Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία Μέρκελ με το μάτι σε Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές...

Από την υποδοχή της Μέρκελ στα Τίρανα
Από την υποδοχή της Μέρκελ στα Τίρανα
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Από την Αλβανία ξεκίνησε χτες τη διήμερη περιοδεία της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια να τονίσει το ενδιαφέρον γερμανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εποφθαλμιώντας την κυριαρχία σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι μεταφορές, δίκτυα υποδομών με «όχημα» τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης χωρών της περιοχής για ένταξη στην ΕΕ.

Φθάνοντας στα Τίρανα, η Γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή από τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει «ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Γερμανίας» στη χώρα του αλλά και για τη «σημαντική συνεισφορά της στην περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη». Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη της Μέρκελ, ο Γερμανός πρέσβης στα Τίρανα υπέγραψε έξι δάνεια συνολικού ύψους 107,5 εκατ. δολαρίων με στόχο την προώθηση επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων στους τομείς της Ενέργειας, της ύδρευσης και των υποδομών.

Η καγκελάριος με τη σειρά της «καθησύχασε» την ηγεσία της Αλβανίας και εμμέσως τις κυβερνήσεις και άλλων χωρών της περιοχής πως «δεν υπάρχει τεχνητή καθυστέρηση» στη διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι θα πρέπει να εμβαθύνουν τις μεταρρυθμίσεις «για να ικανοποιήσουν τα απαιτούμενα κριτήρια».

Αργότερα χτες η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία στην 8η αλβανο-γερμανική συνάντηση στα Τίρανα, όπως έκαναν νωρίτερα υπουργοί, υφυπουργοί και γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Μέρκελ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Σερβία, όπου έως σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τη σερβική ηγεσία, στελέχη πολιτικών κομμάτων και πολιτικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες αυτές αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου στη Σερβία, το καθεστώς και τα παζάρια «ομαλοποίησης» των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αν και η σερβική πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι η Μέρκελ δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αφού θα προσπαθήσει να πιέσει για μία ακόμη φορά το Βελιγράδι να «αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου...

Στη συνέχεια, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αναχωρήσει για το Σαράγεβο όπου επίσης έχει προγραμματίσει κύκλο επαφών με ηγέτες της χώρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στην πόλη, μεταβαίνοντας σε έκθεση για την 20ή επέτειο από τη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ