' ό,τι της «πρώτη φορά Αριστεράς», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρέχει, στη δεύτερη θητεία της, για την υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε όλο το τόξο από Καύκασο, Μαύρη Θάλασσα και Βαλκάνια, έως Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, πάντα με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα στους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ που εξελίσσεται αυτές τις μέρες.

Σε αυτή τη βάση: Η κυβέρνηση είναι σε προχωρημένες συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ, ώστε οι Αμερικανοί να επιστρέψουν ως μόνιμοι χρήστες του Πεδίου Βολής Κρήτης, πραγματοποιώντας εκεί εκπαιδευτικές βολές, λίγα μίλια από ζώνες υψηλού ενδιαφέροντος για τους ίδιους. Παραπέρα, αποφάσισε να μετάσχει με την αποστολή υποβρυχίου στην επόμενη φάση της ευρωενωσιακής ναυτικής στρατιωτικής επιχείρησης περιπολιών στη Μεσόγειο EURONAV MED, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Συνεχίζει, δε, να διαθέτει δυνάμεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλ. Ρωσία). Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ασκείται με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο FIR Σόφιας, το οποίο ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης και καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, λόγω ανεπάρκειας μέσων της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον μία φορά ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από εδώ για να αναχαιτίσουν αεροσκάφη «αγνώστων ιχνών» που εισήλθαν στο βουλγαρικό FIR στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με πρόσχημα, τώρα, τους τζιχαντιστές. Αλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη τέτοιας «δράσης»: «Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί (...) στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών». Εξάλλου, προχτές, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», διαβεβαιώνοντας: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS», και εκτιμώντας ότι η σχετική Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS».

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα της κυβέρνησης, με διακηρυγμένο στόχο της την «ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», να παράσχει εξυπηρετήσεις στις υπόλοιπες αστικές τάξεις των Βαλκανίων, προσδοκώντας φυσικά ανταλλάγματα. Π.χ. έλεγε ο Ελληνας ΥΠΕΞ ήδη από τον Ιούλη: «Στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Και πόσα ακόμα τέτοια παραδείγματα μπορεί να απαριθμηθούν... Περιμένει, αλήθεια, τίποτε καλό ο λαός από την τέτοια, βαθύτερη εμπλοκή του στα σχέδια των ιμπεριαλιστών; Τίποτε απολύτως. Μόνο κινδύνους. Εξ ου και πρέπει με την οργανωμένη πάλη του να την αντιπαλέψει, να την ακυρώσει.


Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Νέα παρέμβαση για τα «πεντάμηνα» στον ΟΑΕΔ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Αλιμο έκανε χτες, Τρίτη, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας». Οι «πενταμηνίτες» συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να δουλεύουν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι μετά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συνδικάτου, το υπουργείο Εργασίας απέστειλε στις αρχές Σεπτέμβρη σχετικό έγγραφο στον ΟΑΕΔ.


ΣΕΛ.  10

Ο «Ριζοσπάστης»

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη. Θα κυκλοφορήσει ξανά την Παρασκευή.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επαφές και συζητήσεις για να πάρει ό,τι μπορεί για το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  5
Απαράδεκτη στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ από την ουκρανική κυβέρνηση

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org