Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συμπληρώνουν το μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά πακέτα

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον του μνημονίου «δείχνει» έκθεση του ΔΝΤ

Στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του Ευ. Τσακαλώτου μεταφέρονται από σήμερα τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης

Eurokinissi

Στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με τη συμμετοχή του Ευ. Τσακαλώτου μεταφέρονται από σήμερα τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης
Στη Βουλή κατατίθεται τις αμέσως επόμενες μέρες το πολυνομοσχέδιο με τα 48 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», τα οποία αποτελούν τον προπομπό της επικείμενης αξιολόγησης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στον «επόμενο τόνο» θα ακολουθήσει και νέο εφαρμοστικό νομοσχέδιο, με μπαράζ παρεμβάσεων τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ανοίγει και η συζήτηση για τη δρομολόγηση μέτρων πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα, με έμφαση στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Καθόλου τυχαία, ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρ. Ολάντ, σε χτεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε: «Ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί το λαό πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος». Και βέβαια η υπόθεση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη τόσο με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όσο και με τη διαμόρφωση «κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τομέα της Ενέργειας. Τα εν λόγω κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για μια βδομάδα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και νέα αποστολή τεχνικών κλιμακίων, με «εξειδίκευση» στα δημοσιονομικά, τον κρατικό προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένη την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης και την εντός χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επανέρχονται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Ανεβαίνει ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016, πέρα και πάνω από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, «υποκρύπτουν» οι προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με τη διαμόρφωση των «πρωτογενών» ελλειμμάτων και πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προβλέπουν για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα φετινά «μνημονιακά» μέτρα θα αποδώσουν στο κρατικό ταμείο περίπου 450 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ η «υστέρηση» για το 2016 φτάνει στα 900 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι «καραμπόλες» σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους. Το ΔΝΤ, για το 2015 το υπολογίζει στο 194,1% του ΑΕΠ (έναντι 181,8% στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού). Η απόκλιση των εκτιμήσεων φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 21,4 δισ. ευρώ!

Βαρέλι χωρίς πάτο

Καθόλου τυχαία, το ΔΝΤ σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, «προβλέπει» τη συνεχή συμπίεση των συντάξεων στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο στη βραχυπρόθεσμη περίοδο αλλά σε ορίζοντα δεκαετιών, μέχρι το 2050 που φτάνει το εύρος των «προβλέψεων». Και η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια ακόμη «προαναγγελία» για τα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» («Fiscal Monitor») του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι:

  • Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011 - 2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε «παραμετρικές» αλλαγές στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
  • Επιπλέον, το ΔΝΤ «προβλέπει» ότι με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, τόσο οι «δαπάνες» για τις συντάξεις όσο και την Υγεία στην Ελλάδα θα συνεχίζουν να περιορίζονται, και αυτό παρά τη «γήρανση του πληθυσμού»...

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015 - 2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 «αναπτυγμένες οικονομίες» θα είναι 1% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι «δαπάνες» για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό μόλις 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015 - 2050, έναντι αύξησης 3,1% στις αναπτυγμένες οικονομίες και 1,2% στις αναπτυσσόμενες.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου με τη διαχείριση και διαμεσολάβηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΔΝΤ συνδέει άμεσα τις προβλέψεις του με το τρίτο μνημόνιο, «υπενθυμίζοντας» τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα εκπροσωπήσει τη συγκυβέρνηση στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται από 9 - 11 Οκτώβρη στη Λίμα του Περού.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί σήμερα με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Περιβάλλον, Κάθι Νόβελι, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ και τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Aύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού και την Κυριακή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ