Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επαφές κυβέρνησης - «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Η αφγανική κυβέρνηση καλωσορίζει θερμά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις θεωρεί ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση μακρόχρονης ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αχμάντ Σακίμπ Μουστάγκνι, για τη συνάντηση που έγινε προχτές στα περίχωρα της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Επικεφαλής της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Καμπούλ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Πολιτικές Σχέσεις, Χικμάτ Καρζάι.

Η συνάντηση έγινε, ενώ φυσικά συνεχίζονται οι μάχες και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά και ενώ παραμένουν οι αντιθέσεις και οι διεργασίες, τόσο στο εσωτερικό των κυρίαρχων μερίδων της αφγανικής άρχουσας τάξης, όσο και των «Ταλιμπάν». Ενδεικτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αποτυχία της κυβέρνησης Γάνι να βρει υπουργό Αμυνας που θα εγκριθεί από τη Βουλή. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των «Ταλιμπάν» κάνουν λόγο για «ανακατατάξεις» σε θέσεις και καθήκοντα στο «κίνημά» τους.

Η εξασφάλιση «σταθερότητας» στο Αφγανιστάν αποτελούσε διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ασραφ Γάνι, ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας, στην οποία επενδύουν μια σειρά μονοπώλια και γι' αυτό επανέρχεται ως θέμα όλο και πιο συχνά στην ατζέντα ισχυρών δυνάμεων (ΗΠΑ αλλά και Κίνα) και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης κ.τ.λ.), δεδομένης της θέσης και του τεράστιου πλούτου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ