Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια εν μέσω μονοπωλιακών ανταγωνισμών

Στο προσκήνιο και τα «γεωπολιτικά διακυβεύματα» των ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων...

Αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να εξετάσει τη

Eurokinissi

Αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να εξετάσει τη "λεπτομερή" λίστα των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης
Με καταιγιστικούς ρυθμούς τρέχουν οι αντιλαϊκές διεργασίες μπροστά στα τελεσίγραφα της Ευρωζώνης και την αποφασιστική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, μόνιμα στο προσκήνιο βρίσκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, καθώς και οι γεωπολιτικοί «κίνδυνοι», σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με την ομοβροντία από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της διαπραγμάτευσης.

ΗΠΑ - ΔΝΤ: «Δύσκολες αποφάσεις» για χρέος και νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Γεωπολιτικό λάθος» θα συνιστούσε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, η μη αποτροπή της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τη «βαθιά απροθυμία ορισμένων κρατών να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το ΔΝΤ «ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος». Στο πλαίσιο ομιλίας του στο περιβόητο ινστιτούτο «Brookings», σημείωσε ότι υπάρχουν και πολλές άγνωστες επιπτώσεις σε περίπτωση κατάρρευσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, συμπορευόμενος με τους Ευρωπαίους εταίρους στο σκέλος των αντιλαϊκών μέτρων, έκανε λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» της συγκυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων», και από την άλλη για τις «δύσκολες αποφάσεις» των Ευρωπαίων σχετικά την ελάφρυνση του χρέους...

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ίδιο ινστιτούτο, επανέλαβε ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας έχει ανάγκη από μια νέα αναδιάρθρωση ώστε να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα στηρίζεται σε δυο πυλώνες, στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους, λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα», τόνισε η Κ. Λαγκάρντ.

Το «γεωπολιτικό διακύβευμα» για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας»,κάνοντας ειδική αναφορά στις«σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία»,στους«δεσμούς με τη Ρωσία, τον ορθόδοξο κόσμο»και το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ολα τα παραπάνω φωτίζουν πτυχές της διαπραγμάτευσης που με τη συμμετοχή και τη συνεργασία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παίζεται σε βάρος του λαού, στο φόντο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αποκαλυπτική ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις είναι και μια ορισμένη διαφαινόμενη αλλαγή της «ρητορικής» παραγόντων της ρωσικής κυβέρνησης. Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει για την Ελλάδα το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων από τη Δύση, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Α. Ουλουκάγιεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ανέφερε ότι η εν λόγω απαγόρευση παρατάθηκε τον περασμένο μήνα για έναν ακόμα χρόνο για όλες τις χώρες που το 2014 επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν αποτελεί θέμα της ετήσιας συνόδου των BRICS που πραγματοποιείται αυτήν τη βδομάδα στη ρωσική πόλη Ούφα.

Σήμερα η συζήτηση για τη «λεπτομερή» λίστα των αντιλαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, σήμερα θα εξεταστεί στις Βρυξέλλες από τους «θεσμούς» της τρόικας, η «λεπτομερής» λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του νέου δανείου που ζητάει.

Στο βαθμό που αυτά κριθούν ικανοποιητικά, το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, ενδέχεται να συνεδριάσει αύριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που τα αντιλαϊκά παζάρια ευοδωθούν, είναι πολύ πιθανό η προγραμματισμένη για την Κυριακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μην πραγματοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org