Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ... μάτια της σοσιαλδημοκρατίας

Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν - στην παρούσα φάση - στο ΠΑΣΟΚ, για το ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία ή τουλάχιστον να διατηρήσει «προνομιακές σχέσεις» με τη σοσιαλδημοκρατία της ΕΕ. Στον ανταγωνισμό αυτό, το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στις «παραδοσιακές σχέσεις» του με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνει την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, κρατά στα χέρια του και το τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης...

Σε αυτά τα πλαίσια, μετά την πρόσφατη δήλωση της Φώφης Γεννηματά περί της «διαχρονικής σχέσης» του ΠΑΣΟΚ «με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο», χτες από το ΠΑΣΟΚ διένειμαν απάντηση του Τζ. Πιτέλα, προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι ουδέποτε προσέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό «θέση στην οικογένεια» της σοσιαλδημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την πρόσφατη συνάντηση Πιτέλα - Τσίπρα, ήθελαν τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες να καλούν τον Αλ. Τσίπρα να συμμετέχει ως παρατηρητής στις Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή που διακίνησε το ΠΑΣΟΚ, ο Πιτέλα στέλνει μήνυμα στη Χαρ. Τρικούπη ότι «είμαστε μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας (...) Επιπλέον, ως πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είμαι πάντα στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε το μέλλον της πολιτικής μας οικογένειας. Απ' αυτή την άποψη, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν "πρόσφερα στον Αλέξη Τσίπρα θέση στην οικογένειά μας". Συνάντησα τον κ. Τσίπρα στις 23 Σεπτέμβρη 2015 και συζητήσαμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης».

Πιτέλα: Δεν προσφέρω θέση στον Τσίπρα... για όσο συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ

«Επανέλαβα», συνεχίζει, «την υποστήριξή μου στην πλήρη εφαρμογή του τρίτου δανειακού προγράμματος (...) Επίσης, κατέστησα σαφή την αντίθεσή μου με τη συμμαχία μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ την απόφαση του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα της Δεξιάς ΑΝΕΛ, ένα στρατηγικό λάθος που θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Πιτέλα, λέγοντας ουσιαστικά ότι με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ μπορούν να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου...

Ο Τζ. Πιτέλα, μάλιστα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω οργανωτικής σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σε περίπτωση που αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης, εξηγεί ότι «για τους λόγους αυτούς(σ.σ. τη συγκρότηση κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ)ποτέ δεν υπήρξε θέμα συμμετοχής στην ομάδα μας».

Επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να «καθησυχάσει» το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι ήδη μέλη της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο Τζ. Πιτέλα προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιλογή που αφορά στο μέλλον της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στη στρατηγική της έναντι των οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κόμματος, θα έχει προηγηθεί συζήτηση με τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι ήδη επίσημα μέλη της Ομάδας S&D».

Αυτή η υπενθύμιση από πλευράς Πιτέλα ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται στην ίδια ευρωομάδα, σχετίζεται βέβαια και με τις εδώ διεργασίες για τη σύμπηξη κοινού μετώπου των δύο κομμάτων στην ελληνική Βουλή.

Και το Ποτάμι στην ίδια κατεύθυνση

Ισως διόλου τυχαία, χτες, από το Ποτάμι διακινήθηκε επιστολή του Πιτέλα προς τον Στ. Θεοδωράκη, όπου του λέει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές προτεραιότητες του Ποταμιού ταυτίζονται με αυτές όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Από κοινού, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την απελευθέρωση της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Και παρακάτω: «Αγαπητοί φίλοι, είμαστε μέλη της ίδιας πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, μαζί, δημιουργήσαμε μια πιο ανοιχτή, προοδευτική οικογένεια. Μια οικογένεια ανοιχτή όχι μόνο στις ιστορικές σοσιαλιστικές δυνάμεις, αλλά και σε νέες δυναμικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι» (και όχι μόνο, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς...).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνουν κάλπικα «προοδευτικά μέτωπα» για την «ευημερία» του κεφαλαίου(2019-03-05 00:00:00.0)
Ξαναζεσταμένα αποπροσανατολιστικά διλήμματα(2015-10-11 00:00:00.0)
Εχουν βάση οι διεργασίες(2015-10-08 00:00:00.0)
Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή το Γιούρογκρουπ(2015-08-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει στάση πληρωμών και απώλεια πόρων(2015-03-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κόντρες για αξιώματα και μείγμα διαχείρισης(2014-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ