Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής

Στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, αναμένονται τα νεότερα σχετικά με τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το όριο της χορηγούμενης ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) στα 88,6 δισ. ευρώ. Αμετάβλητη έμεινε και η αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, επί των οποίων χορηγείται ρευστότητα. Τη Δευτέρα 6/7, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε «κούρεμα» των εγγυήσεων (μεσοσταθμικά κατά 10%, σύμφωνα με πληροφορίες).

«Για να διατηρηθεί η στήριξη, είναι ανάγκη να υπάρχει μία σαφής προοπτική πολιτικής συμφωνίας για ένα πρόγραμμα», επανέλαβε χτες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ι. Βίσκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «νομισματικής χαλάρωσης» δεν έχει εξασθενίσει σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζονται από μέλη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Σύμφωνα με την περίληψη των πρακτικών της συνεδρίασης της 16ης και 17ης Ιούνη που δημοσιοποιήθηκαν χτες, διατυπώνονται προβληματισμοί σχετικά με το ενδεχόμενο αποτυχίας στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με ενδεχόμενο αναταράξεων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org