Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αόριστες δηλώσεις και σχέδια «ανοικοδόμησης»

Πάνω στα συντρίμμια της Ανατολικής Ουκρανίας προωθούνται διάφορα αντιλαϊκά σχέδια

Στην Ανατολική Ουκρανία (φωτ. από παλιότερο βομβαρδισμό) ο λαός μετρά τις πληγές του και οι αστοί τη λεία τους
Στην Ανατολική Ουκρανία (φωτ. από παλιότερο βομβαρδισμό) ο λαός μετρά τις πληγές του και οι αστοί τη λεία τους
ΚΙΕΒΟ - ΜΙΝΣΚ.--

Για «εποικοδομητική» συνάντηση έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάρτιν Σάζντικ, μετά την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» στο Μινσκ που θα εξέταζε την πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας του περασμένου Φλεβάρη. Ο ίδιος υποστήριξε πως «μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει πρόοδος», χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει συγκεκριμένα την εκτίμησή του και ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται (και με τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ντονμπάς) πως ο πρόσκαιρος συμβιβασμός παραμένει εξαιρετικά εύθραυστος.

Ο Σάζντικ δεν παρέλειψε να ζητήσει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει σε δυο βδομάδες και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπο-ομάδες που συναντήθηκαν συζήτησαν θέματα όπως η ανταλλαγή των κρατουμένων, η καταβολή των συντάξεων στις ανατολικές επαρχίες, η «οικονομική διευθέτηση» της κατάστασης στο Ντονμπάς κ.τ.λ. Σαφώς, θέματα όπως το τελευταίο αποτελούν πεδία στα οποία θα ξετυλιχθούν το επόμενο διάστημα διάφοροι ανταγωνισμοί, δεδομένου του «ενδιαφέροντος» μιας σειράς εταιρειών να συμβάλουν στην «ανοικοδόμηση» της περιοχής, διασφαλίζοντας στα αντίστοιχα επιτελεία πολύμορφη πρόσβαση σε μια περιοχή σημαντικής οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής αξίας.

Επιπλέον, πάνω στα συντρίμμια της ζωής του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας προωθούνται διάφορα αντιλαϊκά σχέδια, όχι μόνο αναφορικά με επενδύσεις, αλλά και συνολικότερες διεργασίες για συσχετισμούς που θα ωφελήσουν τη μία ή την άλλη μερίδα κεφαλαίου, στο φόντο της οξυνόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία και τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατέθεσε στην ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο για έγκριση «Μεμοράντουμ» (σ.σ. Υπομνήματος) για δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλει το Βερολίνο ειδικά για την ανοικοδόμηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Αυτή θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση υποδομών που η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου ισοπέδωσε, όπως δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, θέρμανσης, υδροδότησης, αποχέτευσης, ανέγερσης και αποκατάστασης σπιτιών.

Καταγγελίες και δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Βολοντιμίρ Χρόισμαν δήλωσε χτες πως «το νέο σχέδιο Συντάγματος που έχει ετοιμαστεί δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς». Θυμίζουμε ότι το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής θεωρούνταν βασικός άξονας της συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη (με μια ασάφεια καθόλου τυχαία βέβαια) και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική πρόοδος στο ζήτημα προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση των αρχών των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» (ΛΔ) Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν καταγγελίες με τους ηγέτες των δύο «ΛΔ» να ζητούν χτες τη σύγκληση διεθνούς δικαστηρίου που θα ερευνήσει τα «εγκλήματα πολέμου» που έγιναν στο Ντονμπάς (όπου οι επιθέσεις ακροδεξιών «ταγμάτων» κορυφώθηκαν τους προηγούμενους μήνες με τις πλάτες της αντιδραστικής ηγεσίας του Κιέβου).

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βλαδισλάβ Σελεζνιόφ κατήγγειλε στο δίκτυο «Κανάλι 5» ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Επιτελείου, περίπου 9.000 άνδρες του τακτικού ρωσικού στρατού σταθμεύουν σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ