Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Αλ Μπαμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντάσεις στον τοπικό πληθυσμό προκαλεί η στάση φιλότουρκων μισθοφόρων και αστυνομικών σε πόλεις που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, όπως η πόλη Αλ Μπαμπ που βρίσκεται στην επαρχία Χαλέπι. Προχτές, Κυριακή, σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω από αστυνομικό τμήμα της πόλης, με έναν νεκρό πολίτη και έναν ακόμη τραυματία.

Οι συγκρούσεις έγιναν ανάμεσα σε φιλότουρκους αστυνομικούς της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ και εκατοντάδες διαδηλωτές, που απαιτούσαν την τιμωρία τζιχαντιστή, ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο στην πόλη, προκαλώντας το θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Οι αστυνομικοί φέρεται πως αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ύποπτο που είχαν αναγνωρίσει οι ντόπιοι ως τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στους τουρκόφιλους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές και να τους υποχρεώσουν να διαλυθούν, οι αστυνομικοί έριξαν πυρά, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλο ένα. Ωστόσο, αργότερα, οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις στην πόλη Αλ Μπαμπ, υποστηρίζοντας (κατά πληροφορίες του «Γαλλικού Πρακτορείου») πως ο ύποπτος ήταν... Κούρδος «τρομοκράτης» των δυνάμεων YPG.

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ Σουλτάν, στις αρχές Δεκέμβρη διεθνής σύνοδος υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη Συρία. Η προηγούμενη διεθνής σύνοδος στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (γνωστή στο παρελθόν ως Αστάνα) έγινε τον περασμένο Αύγουστο.

Τέλος, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη φιλοτουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός θα επαναλάβει τη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, εάν δεν αποχωρήσουν όλοι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG. O Τσαβούσογλου μάλιστα κατηγόρησε ΗΠΑ και Ρωσία πως αθέτησαν πρόσφατες «υποσχέσεις» προς την Αγκυρα στο πλαίσιο συμφωνιών που έκαναν με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη ΒΑ Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτική κινητικότητα σε Ιντλίμπ και Χαλέπι(2021-11-02 00:00:00.0)
Στα μέσα Φλεβάρη η νέα τριμερής Σύνοδος στο Σότσι(2019-02-01 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε η αποχώρηση Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ(2018-06-06 00:00:00.0)
Επίσκεψη στην τουρκική βάση στο Κατάρ(2017-11-17 00:00:00.0)
«Απειλές και κινδύνους» βλέπει ο Τσαβούσογλου από τα όπλα των ΗΠΑ...(2017-08-17 00:00:00.0)
Αμερικανοί κομάντος σε ρόλο... συμπολεμιστή Κούρδων μαχητών(2016-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ