Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σιγά το νέο...

Σε συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, το βράδυ της Τρίτης, με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της ομογένειας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον απ' ό,τι στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια». Οι δηλώσεις ...λατρείας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τις ΗΠΑ δεν είναι καινούργιες, καθώς έχει προηγηθεί και δημόσιο μήνυμα ευγνωμοσύνης για τους Αμερικανούς και το ρόλο τους στην επίτευξη συμφωνίας στις 12 Ιούλη στις Βρυξέλλες, που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει κάπως ...αντεστραμμένη την πραγματικότητα, για να συσκοτίσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αξιοποίησαν και αξιοποιούν την κρίση και το χρέος στην Ελλάδα, για να κοντράρουν την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα τη Γερμανία, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πρόθυμα προσφέρεται να παίξει ρόλο σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, προσβλέποντας βέβαια σε οφέλη για την ντόπια αστική τάξη. Αυτή είναι η πραγματική ερμηνεία για την ...ευηκοΐα των ΗΠΑ και όχι βέβαια η έγνοια τους να υπάρξει ...δικαιοσύνη στη διαχείριση του χρέους σε ό,τι αφορά το συμφέρον του λαού.

Γίνονται τέτοια πράγματα;

Σύμφωνα με τηλεγράφημα ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει προσωρινά τη στρατολόγηση νέων μαχητών από το μέτωπο στη Συρία για εκπαίδευση εκτός της χώρας, «καθώς το στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας δύναμης μετριοπαθών ανταρτών είναι υπό αναθεώρηση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα παραμένει ενεργό, με τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση να συνεχίζονται. «Καθώς αναθεωρούμε το πρόγραμμα, έχουμε σταματήσει για λίγο την παρούσα κίνηση νέων στρατολογημένων από τη Συρία. Συνεχίζουμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις δυνάμεις που βρίσκονται τώρα επιτόπου και να εκπαιδεύουμε όσους βρίσκονται (ήδη) στο πρόγραμμα», είπε. Οι ΗΠΑ ομολογούν κυνικά ότι στρατολογούν συστηματικά, εκπαιδεύουν και αξιοποιούν ένοπλες ομάδες ενάντια στους τζιχαντιστές και βέβαια ενάντια στο καθεστώς Ασαντ, για να υπηρετήσουν τα γενικότερα συμφέροντά τους στην περιοχή. Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι και οι σημερινοί τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους προέκυψαν από τα «φύτρα» της «Αλ Κάιντα», ενθαρρύνθηκαν, στρατολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε προηγούμενες φάσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η ιστορία συνεχίζεται τώρα με ελαφρώς αντεστραμμένους ρόλους, επαληθεύοντας ότι μόνο «αθώα» και «αυθόρμητα» δεν είναι όσα βλέπουμε σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και άλλες.

Απλόχερα στον ΣΕΒ

Μία μία οι προεκλογικές απαιτήσεις του ΣΕΒ υλοποιούνται απλόχερα από την κυβέρνηση. Ξεκίνησε ιδρύοντας υφυπουργείο Βιομηχανίας. Η σχετική υφυπουργός μετά από τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είπε ότι θα συνδιαμορφώσουν με τους «παραγωγικούς φορείς» τη νέα εθνική βιομηχανική πολιτική της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, με τη συμμετοχή του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών φορέων. Τι είχε ζητήσει ο ΣΕΒ; «Το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη να υλοποιηθεί μέσα από έναν νέο θεσμικό μηχανισμό, στο πνεύμα του οργανισμού "Αθήνα 2004", ως παράλληλη κυβερνητική δομή που θα "τρέχει" καθημερινά τις μεταρρυθμίσεις, θα επιλύει αλληλεπικαλύψεις, θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα αξιοποιεί τη γνώση, την εμπειρία και τη δικτύωση των κοινωνικών εταίρων, όπως ο ΣΕΒ». Τι άλλο ζήτησε ο ΣΕΒ; Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για να είναι ανταγωνιστικές οι βιομηχανίες. Τι είπε η υφυπουργός; Το σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος της διακοψιμότητας (χαμηλότερα τιμολόγια στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβόλαια διακοπτόμενου φορτίου) πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα! Ολα τα αιτήματα του ΣΕΒ υλοποιούνται. Για το λαό, νέα φοροληστεία, αντιασφαλιστικά μέτρα, νέο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και πάει λέγοντας...

Θαυμασμός στην ... υποταγή

Τα «Νέα» και ο αρθρογράφος τους Ι. Κ. Πρετεντέρης αναφέρθηκαν την περασμένη Τετάρτη στον Πιέτρο Ινγκράο, Ιταλό, ηγετικό στέλεχος του ευρωκομμουνιστικού Ιταλικού ΚΚ (αν και θεωρούταν ηγέτης της «αριστερής πτέρυγάς» του), που πέθανε σε ηλικία 100 χρόνων, στις 27/9. Ο αρθρογράφος πλέκει το εγκώμιο στο συγκεκριμένο στέλεχος όπως και στην ηγεσία του Ιταλικού ΚΚ, που, αν και πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά του φασισμού, μετά την απελευθέρωση επέλεξε το δρόμο του συμβιβασμού με το σύστημα. Το παράδειγμα αυτής της ηγεσίας, της σταδιακής μετάλλαξής της, που έφτασε να αποδυναμώσει πλήρως ένα σπουδαίο λαϊκό κίνημα, που μετέπειτα οδήγησε το εργατικό κίνημα στην πλήρη ενσωμάτωση, είναι αυτό που εκθειάζει ο αρθρογράφος και μάλιστα σε αντιπαραβολή με τη στάση του ΚΚΕ την ίδια περίοδο, που δήθεν «οδήγησε στον εμφύλιο». Βεβαίως, ο θαυμασμός δεν είναι παράλογος, αφού η μετατροπή ουσιαστικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πολιτικής σε ένα άδειο πουκάμισο, σε έναν τίτλο που δεν αντιστοιχούσε στο περιεχόμενό του ήταν η βασική υπηρεσία του ευρωκομμουνιστικού ρεύματος στο σύστημα. Ανάλογους, βέβαια, ύμνους είδαμε και στα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακούσαμε και από τη Λαϊκή Ενότητα, που υμνεί το γεγονός ότι ο Ινγκράο δεν ακολούθησε την πλειοψηφία του Ιταλικού ΚΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ονόματα, αλλά το περιεχόμενο στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται. Ασε δε που είναι πιο συνεπές να αλλάζεις και το όνομα όταν έχεις αλλάξει και τη χάρη!
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org