ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--
Η Κίνα επέκρινε έντονα την προχτεσινή απόπειρα διαδηλωτών κατά της (τοπικής) κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, μιλώντας για «ορισμένα ακραία στοιχεία που χρησιμοποίησαν υπερβολική βία» και για «μεγάλη πρόκληση για το κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ», ενέργειες που «υπονόμευσαν σοβαρά την ειρήνη και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ».
Θυμίζουμε ότι η απόπειρα διαδηλωτών να εισβάλουν στο κοινοβούλιο έληξε με την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, αφού πρώτα ορισμένοι που κατάφεραν να μπουν άπλωσαν εντός του κτιρίου βρετανική σημαία, κίνηση ενδεικτική για τις σκοπιμότητες των διαδηλώσεων. Τα γεγονότα έγιναν ανήμερα της επετείου «επιστροφής» του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, από τη Βρετανία που το έλεγχε ως αποικία της. Μάλιστα, η επέτειος έδωσε αφορμή για νέα αναζωπύρωση της συζήτησης για την τήρηση της «συμφωνίας παραχώρησης», σύμφωνα με την οποία το Χονγκ Κονγκ πρέπει να διατηρεί αυξημένο βαθμό αυτονομίας αλλά και μια σειρά «ειδικές ελευθερίες» που η Κίνα δέχτηκε να ισχύσουν στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα - δύο συστήματα». Αλλωστε, οι διαδηλωτές, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και αρχικά αντιδρούσαν σε νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκφράζουν συνολικότερους προβληματισμούς για την παραβίαση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε για την ένταση στο Χονγκ Κονγκ ότι «πρόκειται για θέμα δημοκρατίας... Δυστυχώς κάποιες κυβερνήσεις δεν θέλουν τη δημοκρατία». Πάντως, νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει «όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε λύπη για την «κατάφωρη ανάμειξη» της Ουάσιγκτον και την προέτρεψε «να ενεργεί με σύνεση και να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ».
Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» αν δεν τηρηθεί η σινο-βρετανική συμφωνία του 1997 για την παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας ότι «εμείς καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές... Ομως, καλούμε τις αρχές να μη χρησιμοποιήσουν αυτό που συνέβη ως πρόσχημα για καταστολή, αλλά μάλλον για να καταλάβουν τις ριζικές αιτίες αυτού που συνέβη, το οποίο αποτελεί μια βαθιά ανησυχία του λαού στο Χονγκ Κονγκ ότι οι βασικές ελευθερίες του είναι υπό απειλή».