Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Ψάχνονται» για τη σύμβαση με τα ελικόπτερα

Με τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Αμυνας, η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέρων ΝΗ-90, της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας NHI/Eurocopter) συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, από την έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι: «Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από τη σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας. Από τα προβλεπόμενα, με βάση τη σύμβαση, πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης. Για τα 263.009.228 ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο ελληνικό κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κ.λπ.)».

«Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις» αναφέρεται από το υπουργείο, «έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά ακόμα περισσότερο για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις δίνες της ανθυγιεινής πολιτικής(23/6/2002)
Η ρήτρα, οι καθυστερήσεις και... ακόμα μια απάτη(6/7/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org