Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας και συμμάχων τους

Με αφορμή τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις

Από το βίντεο που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τα πλήγματα στη Συρία κατά των τζιχαντιστών
Από το βίντεο που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τα πλήγματα στη Συρία κατά των τζιχαντιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη «πυριτιδαποθήκη» της Ανατολικής Μεσογείου έπειτα από την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων, στις 30 Σεπτέμβρη, σε περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση έρχεται μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Τουρκίας, των μοναρχιών του Κόλπου κι άλλων δυνάμεων στη Συρία, που εκτυλίσσεται από το 2011 για την ανατροπή της εκεί κυβέρνησης, με μοχλό την λεγόμενη αντιπολίτευση που οδήγησε και στη συγκρότηση των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο υποτίθεται ότι σήμερα πολεμάνε οι δυτικοί πρώην χρηματοδότες του.

Οι επεμβάσεις, που μπορεί να γίνονται με διάφορα προσχήματα, έχουν τη σφραγίδα του ανταγωνισμού για τα κέρδη των μονοπωλίων από το μοίρασμα των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς, των αγωγών, των μεριδίων των αγορών.

Η απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», όπως και η απόφαση της ρωσικής Ανω Βουλής να εγκρίνει αίτημα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, για τη στήριξη του Μπασάρ Ασαντ στη Συρία, μετά από πρόσκληση από τη συριακή κυβέρνηση, σηματοδοτεί την παραπέρα όξυνση των υπαρκτών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή.

«Αποκαλύψεις» Μακέιν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Αμυνα στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, που ήταν από τους πρωτεργάτες δημιουργίας των τζιχαντιστών, ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε τους Ρώσους ότι χτυπούν τα δικά τους «παιδιά»: «Ενόπλους», όπως είπε απροκάλυπτα χτες στο δίκτυο CNN, «από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή οργανώσεις που έχουν εξοπλιστεί κι εκπαιδευθεί από τη CIA»!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τις πρώτες ώρες έναρξης των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία, διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και Σύροι «αντικαθεστωτικοί» έσπευσαν να καταγγείλουν τους θανάτους «δεκάδων αμάχων» και αντικαθεστωτικών ενόπλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, «ακόμη και προτού καν απογειωθούν τα ρωσικά αεροπλάνα», όπως είπε χτες το απόγευμα χαρακτηριστικά από το Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σεργκέι Ιβάνοφ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ρωσικού Στρατού, επέμεινε ότι ο βασικός στόχος των ρωσικών επιχειρήσεων είναι «μόνο η αεροπορική κάλυψη στις δυνάμεις του συριακού στρατού που πολεμούν το "Ισλαμικό Κράτος" και διεθνείς συμμορίες τρομοκρατών». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν 20 εξόδους μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, ότι κατέστρεψαν ή έπληξαν 12 στρατιωτικούς στόχους «και καθόλου αμάχους», μεταξύ των οποίων ένα κέντρο διοίκησης του ΙΚ και δύο αποθήκες πυρομαχικών. Υπογράμμισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδιστικών είναι «κυρίως στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών, αποθήκες όπλων και καυσίμων», ενώ δημοσιοποιήθηκαν και βίντεο από τους βομβαρδισμούς. Χτες βράδυ, για πρώτη φορά, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Πούτιν έχει αναπτύξει στη Συρία «πάνω από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων».

Παρουσία και άλλων δυνάμεων

Πληροφορίες του «Ρόιτερς», που επικαλείται Λιβανέζους αξιωματούχους αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν χτες από άλλη πηγή, ανέφεραν ότι στη Συρία κατέφθασαν πριν από 10 μέρες και «εκατοντάδες Ιρανοί οπλισμένοι στρατιώτες» με στόχο να συμμετάσχουν σε μία «μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο πλευρό της κυβέρνησης του Ασαντ». Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι φέρεται να υποστήριξαν ότι εκτός από τους Ιρανούς στη Συρία ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις ενόπλων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Από την άλλη ο διοικητής του αντικυβερνητικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Μπασάρ αλ Ζούμπι, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές θα παρατείνουν περισσότερο τον πόλεμο στη Συρία και κάλεσε τις αραβικές χώρες να στείλουν «αντάρτες με αντιαεροπορικά όπλα»...

Επιπλέον, το λιβανέζικο δίκτυο «Al Masdar Al Arabi», επικαλούμενο Σύρο στρατιωτικό αξιωματούχο, επέμεινε ότι «η Κίνα θα βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση στον αγώνα κατά του ΙΚ στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους μέσα στις επόμενες βδομάδες». Το ίδιο δίκτυο πρόσθεσε πως κατευθύνεται προς τη Συρία σκάφος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναντήσεις Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών

Αυτά ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι παραδέχονται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να προκληθεί «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των στρατιωτικών τους δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δίνοντας συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει πάρα πολύ σύντομα» η πρώτη (μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στη Συρία) συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων με στόχο τη μεταξύ τους συνεννόηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού «αποφυγής σύρραξης» (deconflict). Ο Λαβρόφ διέψευσε ότι οι ρωσικές επιδρομές γίνονται για την υπεράσπιση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, επιμένοντας ότι έχουν στόχο την ήττα των ίδιων τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, «όπως το "Ισλαμικό Κράτος", το "Μέτωπο Νούσρα" και άλλες οργανώσεις».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε με νόημα ότι η Ρωσία ξεκίνησε τις δικές της επιχειρήσεις στη Συρία όχι γιατί δεν ήθελε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμμαχία των ΗΠΑ και των εταίρων τους αλλά επειδή «αυτή συγκροτήθηκε προσπερνώντας το διεθνές δίκαιο». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ρωσικής επέμβασης στη Συρία αφού έγινε «νόμιμα», κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι το συντονιστικό κέντρο που δημιουργήθηκε προ ημερών μεταξύ Ρωσίας - Συρίας - Ιράκ - Ιράν και λειτουργεί στη Βαγδάτη «είναι ανοιχτό στη συμμετοχή οποιωνδήποτε άλλων χωρών», επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είναι ανοιχτοί σε ένα «ευρύτερο αντιτρομοκρατικό μέτωπο στη βάση του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην προχτεσινή υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε ότι εκεί «ακούστηκαν πολλές απόψεις και πολλοί εκφράστηκαν θετικά και με ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν».

Αλλες αντιδράσεις

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, επίσης δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» ότι η κυβέρνησή του θα χαιρέτιζε μία ανάλογη ρωσική αεροπορική επιχείρηση και στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στο Ιράν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης στις ρωσικές επιχειρήσεις «κατά τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία.

Πιο συγκρατημένος ήταν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος από το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Τετάρτη, σημείωσε ότι «ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια ούτε να παρεμβαίνει αυθαίρετα στη συριακή κρίση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, εξέφρασε δυσφορία για τη ρωσική επέμβαση διαμηνύοντας ότι η Αγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα δίπλα στα σύνορά της» και ότι «ο συριακός λαός δεν μπορεί να έχει να επιλέξει μεταξύ του Προέδρου Ασαντ και του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «δεν καταστρέφονται οι βάσεις του ΙΚ» ή ότι η Ρωσία «βασίζεται στον Ασαντ» αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν παραμένει «ένας εταίρος (...) για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, μιας μετάβασης με την μετριοπαθή αντιπολίτευση και στοιχεία του καθεστώτος».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται ότι θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Πούτιν, με βασικό θέμα την κρίση στη Συρία ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος που έχει ως αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ