ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
«Ουδείς αναμάρτητος»...

Η παρουσία Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έδωσε τροφή για δηκτικά σχόλια και δημοσιεύματα που επισήμαιναν τη ...δικαίωση των Σαμαρά - Παπανδρέου. Η Γιάννα Αγγελοπούλου, «υποδεχόμενη» στο Ιδρυμα «Κλίντον» τον πρωθυπουργό, δεν παρέλειψε να επισημάνει ως προσόν του την πλήρη μεταστροφή του: «Στην ελληνική πολιτική δεν είναι σύνηθες να παραδέχεται κανείς το λάθος του», ανέφερε και πολλοί θυμήθηκαν το «ουδείς αναμάρτητος» του Αντ. Σαμαρά. Το ακροατήριο μόνο άλλαζε. Ο Σαμαράς το εκστόμισε ενώπιον Γερμανών. Ο Τσίπρας ενώπιον Αμερικανών. Εκτός αυτού, όμως, οι πιο παρατηρητικοί επισήμαναν πως η ομιλία του στο ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ ήταν πάνω - κάτω ίδια με όσα έλεγε ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, σημειωτέον, βρισκόταν στο ακροατήριο του Αλ. Τσίπρα καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την οικογένεια Κλίντον. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα γνωστά του Γ. Παπανδρέου περί του παγόβουνου διαφθοράς στην Ελλάδα. Το μόνο - λέγεται - που τους ξεχώριζε ήταν η αδυναμία του Τσίπρα στην αγγλική γλώσσα αφού σε αντίθεση με τον Γ.Α.Π. δεν είναι μητρική του γλώσσα...

Τα εύσημα του Ομπάμα

Μπροστά δεν ήμασταν, αλλά δημοσιεύτηκε και δε διαψεύστηκε. Η απεύθυνση του Μπαράκ Ομπάμα στον Eλληνα πρωθυπουργό, χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη και λέγοντάς του: «Εκανες καλή δουλειά στην Ελλάδα»...

Μπορεί για τον ...Αλέξη και την κυβέρνησή του να αποτελεί έπαινο. Αλλες εποχές, άλλα ήθη... Κάποτε θα ήταν ντροπιαστικό - τουλάχιστον - να σου απονέμει εύσημα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για την «καλή δουλειά» που τσακίζει παραπέρα το λαό και μάλιστα να θες να λέγεσαι και αριστερός. Ολα αυτά μία μέρα αφότου δημοσιοποιήθηκε τμήμα «απόρρητης έκθεσης» του Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, για τα όσα συνέβησαν την περίοδο της διαπραγμάτευσης που διενήργησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, με την πλευρά της Ευρωζώνης και ειδικότερα με την κυβέρνηση της Γερμανίας, όπου αποτυπώνονται οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, οι διεμβολισμοί, οι «συμβουλές» και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών.

Ισως αυτά ακριβώς να εννοούσε, βέβαια, ο Ομπάμα με την παραπάνω φράση...

«Γρήγορα λεφτά»...

Η «Αυγή», 29/9/2015, αναγγέλλει από την πρώτη της σελίδα ότι: «Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης, προϋπόθεση για ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και αποκοπή από το παρελθόν». Πράγματι, ένας ευνοϊκός παράγοντας για επενδύσεις είναι οι φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, αφού αποτελεί προϋπόθεση για μεγάλη κερδοφορία. Την ίδια ώρα, βεβαίως, η φοροληστεία του λαού είναι παρούσα και διευρύνεται, τόσο με την επέκταση του 23% ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όσο και με την αύξηση φορολογίας εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, που έρχεται με το νέο φορολογικό. Οσο για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, αυτές αποτελούν επίσης παράγοντα για άμεση και απρόσκοπτη έγκριση λειτουργίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους για την τήρηση των αναγκαίων όρων για τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κ.λπ., δηλαδή για απρόσκοπτες, εδώ και τώρα, καπιταλιστικές επενδύσεις. Υλοποιούνται, δηλαδή, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για «γρήγορα λεφτά και κέρδος μεγάλο»...

Διαχείριση της φτώχειας

Εγραψε η «Αυγή», 29/9/2015: «Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η λύση στην εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας είναι να βοηθήσουν όλοι ώστε να ξαναχτιστεί το κράτος πρόνοιας, ως η μόνη πραγματική ασπίδα κοινωνικής προστασίας των αδυνάτων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να βάλουν στην άκρη διά παντός τη νεοφιλελεύθερη συνταγή - που έτσι κι αλλιώς αποδείχτηκε λάθος - και να λύσουν άμεσα και δραστικά το γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους. Χωρίς δυσβάστακτο χρέος υπάρχουν επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το σπιράλ της καταστροφής αντικαθίσταται από το θετικό ντόμινο της ανάπτυξης». Τα περί «κράτους πρόνοιας» αποτελούν το «τυράκι» για να στηρίξει ο λαός τη διευθέτηση του χρέους. Μια διεκδίκηση για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που ζητούν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του χρέους, ώστε κρατικό χρήμα να διοχετευθεί στη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων. Αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο δε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό την ανεργία, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί από τη διεθνή πείρα, αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστούν, θα είναι κακοπληρωμένες, χωρίς δικαιώματα, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οσον αφορά το κράτος πρόνοιας, δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μεθόδους μοιράσματος της φτώχειας, ξεροκόμματα, για ν' αποσπάσουν την ανοχή του λαού στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει 3.000 άνδρες στην επαναστατημένη Κρήτη. Οσοι γλίτωσαν από τα πυρά και τα γιουρούσια των επαναστατών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 18 του Οκτώβρη.

1876 Ιδρύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

1925 Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος διαλύει τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τους διωγμούς κατά του ΚΚΕ.

1929 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης, ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

1929 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων. Το Συνέδριο απαιτεί τον τερματισμό της τρομοκρατίας, την απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του «Ιδιώνυμου».

1944 Οι ταγματασφαλίτες της Τρίπολης συνθηκολογούν και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την πόλη.

1961 Ιδρύεται το Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.), από την ΕΔΑ και το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα.

1962 Ο Τζέιμς Μέρεντιθ, μαύρος φοιτητής από το Μισισίπι, επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου - Κλουξ - Κλαν», που έχουν κλείσει την πόρτα του Ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1964 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού επισκέπτεται τη Μόσχα, όπου υπογράφει με τη Σοβιετική κυβέρνηση συμφωνία για την προμήθεια όπλων στην Κύπρο.

1965 Στρατιωτικό κίνημα πραγματοποιείται στην Ινδονησία με σκοπό - καθώς υποστήριξε - να αποτρέψει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από μερίδα του στρατού και τη CIA. Το κίνημα αποτυγχάνει και οι στρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Σουχάρτο επικρατούν, ξεκινώντας μια τεράστιας έκτασης αντικομμουνιστική δολοφονική εκστρατεία. Εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλα μέλη συνεργαζόμενων οργανώσεων εξοντώθηκαν ή ρίχτηκαν στις φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια περίοδο δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι ηγέτες του ΚΚ Ινδονησίας (Αϊντίτ, Νιόνο, Λούκμαν, κ.ά.). Το Μάρτη του 1966 το ΚΚΙ και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τέθηκαν εκτός νόμου.

1966 Ελευθερώνονται τα μεσάνυχτα από τις φυλακές Σπαντάου οι ναζί εγκληματίες πολέμου Αλμπερτ Σπέερ και Μπάλντουρ φον Σίραχ. Στη φυλακή παραμένει πλέον μόνον ο Ρούντολφ Ες.

1969 Η FIR αναγνωρίζει ως μέλος της την Ομοσπονδία των Ελλήνων Αντιστασιακών που ζούσαν στο εξωτερικό.

1985 Πεθαίνει ο Αμερικανός γεωφυσικός Τσαρλς Ρίχτερ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του μεγέθους των σεισμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ