Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η 11η Σεπτέμβρη ... διδάσκει

Χτες ήταν η 14η επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στους «Δίδυμους Πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη με 2.996 νεκρούς και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο όπου χρησιμοποιήθηκαν κατειλημμένα αεροπλάνα ως βόμβες, ενέργειες αποδόθηκαν στην «Αλ Κάιντα» και στη συνέχεια αποτέλεσαν το καλύτερο πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Οκτώβρης 2001 στο Αφγανιστάν, 2003 νέα επέμβαση στο Ιράκ. Αργότερα ακολούθησαν οι πρόσφατες επεμβάσεις, πριν από 4 χρόνια, στη Λιβύη κι έπειτα στη Συρία. Επεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ (επίσης κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών).

Ολα αυτά τα χρόνια οι λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι «αντιτρομοκρατικές» «απελευθερωτικές από τυραννικά καθεστώτα» και δήθεν «εμπέδωσης της δημοκρατίας» εκστρατείες έγιναν για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, για τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές. Είναι πόλεμοι και επεμβάσεις του κεφαλαίου κατά των λαών, που μάτωσαν και ματώνουν, που μετατρέπονται σε καραβάνια προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, την εποχή του «είμαστε όλοι Αμερικάνοι», της υστερίας όλων των άλλων κομμάτων της εποχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού) εκτίμησε και «σημάδεψε» σωστά. Στις 15/9/2001, στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σημειωνόταν: «Τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού ν' αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του γιατί η ανάλυσή του, τότε και σήμερα, «πατάει» στην αντικειμενική πραγματικότητα, ότι η υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων, πολύ περισσότερο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, σπέρνει τη φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς. Οι αστικές τάξεις με συμμαχίες και συμβιβασμούς, άλλα και με σφοδρή διαπάλη, βάζουν στο στόχαστρο το φυσικό πλούτο, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και μόνο η πάλη ενάντια στην αιτία, η ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του μπορεί να φέρει φιλολαϊκή προοπτική.


Δ. Κ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά

Είναι αλήθεια ότι για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στις θέσεις του. Αυτό αποτυπώνεται και στο πρόγραμμά του, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, τάσσεται ιδεολογικά με το παλιό, το αντιδραστικό, υπερθεματίζοντας για τη διαχείριση του φαινομένου και την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Είτε προπαγανδίζοντας ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, εφαρμόζει πιστά τις στρατηγικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει σχεδόν μια ολόκληρη σελίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κι εκεί και παντού, ούτε κουβέντα δεν υπάρχει για τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, για τις κοινωνικές αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, για τις σάπιες αστικές αξίες που επιδρούν στη διάδοσή του. Μόνο η υπόθεση «Μύκονος Γκέιτ», με όλο το συρφετό των αστών στη μεγάλη ζωή της χλιδής των ναρκωτικών, το επιβεβαιώνει. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά την πρόθεσή του να ρίξει το βάρος στην υποκατάσταση και στη φαρμακευτική καταστολή των εξαρτημένων. Αν και ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής και στο θέμα των τοξικοεξαρτήσεων, υποσχόμενος - χωρίς να υλοποιήσει το παραμικρό στη συνέχεια - προεκλογικά, το 2014, ότι θα επιλύσει βασικά ζητήματα που μαστίζουν τις δομές που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά, συνεχίζει την υποκρισία με «δεσμεύσεις» και «υποσχέσεις».

* * *

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες, ότι θα δώσει «έμφαση στον τομέα της πρόληψης (...) αποσκοπούμε σε επίλυση του θεσμικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης».

Η πραγματικότητα είναι: Ολα τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν και υποσχόταν ότι θα επιλύσει το εσκεμμένα άθλιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Σήμερα, η κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης έχει φτάσει στο απροχώρητο, με δεκάδες επιμέρους προβλήματα, ως συνέπεια του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει. «Είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα λύσει το θεσμικό, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Η θεσμική αναγνώριση των Κέντρων Πρόληψης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει. Δε θέλει λεφτά, αλλά και να ήθελε πάλι δίκαιο θα ήταν», έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Να σημειωθεί ότι και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν υπογραφεί διμερείς συμβάσεις μεταξύ ΚΠ και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα τα 72 Κέντρα Πρόληψης να είναι στον αέρα, εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι, επαγγελματικά και οικονομικά εξουθενωμένοι, να εκκρεμούν χρηματοδοτήσεις πότε από τον ΟΚΑΝΑ και πότε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα, το Κέντρο Πρόληψης Πιερίας δε λειτουργεί, για χρέη προς το ΙΚΑ και την εφορία που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

* * *

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του: «Εξαλείφουμε τη λίστα για την ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. Η αποσυμφόρηση των θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση».

Η αλήθεια είναι: Η λίστα αναμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δημιουργείται σκόπιμα και αξιοποιείται ως άλλοθι διαχρονικά απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, για το πέρασμα αντιδραστικών μέτρων (όπως η μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία), που έχουν αντίκτυπο τόσο στους χρήστες ναρκωτικών όσο και στους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ. Πριν δύο μήνες, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ είχε καταγγείλει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της, δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον Οργανισμό σε αναλώσιμα κι άλλα.

***

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργία νέων Μονάδων Αμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ (...) Φαρμακευτική υποστήριξη των σταθεροποιημένων υπό θεραπεία ατόμων από πιστοποιημένους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι νέες Μονάδες; Αυτό που λείπει σήμερα είναι οι νέες μονάδες υποκατάστασης ή πρόγραμμα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα; Η «φαρμακευτική υποστήριξη», χωρίς τη συνοδεία ψυχολογικής, συνιστά φαρμακευτική καταστολή που εγκλωβίζει χιλιάδες νέους ανθρώπους σ' ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην απεξάρτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στον ΟΚΑΝΑ, δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης, μέσα σε άθλια θεσμικά πλαίσια, έχοντας απέναντί τους πληθυσμούς που μεταβάλλονται προς το χειρότερο, με αυξημένες ανάγκες κι απαιτήσεις. Μόλις 400 είναι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Από το 2006 έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ. Σε έντονο κλίμα αβεβαιότητας δουλεύουν οι λιγοστοί εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ. Βασικές ειδικότητες λείπουν από τον ΟΚΑΝΑ.

* * *

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Προώθηση νέου μοντέλου συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (...), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των διαθέσιμων υλικών πόρων».

Το πρώτο που κατανοεί κάποιος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τους φορείς που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αλλά με μπαλώματα και μεταθέσεις από τη μία δομή στην άλλη, θα δημιουργήσει ένα προβληματικό και δυσλειτουργικό μοντέλο που θα υπονομεύει την ποιότητα των απαιτούμενων υπηρεσιών.

Ο προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικός για ένα κόμμα που διαφημίζει τη ναρκω-κουλτούρα, στήνει ναρκω-φεστιβάλ στο Σύνταγμα, σπέρνει αυταπάτες, στήνει υβρίδια δομών και πλατφορμών...


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ