Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12252

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ξεδιπλώνει βήμα βήμα την αντιασφαλιστική ατζέντα

Ολοκληρώνει το έργο της η «Επιτροπή σοφών». Τις προθέσεις του υπουργείου ομολογεί ο Γ. Κατρούγκαλος


ΣΕΛ.  11

Αναδιάρθρωση χρέους και καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτούν τσάκισμα του λαού

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό το βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δισ., ο κ. Τσίπρας, από τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Στην πραγματικότητα, το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα «τσεπώσουν» τα όποια ποσά εξοικονομηθούν απ' αυτήν.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα προβλήθηκαν κάτω απ' τη στέγη Κλίντον και παραγόντων τύπου Στίγκλιτς και Σόρος, κάνει τον καθένα και την καθεμιά να αντιλαμβάνονται ότι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την αγωνία του ελληνικού λαού να βελτιώσει τη ζωή του.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «τίμιοι διαμεσολαβητές»

Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας που τα ιμπεριαλιστικά γεράκια των ΗΠΑ και τα αφεντικά μεγάλων οικονομικών μονοπωλίων τον καλωσορίζουν τόσο θερμά. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Ελληνας πρωθυπουργός, που, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, εκπροσωπώντας το ελληνικό κεφάλαιο, κάνει ένα ακόμα «τουρ» στις ΗΠΑ. Επισκέπτεται τους «τίμιους διαμεσολαβητές» (έτσι τους είχε αποκαλέσει ο Γ. Βαρουφάκης τον περασμένο Απρίλη) ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και ηγέτες της Ευρωζώνης. Επισκέπτεται εκείνους που τους είχε ευχαριστήσει ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιούλη και την επίτευξη συμφωνίας που έφερε την αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπαιξε συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων των ΗΠΑ με αυτά της Γερμανίας, σχετικά με το μέλλον και την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, γι' αυτό και στηρίχτηκε από τους «Αμερικανούς συμμάχους», αλλά και από Γάλλους και Ιταλούς και μάλιστα πολύμορφα. Μια ακόμα απόδειξη ότι η περίφημη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήταν για λογαριασμό του λαού ανάμεσα στη μικρή, αδύναμη Ελλάδα και τους ξένους, αλλά έγινε στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για λογαριασμό των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων.

«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις. Θέλουμε επενδύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ. Και είναι γεγονός ότι η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και οι επαφές που έχει εκεί έχουν συγκεκριμένο στόχο. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση στα αμερικανικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα άμεσα, σε συνθήκες που το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων για την Ευρώπη έχει ανέβει και προωθείται η λεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία. Αφού, βεβαίως, έχει η ίδια η κυβέρνηση φροντίσει προηγουμένως να διαμορφώσει πρόσφορο έδαφος. Να κατεδαφίσει εργατικά δικαιώματα, άρα να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, να «περάσει» μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, αφενός μεν για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις στους δανειστές, αφετέρου για να μπορεί να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να μοιράζει «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Και το κυριότερο, έχει ξεδιπλώσει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης συνειδήσεων, που πίστεψαν ότι κάτι καλύτερο μπορεί να έρθει με τις εκλογές και με το δημοψήφισμα και βέβαια να ανακόψει την όποια ριζοσπαστικοποίηση σε τμήματα του λαού, που συνειδητοποιούν τον πραγματικό ρόλο που παίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του. Να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη «κοινωνική συνοχή».

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ανοίξει τις αγκάλες της και να υποδεχτεί την «επενδυτική έκρηξη», το «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται η χώρα, για να «πάει μπροστά». Μια έκρηξη που για προσάναμμα έχει τις ζωές και το μέλλον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Ενα σοκ που για το λαό σημαίνει: Μείωση έως και κατάργηση συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια (σ.σ. υπάρχει κι αυτή η σκέψη), αύξηση της φορολογίας ακόμα και σε βασικά είδη ζωτικής ανάγκης για το λαό, περικοπές στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την Πρόνοια. Και για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει: Ανάκαμψη των κερδών τους, νέα πεδία κερδοφορίας, «πακέτα» που θα τσεπώσουν από την όποια αναδιάρθρωση του χρέους...

Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι στα αντιλαϊκά μέτρα ή να καταπιούν αμάσητη την προπαγάνδα ότι έδωσαν τη συναίνεσή τους για την εφαρμογή του μνημονίου και άρα να νομιμοποιήσουν αυτήν την πολιτική.Αγωνιστική κλιμάκωση το «πόρισμα» των εργαζομένων!

Μαζική διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ χτες στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που συνεδρίαζε η «Επιτροπή σοφών»

«Ετοιμαζόμαστε για σκληρούς αγώνες». Αυτό είναι το «πόρισμα» του ταξικού κινήματος, όπως «κατατέθηκε» χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, από δεκάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Συνταξιουχικές Οργανώσεις και την ΠΑΣΕΒΕ, στη συγκέντρωση που καλούσε το ΠΑΜΕ.


ΣΕΛ.  11


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παζάρια για το κόστος διαμονής τους

ΣΕΛ.  8
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά επαφών στις ΗΠΑ για τα προτάγματα του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  4
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΖΩΝΗ-ΔΝΤ
Ξεκινά ο νέος κύκλος αντιλαϊκής αξιολόγησης

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org