Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δικάζεται για «ανυπακοή» ο πρόεδρος της περιφέρειας Καταλονίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου Καταλονίας έκατσε χτες ο αυτονομιστής πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, με την κατηγορία της «ανυπακοής», διότι αγνόησε τις διαταγές της Δικαιοσύνης να καθαιρέσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της επαρχίας (κίτρινοι φιόγκοι, σημαίες κ.ά.) από τα δημόσια κτίρια. Τον περασμένο Μάρτη, το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο είχε ζητήσει, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απρίλη, να κατέβουν από τα δημόσια κτίρια τα σύμβολα της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Η εισαγγελία προτείνει παύση του Τόρα για 20 μήνες και πρόστιμο 30.000 ευρώ για ανυπακοή στην απόφαση του Κεντρικού Εκλογικού Συμβουλίου. Ο Κ. Τόρα παραδέχτηκε χτες πως «δεν συμμορφώθηκα με την απόφαση», αλλά «ήταν αδύνατον να εφαρμόσω μια παράνομη εντολή». Επίσης, σημείωσε ότι το Εκλογικό Συμβούλιο δεν είναι «ανώτερη αρχή» από τον πρόεδρο της Καταλονίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CEO, που διενεργήθηκε το διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη (πριν από την καταδίκη των 12 αυτονομιστών πρώην ηγετών) το ποσοστό των κατοίκων της Καταλονίας, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής, μειώθηκε στο 41,9% (από 44% τον Ιούλη), ενώ το ποσοστό εκείνων που είναι αντίθετοι αυξήθηκε οριακά στο 48,8% (από 48,3%).

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 16 Σεπτέμβρη και 7 Οκώβρη πριν από την καταδίκη στις 14 Οκτώβρη εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) με κόμματα του Κοινοβουλίου από τα οποία ζητούν στήριξη ή αποχή, προκειμένου να σχηματίσει συγκυβέρνηση με τους «Ποδέμος». Με παζάρια και πιέσεις, οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αποχή του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), του βασκικού αυτονομιστικού EH Bildu ή και των «Πολιτών», οι οποίοι δηλώνουν μέχρι στιγμής ότι δεν θα βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ