Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Καταγγελία του Α. Κυπριανού για κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα

Καταγγελία ότι στη Λάρνακα κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων, έκανε, με δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Σε αυτήν σημειώνει:

«Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές:

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα; Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε; Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες; Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους; Εναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι να διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του».

Επίσης, σε νέα δήλωσή του χτες ο Α. Κυπριανού ζητάει την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα.

Το Σάββατο, η κυπριακή αστυνομία προέβη στην κατάσχεση του οχήματος που ερευνάται (φέρεται να έχει εξοπλισμό με συστήματα αξίας 9 εκατ. ευρώ), ενώ η εταιρεία στην οποία ανήκει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, έχει πάρει άδεια στην Κύπρο από το 2011. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε και ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων και έδωσε εντολή για την έρευνα». Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει τη δραστηριότητά της ως «κινητού μετεωρολογικού σταθμού», η δε ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα της ιδιωτικής εταιρείας από τα γραφόμενα στον Τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ