Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μόνο μας πλάνο η συμφωνία με τους δανειστές»

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη

Την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, το μόνο πλάνο της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους δανειστές», δήλωσε, ενώ μιλώντας για τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να υπάρξει η συμφωνία, επανέλαβε πως το μοναδικό πραγματικό χρονικό όριο είναι «η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει προτείνει η συγκυβέρνηση, εκτός από όσα περιλαμβάνονται στις 47 σελίδες, ο Γ. Σακελλαρίδης δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση παρά μόνο γενικόλογες αναφορές ότι όποια κι αν είναι τα μέτρα «είναι μέτρα που αποσκοπούν στην αναδιανομή του εισοδήματος, δεν θα πλήττουν τον κόσμο»! Και επανέλαβε ότι γίνονται κάποιες αναπροσαρμογές σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ. Κι αυτά ενώ την ίδια στιγμή έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με τις αντιπροτάσεις της συγκυβέρνησης που συμπεριλαμβάνουν: Αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης (σ.σ. από το 11% στο 13%), φορολογία πάνω στο εισόδημα των εργαζομένων με τη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016 κ.λπ.

Σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε για το 2015 και το 2016 κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Προτείναμε για το 2016 μέτρα 1,9% επί του ΑΕΠ ακόμη και με διοικητικά ισοδύναμα μέτρα. Προτείναμε μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις διαφορετικές θέσεις των δανειστών, σημείωσε ότι «το ΔΝΤ συζητά τη διευθέτηση του χρέους και ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι «αποκλείουν τη συζήτηση για το χρέος και μιλάνε για όχι τόσο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο συγκερασμός αυτών, ο κοινός τόπος είναι: Δεν συζητάμε για το χρέος και θέλουμε σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σε ερώτηση τι θα γίνει με την πληρωμή της συνολικής δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιούνη, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία, απάντησε πως εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί θα έχει κλείσει η συμφωνία». Ενώ για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα λάβει κάποια αρνητική απόφαση για την Ελλάδα την ώρα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, ήταν αρνητικός λέγοντας ότι ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Για το εάν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε πως το Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά και πως όποιος αρχηγός θελήσει ενημέρωση, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org