Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασίες, προειδοποιήσεις και απειλές ενόψει του «σχήματος της Νορμανδίας»

Οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας θα συναντηθούν στις 9 Δεκέμβρη στο Παρίσι

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί στις 9 Δεκέμβρη στο Παρίσι. Η τελευταία σύνοδος κορυφής είχε γίνει το 2016.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία ζητά τους τελευταίους μήνες η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών - Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντιμίρ Ζελένσκι - να «προετοιμαστεί καλά» και να σημειωθούν βήματα στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ώστε να παράξει «συγκεκριμένα αποτελέσματα». Σε αυτό το πλαίσιο έχει πραγματοποιηθεί ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων Ουκρανίας και «αυτονομιστών» του Ντονμπάς σε τρεις περιοχές της γραμμής επαφής, έχει υπογραφεί κείμενο για «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς, αν και διαφωνούν ως προς την εφαρμογή του.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση «προειδοποίησε» για ακόμη μια φορά την περασμένη βδομάδα ότι θα αποχωρήσει από τις συμφωνίες του Μινσκ, αν δεν «δει φως» για την αποτελεσματικότητά τους και ότι θα στραφεί σε «άλλες δυνάμεις».

Χτες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση.

Οι προετοιμασίες για τη «σημαντική και πολυαναμενόμενη» σύνοδο κορυφής «βρίσκονται στο τελικό στάδιο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πιθανά ανακοινωθέντα ή κείμενα που θα προκύψουν και προτρέποντας να μην υπάρχουν «ούτε υψηλές, ούτε χαμηλές προσδοκίες».

Επίσης, χτες ξεκίνησε η παράδοση των τριών ουκρανικών πλοίων που είχαν κατασχεθεί πριν από έναν χρόνο από τη ρωσική συνοριοφυλακή στο στενό του Κερτς.

Στο μεταξύ, η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ καταδικάζει επιστολή του Ουκρανού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι κάτοικοι του Ντονμπάς δεν είναι «φιλο- Ουκρανοί», θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες ή και να μεταφερθούν στη Ρωσία ή σε κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Μόνο οι κάτοικοι του Ντονέτσκ είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν «πώς και πού θα ζήσουν, ποιοι θα είναι οι φίλοι τους και ποια γλώσσα θα μιλάνε», απάντησε ο επικεφαλής της περιοχής, Ντενίς Πουσίλιν. «Εχουμε επιλέξει μια διαδρομή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Βρισκόμαστε στο δρόμο προς τον επιδιωκόμενο στόχο, οικοδομώντας και ενισχύοντας διαδικασίες ολοκλήρωσης με τη Ρωσία, ενώ οι πράξεις του Κιέβου ήταν και παραμένουν καταστροφικές για εμάς», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς «απτά» βήματα τα παζάρια για «αποκλιμάκωση»(2022-02-12 00:00:00.0)
Συνομιλίες για την Ενέργεια και για άλλες κερδοφόρες μπίζνες(2021-10-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων στη γραμμή επαφής(2020-02-22 00:00:00.0)
«Στον αέρα» η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας»(2019-09-25 00:00:00.0)
Σκληραίνει το παζάρι η ουκρανική κυβέρνηση θέτοντας όρους(2019-09-20 00:00:00.0)
Ενδείξεις προετοιμασίας για μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις(2018-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ