Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Συνέχεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Απειλές της αστυνομίας για χρήση αληθινών πυρών κατά διαδηλωτών που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ υπερασπίστηκε τη στάση των αρχών στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τη θέληση της Κίνας να περιφρουρεί την εθνική της κυριαρχία και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται το τελευταίο πεντάμηνο, με επίκεντρο τους όρους αυτονομίας της επαρχίας και έχοντας προκαλέσει τη «στήριξη» σημαντικών αντιπάλων της Κίνας, όπως των ΗΠΑ. Χτες, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ καταδίκασε την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» και προέτρεψε «όλα τα μέρη να απόσχουν από τη βία και να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ αναμένουν το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του βάσει της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης και να προστατεύσει την ελευθερία, το νομικό σύστημα και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τη στάση της αστυνομίας και ζήτησε χρήση μέτρων που θα «αναλογούν αυστηρά στην περίσταση». «Εκκληση για ηρεμία» απηύθυνε και το βρετανικό ΥΠΕΞ, που εξέφρασε στήριξη στο «δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης».

Την Κυριακή, η αστυνομία απέκλεισε την Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί διαδηλωτές, τους οποίους οι αρχές επέμειναν να χαρακτηρίζουν συνολικά «ταραξίες», απειλώντας μάλιστα ότι «εάν συνεχίσουν τόσο επικίνδυνες ενέργειες, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από τη χρήση περιορισμένης βίας, περιλαμβανομένων πραγματικών πυρών». Κάποιοι εμφανιζόμενοι ως διαδηλωτές, εμφανώς με στρατιωτική εκπαίδευση, πετούσαν στους αστυνομικούς βόμβες μολότοφ, ακόμα και βέλη από ακόντια, ενώ χτες το πρωί πυρπόλησαν την είσοδο του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν εισβολή της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση Κινέζων στρατιωτών σε δρόμους της πόλης, που - τουλάχιστον στην παρούσα φάση - ήρθαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και σκουπιδιών. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιδοκίμασαν την εμφάνιση του στρατού, ενώ δυτικά πρακτορεία έσπευσαν να αναπαράγουν δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Αμυνας Γου Κιάν ότι ο στρατός διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει τη σταθερότητα, αν χρειαστεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτύρεται για αμερικανική στήριξη στους Ουιγούρους(2019-12-05 00:00:00.0)
Ενέκρινε ψήφισμα για τη «δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ»(2019-10-17 00:00:00.0)
Η Κίνα απαγόρευσε ελλιμενισμό σε αμερικανικά πολεμικά πλοία(2019-08-15 00:00:00.0)
Για «σοβαρή υπονόμευση» της σταθερότητας μιλά το Πεκίνο(2019-07-03 00:00:00.0)
«Τελεσίγραφα» και από τις δύο πλευρές(2014-10-03 00:00:00.0)
Μαζικές συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ(2014-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ