Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει αναλυτικά σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη («Grexit»). Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ο εντοπισμός και η αποτροπή εξάπλωσης κινδύνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συστήματα προστασίας τραπεζών, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κ.ά.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το σχέδιο για την Ελλάδα περιέχει τους παρακάτω άξονες:
-- Ως «κεφάλαιο εξόδου» θα δοθούν 35 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και ποσά για την αντιμετώπιση φαινομένων «ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή ακραίων καταστάσεων που θα προκαλέσει η οξυμένη καπιταλιστική κρίση. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά ουσιαστικά ισοδυναμούν με τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ.
-- Τα 35 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία.
-- Για την προετοιμασία κυκλοφορίας του νέου νομίσματος θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών. Στο μεταξύ υπάρχει σχέδιο έκδοσης «υποσχετικών πληρωμής» (IOUs) ως μέσο συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση το νέο νόμισμα θα είναι διασυνδεδεμένο με το ευρώ, σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών με τα άλλα νομίσματα. Για το πρώτο διάστημα (πάντα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες) προβλέπεται η σταδιακή υποτίμηση σε σχέση με το ευρώ.
-- Χορήγηση άτοκων δανείων για την «ανθρωπιστική κρίση», σε επιλεγμένους τομείς, αλλά και πρόσθετα κεφάλαια αν κριθεί αναγκαίο.
-- «Πάγωμα» των αποπληρωμών του κρατικού χρέους (άγνωστο για πόσο διάστημα) και «επαναξιολόγησή» του σε επόμενη φάση.