Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι θα ωφελήσει η ενίσχυση του ΚΚΕ;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα ωφελήσει η ενίσχυση του ΚΚΕ το λαό αφού δε συνεργάζεται με κανέναν, ούτε για κυβέρνηση ούτε για αντιπολίτευση;

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τη συμμαχία που έχουν ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι. Παλεύει για τη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία βασίζεται στην επίτευξη ενότητας δράσης ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα, μέσα από τις μαζικές τους οργανώσεις στον τόπο δουλειάς και τη λαϊκή γειτονιά, στο χωράφι, στο σωματείο, στην ομοσπονδία, στη Γενική Συνέλευση, στις Επιτροπές Αγώνα. Γι' αυτήν την ενότητα παλεύει το ΚΚΕ.

Η συμμαχία αυτή απευθύνεται σε όλους με κοινωνικο-ταξικά κριτήρια και όχι με κριτήρια που χρησιμοποιούν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, π.χ. δεξιοί - αντιδεξιοί, μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί κ.λπ. Πρόκειται για συμμαχία με μαζικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες μορφές της συμφωνίας πολιτικών κομμάτων και παραγόντων από τα πάνω, που υποκαθιστούν το ίδιο το κίνημα και τσακώνονται για την κατανομή των εδρών και των υπουργικών καρεκλών.

Πρόκειται για μια συμμαχία που θα δρα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την εξουσία τους.

Η Λαϊκή Συμμαχία θα παλεύει με κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Με κατεύθυνση την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η συνολική πάλη της κατευθύνεται στο στόχο της λαϊκής εξουσίας.

Σ' αυτή τη συμμαχία δεν θα μετέχουν κόμματα. Στην πορεία της πολιτικής πάλης είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν θέσεις μικροαστικών στρωμάτων, συμφωνούν όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα, στην αναγκαιότητα να κατευθύνεται αυτός προς την εργατική - λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ, διατηρώντας την αυτοτέλειά του, θα επιδιώξει την κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις, τη στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Η συνεργασία εκφράζεται με τη συμπόρευση των μελών και οπαδών τους στις γραμμές των μαζικών οργανώσεων που συγκροτούν τη Συμμαχία ή στα όργανά της μέσω των εκλεγμένων μελών τους. Η συνεργασία αυτή δε διαμορφώνεται σε ενιαίο όργανο Συμμαχίας με κόμματα - συστατικά μέλη, με συγκροτημένη οργανωτική μορφή και δομές.

Η Λαϊκή Συμμαχία, ως συμμαχία των ριζοσπαστικών πολιτικοποιημένων τμημάτων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των συμμάχων του, των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, ως συμμαχία που δρα στις γραμμές του κινήματος, με στόχο να προσελκύσει την ευρύτερη συσπείρωση νέων μαζών, δεν παίρνει μέρος στις εθνικές και τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, σε δημοψηφίσματα.

Η υπόθεση της Λαϊκής Συμμαχίας προωθείται από τα τώρα μέσα από το συντονισμό, την κοινή δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για τη διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Στην πορεία θα αναπτύσσεται, θα μαζικοποιείται, θα βαθαίνει ο προσανατολισμός της.

Αυτή η συμμαχία θα συμβάλει ώστε ο λαός να αποκτήσει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θέληση ώστε να έρθει σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους, να πάρει ο ίδιος την εξουσία. Θα συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαού, των εργαζομένων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική συμμαχιών πολύ ουσιαστική και αναγκαία για το λαό, που όμως δε χωράει στο πλαίσιο των διαφόρων εκδοχών αστικής διαχείρισης, στις διάφορες εκδοχές αστικών κυβερνήσεων. Αυτή είναι η διαφορά.

Η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ΚΚΕ και στην κάλπη της 20ής Σεπτέμβρη συνδέεται με την προώθηση αυτής της πολιτικής συμμαχιών, με την προσπάθεια συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ