Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαγωνισμός...

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την περασμένη Τετάρτη, τόσο ο Γ. Σταθάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός της συγκυβέρνησης, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, κατέθεσαν τις θέσεις των κομμάτων τους για «Το μοντέλο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης.

Ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι «η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές», δηλαδή το μνημόνιο «στα θετικά της οποίας περιλαμβάνονται η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2022 και η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή της, δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο, προκειμένου να στραφούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών». Ο Κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, έκανε σαφές ότι το «μνημόνιο αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για όλους».

... στα διαπιστευτήρια

Στο θέμα της «προσέλκυσης επενδύσεων», ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «αρνητική επίδοση», η οποία «οφείλεται στις γκρίζες ζώνες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το θεσμικό πλαίσιο υποδοχής τέτοιων επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη χωροταξία, στο περιβάλλον και το φορολογικό», προτείνοντας απλούς και ξεκάθαρους κανόνες σε αυτά τα πεδία, «ώστε να διαμορφώνουν ένα μακροπρόθεσμα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον». Αντίστοιχα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για τη προσέλκυση επενδύσεων, υπάρχει χάος το οποίο πρέπει να διευθετηθεί. Το κράτος να διαχειριστεί σωστά την ακίνητη περιουσία. Να αποσαφηνιστούν οι χρήσεις της γης, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών», αλλά και τα «φορολογικά κίνητρα».

Και αφού και οι δύο κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στο μεγάλο κεφάλαιο, με θέσεις που αλλάζουν μόνο στη φρασεολογία, ο Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ...«οι πολύ μεγάλες προγραμματικές αποκλίσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ καθιστούν πολιτικά μη βιώσιμη μία κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων»! Μας δουλεύουν κανονικά.

Μάχονται για το κεφάλαιο

Εγραφε η «Αυγή» 10/9/2015: «Αποφασισμένος, με τη στήριξη του λαού, να συνεχίσει τη μάχη που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου για να γυρίσει σελίδα η χώρα εμφανίστηκε χθες στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ο Αλ. Τσίπρας. Η μάχη, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν τελείωσε με τη συμφωνία. "Οι πιο κρίσιμες μάχες για την προκοπή του λαού είναι μπροστά μας, όχι μόνο έξω, αλλά και μέσα στη χώρα: να ξεμπερδεύουμε με το παλαιό καθεστώς της διαφθοράς, της διαπλοκής, των σκανδάλων και τη γραφειοκρατία. Είναι στο χέρι μας να ξεμπερδεύουμε με το παλαιό, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω"». Πράγματι, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται, μάχονται, αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η συμφωνία για την εφαρμογή προγράμματος αντεργατικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, το μνημόνιο, δηλαδή, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, δεν ήταν μάχη για την προκοπή του λαού, αλλά για την προκοπή του κεφαλαίου. Τάζει στο λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τετριμμένα συνθήματα ενάντια στο παλαιό καθεστώς της διαφθοράς, της διαπλοκής, των σκανδάλων και τη γραφειοκρατία, την ίδια ώρα που θέλει να στηρίξει την αιτία που τα γεννά όλα αυτά, δηλαδή τη νόμιμη κλοπή σε βάρος των εργαζομένων. Η μόνη προκοπή του λαού θα έρθει με την πάλη του να κάνει κτήμα του τον πλούτο που παράγει.

Δέσμευση ο «στραγγαλισμός»

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοίνωσε μετά από συνάντηση που είχε με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πως «διαπραγματεύεται με το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των ορίων δαπανών που αφορούν στον εφοδιασμό των νοσοκομείων και των φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ», όμως αυτά κάθε άλλο παρά θα εξασφαλίσουν «την αδιάλειπτη λειτουργία τους» και ούτε κατά διάνοια δεν «επιτυγχάνεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός τους με υλικά και φάρμακα». Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική και είναι ενδεικτικό πως η χρηματοδότηση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους προηγούμενους μήνες δεν άγγιζε καν τον πετσοκομμένο «μνημονιακό» προϋπολογισμό του 2015 (1,310 δισ. ευρώ για τις δομές του ΕΣΥ). Συγκεκριμένα το Α' εξάμηνο εκταμιεύτηκαν 258 εκατ. ευρώ και το τελευταίο τρίμηνο 230 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ που ζήτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θ. Δημόπουλος, όχι μόνο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά παραμένει ζητούμενο αν τελικά θα δοθούν κι αυτά. Το μόνο βέβαιο - με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει - είναι πως η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν θα ξεπεράσει τελικά τα 1,160 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο 3. Το πρόγραμμα της αυριανής (συγ)κυβέρνησης είναι με ακρίβεια καθορισμένο. Το θέμα είναι ο λαός να το αντιπαλέψει και να αποτρέψει το στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1943 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα. Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το δημαρχείο.

1947 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 - 15/9/1947), η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε «...όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας...»

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη-επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά τη δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

1983 Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών. Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

2009 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ